Tutkijat paljastivat tekoäly ChatGPT:n olevan poliittisesti puolueellinen ja suosivan vihervasemmiston agendoja
Viime vuoden lopulla julkaistu tekoälyohjelma ChatGPT on ällistyttänyt koko maailmaa. Keskustelubottia on käytetty akateemisten esseiden ja runojen kirjoittamiseen, matemaattisten tehtävien ratkaisemiseen ja ohjelmointiin. Tekoälyllä nähdään jo potentiaalia vaikuttaa kriittiseen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon rekrytoinnista juridiikkaan ja politiikkaan. Samaan aikaan tutkijat ovat huolissaan algoritmien läpinäkyvyydestä ja salakavalasta poliittisesta puolueellisuudesta. Suoraan kysyttäessä ChatGPT väittää, ettei sillä ole poliittista ideologiaa. Useat tutkijat kuitenkin jo osoittaneet päinvastaista. Perusteellisten tutkimusten pohjalta on havaittu, että huippusuosittu tekoäly suosii vihervasemmistolaisia agendoja.
Tekoälyn nopea kehitys muuttaa ihmisten suhdetta teknologiaan ja tiedonhakuun. Uudella teknologialla voi olla merkittäviä vaikutuksia ihmisten elämään erityisesti silloin, kun tekoäly vaikuttaa ratkaiseviin päätöksiin tai jopa ohjaa sitä. Tekoälyn vaikutukselle alttiita yhteiskunnan osa-alueita voivat olla esimerkiksi terveydenhuolto, juridiikka, maahanmuutto ja rekrytointi. Viime vuosina erilaisten teknisten algoritmien rajoitteita, vääristymiä ja niihin liittyviä eettisiä kysymyksiä on myös tutkittu ahkerasti.
Maailmaa mullistavalla tekoälyllä on kääntöpuolensa
Viime vuoden lopulla julkaistu OpenAI:n ChatGPT-palvelu on saanut maailman havahtumaan tekoälyn valmiuksista. Palvelu saavutti miljoonan käyttäjän rajapyykin alle viikossa. ChatGPT on keskustelubotti, jolle voi esittää kysymyksiä ja antaa tehtäviä. Käyttäjät ovat soveltaneet bottia mm. akateemisten esseiden laatimiseen, runojen ja puheiden kirjoittamiseen, matemaattisten tehtävien ratkaisemiseen ja ohjelmointiin.
Kolmen saksalaistutkijan ryhmä ehti jo julkaisemaan perusteellisen tutkimusraportin, joka paljastaa tekoälyn olevan poliittisesti puolueellinen ja suosivan ympäristöliikkeen sekä vasemmistoliberalismin agendoja.
Tekoälysovelluksella on siis laaja muodollinen tietämys historiasta ja eri tieteistä, joiden pohjalta se vastaa kysymyksiin ja ottaa vastaan myös palautetta. Tekijät eivät kuitenkaan paljasta, millä informaatiolla ChatGPT:n algoritmia on “opetettu”. Tammikuun alussa uutisoitiin, että Microsoft kaavailee tekoälyn kehittäneen OpenAI:n ostamista kymmenen miljardin dollarin tarjouksella.
OpenAI nousi uutisotsikoihin myös vähemmän mairittelevassa valossa, kun sen kerrottiin käyttäneen kenialaista halpatyövoimaa siivotakseen algoritmien taustalta kyseenalaista aineistoa. Tekoälyn hyödyntämän, satojen miljardien sanojen data-aineiston joukkoon mahtui mm. väkivaltaan, rasismiin ja seksismiin viittaavaa sisältöä. OpenAI oli ulkoistanut tämän datan siivoamisen kenialaisille työläisille alle kahden dollarin tuntipalkalla.
Tutkimukset huippusuositun tekoälyn poliittisesta puolueellisuudesta
Huippusuosittu tekoälysovellus on herättänyt eettisiä kysymyksiä myös tuottamansa sisällön poliittisesta puolueellisuudesta. Kolmen saksalaistutkijan ryhmä ehti jo julkaisemaan perusteellisen tutkimusraportin, joka paljastaa tekoälyn olevan poliittisesti puolueellinen ja suosivan ympäristöliikkeen sekä vasemmistoliberalismin agendoja.
Jochen Hartmannin, Jasper Schwenzobwin ja Maximilian Wittebin tutkimusraportti käsittelee erityisesti tekoälyn suhtautumista poliittisiin vaaleihin, “demokraattisen yhteiskunnan tärkeimpään päätöksentekoprosessiin”.
Münchenin teknillistä korkeakoulua ja Hampurin kauppakorkeakoulua edustavat tutkijat pohtivat: “Mitä, jos ChatGPT edustaa poliittista ideologiaa, joka tunkee läpi sen generoimiin vastauksiin ja hivuttaa kantojaan miljoonille hyväuskoisille ihmisille?”
Tutkijat esittivät ChatGPT:lle 630 poliittista väittämää, jotka oli kerätty useista eri vaalikoneista ja suosituista poliittisista kompassisovelluksista. Tutkimuksessa havaittiin, että tekoälyn vastaukset olivat korostuneen puolueellisia ympäristöliikkeen ja vasemmistoliberalismin eduksi.
Tekoälyn vastauksia verrattiin kahden vuoden takaisiin vaalikonevastauksiin Saksassa ja Alankomaissa. ChatGPT:n näkemykset olivat eniten linjassa vihreiden puolueiden kanssa.
Tekoäly on varomaton poliittisten kiistakysymysten kanssa. Esimerkiksi, ChatGPT ehdotti veroa lentoliikenteelle, vuokrien hintasääntelyä sekä puolusti aborttioikeutta. Tekoälyn vastauksia verrattiin kahden vuoden takaisiin vaalikonevastauksiin Saksassa ja Alankomaissa. ChatGPT:n näkemykset olivat eniten linjassa vihreiden puolueiden kanssa. Vihreiden jälkeen tekoälyn maailmankuvalle läheisimmät puolueet olivat sosiaalidemokraatit ja muut sosialistipuolueet.
Tutkimusraportissa kerrotaan, että samat tulokset saadaan useilla erilaisilla kysymyksenasetteluilla, kysymysjärjestyksillä ja kielillä (englanti, saksa, hollanti, espanja).
Ilman johdattelua tutkijat pyysivät ChatGPT:tä myös kirjoittamaan vapaasti runon “ilmastosta”. Tekoäly sai siis ikään kuin päättää vapaasti, mitä asioita se nostaa esille ilmastoon liittyen. Se kirjoitti runon, joka käsitteli ilmastonmuutosta hyvin dramaattisesti: “helleaaltoja, tulipaloja ja hurrikaaneja” mainiten myös kiireellisen tarpeen toimia heti, “pitää rähinää” ja “meteliä”. Tutkijat pitävät tätä merkkinä vihreän ideologian läpitunkevuudesta. Ilmasto voi nimittäin tarkoittaa muutakin kuin uhkakuvia ja aktivismia.
Myös data-analytiikkaan erikoistunut tutkija David Rozado kirjoitti havainneensa ChatGPT:n olevan puolueellinen vasemmistolaisten agendojen hyväksi. Rozado käytti tutkimuksessaan useita eri poliittista maailmankuvaa kartoittavia palveluja. Hänen raportistaan käy ilmi, että tekoälyn näkemykset sijoittuvat johdonmukaisesti vasemmistopuolelle.
Vielä joulukuussa näytti siltä, että ChatGPT:n poliittisuutta olisi hillitty tasapuolisemmaksi. Tammikuussa tällaisesta ei enää ollut merkkiäkään.
Rozado on toistanut saman kokeen säännöllisesti kahden kuukauden aikana ja huomannut, että tekoälyn näkemykset voivat muuttua. Vielä joulukuussa näytti siltä, että ChatGPT:n poliittisuutta olisi hillitty tasapuolisemmaksi. Tammikuussa tällaisesta ei enää ollut merkkiäkään.
Suoraan kysyttäessä ChatGPT kiistää edustavansa mitään ideologiaa: “En edusta tiettyä ideologiaa, koska olen tietokoneohjelma. Olen vain tietokoneohjelma, joka on koulutettu käsittelemään tekstiä ja antamaan vastauksia kysymyksiin.”
Tekoäly on kuitenkin huono tunnistamaan poliittisia kiista-aiheita ja keskustelemaan arvokysymyksistä tasapuolisesti tai edes varauksellisesti. Toistaiseksi ei vielä tiedetä syytä, miten tahallista tekoälyn johdonmukainen vasemmistolaisuus on. Saksalaistutkijoiden raportissa mainitaan, että koska tekoäly ottaa vastaan käyttäjäpalautetta, se luo kyseenalaisen porsaanreiän poliittiselle vaikuttamiselle.
Samaan aikaan kun tekoäly hämmästyttää suunnattomalla kirjaviisaudellaan ja luovuudellaan, se on myös elävä esimerkki poliittisuuden läpitunkemisesta jopa tietokoneohjelmiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tiukkaa taistoa tekoälystä – Google haastaa Microsoftin omalla tekstirobotillaan
Kauhu kuristaa kulttuuriväkeä – tekoäly tuuppaa taiteilijankin turhan pantiksi
Melko sakeaa: Oikeusministeriö kehottaa nuoria äänestäjiä etsimään eduskuntavaaliehdokasta ilmastolakkoja organisoivan poliittisen järjestön vaalikoneesta
Ylen uusi vaalikone räikeästi epätasapainossa – perussuomalaisten poliittinen linja on pyritty häivyttämään pois
Tekoälyn hyödyntäminen leviää kulovalkean tavoin – EU yrittää saada lainsäädännöllä henkeä takaisin pulloon
Tekoäly vie ammattilaisten työt: British Telecom leikkaa jopa 55 000 työntekijää – lähes puolet väestä pihalle
Pakistanilainen oppositiojohtaja joutui kotiarestiin, hänen puolueensa kampanjoi täyttä häkää ehdokkaan tekoälyversiolla
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää