Tutkijat uskovat tähän: Algoritmi pystyy ennustamaan yhteiskunnallisia levottomuuksia
Kazakstanin äskettäinen kansannousu ja Capitolin valtaus vuosi sitten ovat esimerkkejä tapahtumakuluista, jotka olisi ehkä voitu ennustaa etukäteen. Maailma on pullollaan tietokantoja ja koneoppivilla ohjelmistoilla tietoläjistä voidaan jalostaa sääennustuksen tasoisia näkemyksiä myös yhteiskunnallisista levottomuuksista.
Kansan käyttäytymistä ennustavia algoritmeja on tähän mennessä hyödynnetty lähinnä valtioissa, joissa levottomuudet tai niiden uhka on arkipäivää. Malleihin on voitu lisätä televalvonnasta saatua tiedusteludataa. Valtaeliitti on sitten tilannekuvan perusteella saattanut jopa eliminoida henkilöitä, joiden on koettu asettuvan harvainvaltaa vastaan.
Nyt yhteiskunnalliset ennustemallit ovat rantautumassa myös demokraattisesti johdettuihin valtioihin, joissa signaalit kansan mielenliikkeistä voivat – jos niin halutaan – kannustaa positiivisiin muutoksiin yhteiskunnassa. Mielenosoituksia ja levottomuuksia voidaan yksinkertaisimmin ehkäistä korjaamalla epäkohtia.
Ohjelmistot opetetaan nuuhkimaan uhkia
– Ihmisillä on taipumusta tunnistaa sisimmässään uhkia, he voivat vaikkapa aavistaa lähestyvän myrskyn. Ja he voivat olla oikeassa. Ominaisuus on erittäin hyödyllinen, sanoo konfliktien ennustamisen pioneeri Philip Schrodt Interesting Engineering -verkkomediassa.
Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ja keskustiedustelupalvelu CIA käyttävät IE:n mukaan jo tekoälyä levottomuuksien ennustamiseen ja seurantaan ulkomailla. Tiedemaailma uskoo ajan olevan nyt kypsä koneoppivien järjestelmien käyttämiseen myös kotimaisten mielialojen seurannassa.
Sekään ei välttämättä ole poissuljettua, että koneoppivaa ennustamista käytetään tällä hetkellä esimerkiksi Ukrainaan liittyvien tapahtumien mallintamisessa sekä mahdollisten seurausten spekuloinnissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valtaeliitti Philip Schrodt harvainvalta tietokonemalli yhteiskunnallinen säennuste sääennuste oppivat ohjelmistot koneäly CIA algoritmi ennustemalli Pentagon tietokanta tilannekuva USA Demokratia Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Facebook myönsi oikeudessa: “Faktantarkastukset” ovat vain mielipiteitä
Mark Zuckerberg rakentaa oman varjoyhteiskunnan – Facebook haluaa maapallon asukkaat metaversumin asukkaiksi
Vallin ja Immonen: Sananvapauden toteuduttava somessa – demokratia on turvattava
Brittikoomikko kuvaa nasevasti, miten politisoitunut, ristiriitainen viestintä on omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta asiantuntijatietoon
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Lähes puolet ranskalaisista haluaa lopettaa maahanmuuton kokonaan – naisten osuus jopa 53 prosenttia
Ranskassa tehdyn tutkimuksen mukaan 48 % ranskalaisista kannattaa nollamaahanmuuttoa, olipa se sitten laillista tai laitonta. Luku on 7 prosenttia korkeampi kuin edellisessä kyselyssä, joka tehtiin lokakuussa 2021.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Uusimmat
Mauri Peltokangas: ”Vaaleissa mennään täysillä maaliin saakka”
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää