
Tutkijat uskovat tähän: Algoritmi pystyy ennustamaan yhteiskunnallisia levottomuuksia
Kazakstanin äskettäinen kansannousu ja Capitolin valtaus vuosi sitten ovat esimerkkejä tapahtumakuluista, jotka olisi ehkä voitu ennustaa etukäteen. Maailma on pullollaan tietokantoja ja koneoppivilla ohjelmistoilla tietoläjistä voidaan jalostaa sääennustuksen tasoisia näkemyksiä myös yhteiskunnallisista levottomuuksista.
Kansan käyttäytymistä ennustavia algoritmeja on tähän mennessä hyödynnetty lähinnä valtioissa, joissa levottomuudet tai niiden uhka on arkipäivää. Malleihin on voitu lisätä televalvonnasta saatua tiedusteludataa. Valtaeliitti on sitten tilannekuvan perusteella saattanut jopa eliminoida henkilöitä, joiden on koettu asettuvan harvainvaltaa vastaan.
Nyt yhteiskunnalliset ennustemallit ovat rantautumassa myös demokraattisesti johdettuihin valtioihin, joissa signaalit kansan mielenliikkeistä voivat – jos niin halutaan – kannustaa positiivisiin muutoksiin yhteiskunnassa. Mielenosoituksia ja levottomuuksia voidaan yksinkertaisimmin ehkäistä korjaamalla epäkohtia.
Ohjelmistot opetetaan nuuhkimaan uhkia
– Ihmisillä on taipumusta tunnistaa sisimmässään uhkia, he voivat vaikkapa aavistaa lähestyvän myrskyn. Ja he voivat olla oikeassa. Ominaisuus on erittäin hyödyllinen, sanoo konfliktien ennustamisen pioneeri Philip Schrodt Interesting Engineering -verkkomediassa.
Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ja keskustiedustelupalvelu CIA käyttävät IE:n mukaan jo tekoälyä levottomuuksien ennustamiseen ja seurantaan ulkomailla. Tiedemaailma uskoo ajan olevan nyt kypsä koneoppivien järjestelmien käyttämiseen myös kotimaisten mielialojen seurannassa.
Sekään ei välttämättä ole poissuljettua, että koneoppivaa ennustamista käytetään tällä hetkellä esimerkiksi Ukrainaan liittyvien tapahtumien mallintamisessa sekä mahdollisten seurausten spekuloinnissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valtaeliitti Philip Schrodt harvainvalta tietokonemalli yhteiskunnallinen säennuste sääennuste oppivat ohjelmistot koneäly CIA algoritmi ennustemalli Pentagon tietokanta tilannekuva USA Demokratia Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Facebook myönsi oikeudessa: “Faktantarkastukset” ovat vain mielipiteitä

Mark Zuckerberg rakentaa oman varjoyhteiskunnan – Facebook haluaa maapallon asukkaat metaversumin asukkaiksi

Vallin ja Immonen: Sananvapauden toteuduttava somessa – demokratia on turvattava

Brittikoomikko kuvaa nasevasti, miten politisoitunut, ristiriitainen viestintä on omiaan heikentämään kansalaisten luottamusta asiantuntijatietoon
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää