

Kaikki saksalaiset eivät ole tyytyväisiä kotimaansa avokätiseen maahanmuuttopolitiikkaan. / LEHTIKUVA
Tutkijoilta karu viesti: Maahanmuutto ei pelasta Saksan sosiaali- ja eläkejärjestelmää – vain viidennes on työperäistä
Saksan valtio lupaa kansalaisille enemmän sosiaaliturvaa, hoitoa ja eläkettä kuin kykenee rahoittamaan. Maahanmuutto ei pelasta tuoreen tutkimuksen mukaan eläke- ja sosiaalijärjestelmää.
Saksalaisen sosiaalialan asiantuntijan, Freiburgin yliopiston taloustieteen professorin Bernd Raffelhüschenin johdolla toimineen tukijatiimin mukaan vajetta ei pystytä täyttämään edes valikoidulla työvoiman maahanmuutolla – nykyisenlaisesta maahanmuutosta puhumattakaan.
Tutkijoiden saksalaiselle Stiftung Marktwirtschaft -säätiölle laatimassa sukupolvilaskelmassa maahanmuuton kansantaloudelliset seuraukset lasketaan siltä pohjalta, että Saksaan tulee vuodessa noin 300 000 siirtolaista.
Tulijat maksavat vähemmän sosiaalikassoihin
Mallilaskelmassa tulijoiden integroituminen kestää vähintään kuusi vuotta.
Tästä seuraa muun muassa, että tulijat maksavat eläke-, sairausvakuutus- ja muihin sosiaalikassoihin sekä veroina nettona vähemmän kuin kanta-asukkaat.
Asiakkaina he saavat kuitenkin saman perusturvan ja samat palvelut kuin vakuutusmaksuja koko ikänsä maksaneet.
Ammattikoulutus pienentäisi vajetta
Jos maahanmuutto jatkuu laadultaan ja määrältään nykyisenä, sen kokonaistaloudelliseksi hinnaksi Rüffelhüschen laskee 5 800 miljardia euroa.
Bruttokansantuotteen vajetta voitaisiin loiventaa, jos valtio pystyisi huolehtimaan vähintään puolelle maahantulijoista ammatti- tai yliopistokoulutuksen.
Parempaan tulokseen, joskaan ei vieläkään plussalle, päästäisiin, jos tulijoilla olisi valmiiksi ammatti- tai korkeakoulututkinto.
Ikärakenne nuorenee mutta kassat eivät täyty
Tehtiin mitä tahansa, niin lopputulos tulee olemaan tutkijatiimin mukaan kokonaistaloudellisesti negatiivinen.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että Saksan valtio ei tule selviytymään maahanmuutosta huolimatta ikääntyvän väestönsä sekä Saksassa jo elävien ja maahan tulevien sosiaali- ja terveyspalveluista.
Maahanmuutto loiventaa väestön ikääntymiskehitystä, mutta ei auta valtiota selviytymään maksuistaan.
Ainoita pysyviä keinoja varmentaa valtion maksukyky myös tulevaisuudessa ovat saksalaistutkijoiden mukaan kokonaistyöajan pidentäminen, eläkkeiden leikkaaminen ja terveydenhuollon omavastuuosuuden korottaminen.
Toinen vaihtoehto on nostaa näiden kaikkien hintaa.
Maahanmuutto lähes kokonaan humanitaarista
Saksassa jätettiin viime vuonna 351 915 turvapaikkahakemusta. Edellisen vuoden luku oli 244 132.
Tulijoista on Stiftung Marktwirtschaft -säätiön mukaan 21 prosenttia työperäisiä maahanmuuttajia.
Humanitaarisista syistä on tullut 47 prosenttia ja loput perheenyhdistämisen nojalla.
Raportissa verrataan tilannetta muihin maihin. Yhdysvaltoihin humanitaarisista syistä on tullut maahanmuuttajista yksitoista, Australiaan 20 ja Kanadaan 32 prosenttia.
PERTTI RÖNKKÖ, BERLIINI
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perheenyhdistämiset kotoutumisen ongelmat valtiontalous ulkomainen työvoima humanitaarinen maahanmuutto siirtolaiset tulonsiirrot Maahanmuuton kustannukset Tutkimus Turvapaikanhakijat Sosiaaliturva Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen presidenttitentissä Stubbilta ja Haavistolta löysää maahanmuuttopuhetta, Urpilainen vaati globaalia vastuunkantoa – Halla-aho: ”Ihmisten vastaanottaminen ei ratkaise ongelmia”

Puheenjohtaja Purra perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa: Himoverottaminen ei korjaa valtiontalouden ongelmia – ”Meillä ei ole maksajia, meillä ei ole rahaa”

Vuonna 2016 Yle hehkutti tutkimusta, jonka mukaan pakolaisiin satsattu raha palautuisi tuplana takaisin viidessä vuodessa – toisin kävi

Professori laski auttamiskertoimen: Afganistanista Suomeen tulleen pakolaisen kustannuksilla voitaisiin auttaa lähialueella 50 ihmistä, muista kriisimaista tulevilla luku vielä tätäkin suurempi

Valtiovarainministeri Purra MT:n kolumnissaan: Suomen väestökehitys on ankeaa – ”Halpamaahanmuutto ei pelasta”

Saksan maataloustuottajien protesti veti vesiperän – valtiovarainministeri ei luvannut perua tukiaisten leikkauksia

Komissio haluaa unioniin lisää maahanmuuttajia – kansalaiset paljolti toista mieltä

Saksa alkaa karkottaa laittomia siirtolaisia ”suureen tyyliin” – pelko AfD-puolueen suosion kasvamisesta pakotti uusin toimiin

Vauhdilla suosiotaan kasvattavasta uudesta vasemmistopuolueesta toivotaan Saksassa AfD:n kilpailijaa
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää