

MATTI MATIKAINEN
Tutkimus: Enemmistö suomalaisista ei ole valmis maksamaan uusia EU-menoja
Perussuomalaisten teettämä tutkimus kansalaisten näkemyksistä on EU-myönteisille hallituspuolueille karua luettavaa: suomalaisten selvä enemmistö ole valmis antamaan euroakaan EU:n elvytysrahastolle eikä euron tukemiseen.
Kantar TNS:n toteuttamassa tutkimuksessa kysyttiin, kuinka paljon suomalaiset olisivat valmiita maksamaan EU:lle vuosittain muoviveron tyyppisiä suoria EU-veroja, Italian ja Espanjan tyyppisten EU-maiden tukemista ja paljonko oltaisiin valmiita maksamaan euron tukemisesta.
Tutkimuksen mukaan enemmistö vastustaa uusia EU-menoja. Vähemmistö olisi vuositasolla valmis maksamaan joitain kymmeniä euroja lisää EU:lle.
Tutkimustulokset julkistettiin tänään Tuumaustunnilla.
Naiset jopa miehiä kriittisempiä
Tutkimuksen mukaan jopa 61 prosenttia katsoo, ettei ole valmis maksamaan Italian ja Espanjan tyyppisten maiden tukemista. Jakauma on melko samansuuruinen sekä naisten että miesten keskuudessa, joskin naiset ovat hieman enemmän kriittisiä.
Yli puolet tutkimuksen vastaajista katsoo, ettei ole valmis maksamaan mitään euro-valuutan tukemisesta: vain 27 prosenttia katsoo, että olisi valmis maksamaan kymmenen euroa.
Tutkimus siis osoittaa, että lähestulkoon kukaan ei ole valmis maksamaan EU:lle sellaisia summia, joita komission ajamaan elvytyspakettiin osallistuminen työssäkäyvältä ihmiseltä vaatii.
Maksuhalukkuus ei riitä kattamaan EU-menoja
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio huomauttaa, että Suomen laskennallinen nettomaksuosuus elvytysrahastossa tarkoittaisi jopa 2 000 euron lisälaskua jokaista työssäkäyvää suomalaista kohden. Tämän hetkisten tietojen mukaan Suomen osuus rahastopaketissa olisi vajaat 9 miljardia euroa, josta takaisin tulisi vain 3,7 miljardia.
– Tutkimuksesta on tehtävä se johtopäätös, että jos ihmiset ovat valmiita maksamaan vuositasolla vain 10-50 euroa EU-menoihin, niin ne eivät mitenkään riitä EU:n elvytysrahasto-nimellä kulkevaan, koronakriisin varjolla valmisteltuun tukipakettiin, Tavio sanoo.
Ympäristöongelman torjumiselle enemmän tukea
Kyselyyn vastaajat olivat hieman myötämielisempiä EU-muoviverolle. Tosin yli 41 prosenttia vastaajista ei edelleenkään halua maksaa euroakaan muoviveroa. 30 prosenttia voisi harkita vuositasolla 10 euron maksamista ja 21 prosenttia voisi harkita 50 euron maksamista. Nämäkin summat ovat melko pieniä.
Tavion mukaan muovi nähdään globaalina ongelmana ja ihmiset ovat nykyään ympäristötietoisia.
– Sinänsä on ymmärrettävämpää, että ihmiset ovat hieman valmiimpia maksamaan ympäristöongelman torjumisen rahoittamisesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU-tukipaketit maksuhalukkuus verot suomalaiset Ville Tavio Tutkimus Euro perussuomalaiset Ympäristö
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tutkimus paljastaa: Suomalaiset eivät halua maksaa hallituksen ideologisista lempihankkeista – avointen rajojen maahanmuuttopolitiikan takana vain pieni vähemmistö

Putkonen: Onko suomalainen oikeusvaltio vaientamassa opposition?

PS-kansanedustajat: EU-komission 750 miljardin elpymisrahasto on avoimen valtakirjan lahjarahaa – ”Suomen tilanne on nyt vakava”

Halla-aho: On aivan sama, rahoitetaanko elpymisrahastoa jäsenmaksujen korotuksella vai verotuksella – “Suomalainen maksaa laskun joka tapauksessa”

Hallitus siunasi valtavan europaketin jatkon suuressa valiokunnassa – PS vastusti

EU-elvytysrahastosta jopa 2 000 euron lisälasku joka ainoalle työssäkäyvälle suomalaiselle – tutkimuksen mukaan kansalaiset olisivat valmiita maksamaan korkeintaan 50 euroa

Tavio: Vain harvat maahanmuuttajat maksavat enemmän veroja kuin saavat tulonsiirtoja ja käyttävät palveluja

Taloustieteen dosentti Malinen: Velkakriisin uhka on syytä ottaa tosissaan – “Meidän on viipymättä alettava valmistella paluuta markkaan”

Komission puheenjohtaja Von der Leyen kertoi jäsenmaiden sopineen EU:n velanotosta – se nyt vain sattuu olemaan perussopimuksen vastaista
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää