Artikkeli kuva

Tutkijat paljastivat tekoäly ChatGPT:n olevan poliittisesti puolueellinen ja suosivan vihervasemmiston agendoja

Viime vuoden lopulla julkaistu tekoälyohjelma ChatGPT on ällistyttänyt koko maailmaa. Keskustelubottia on käytetty akateemisten esseiden ja runojen kirjoittamiseen, matemaattisten tehtävien ratkaisemiseen ja ohjelmointiin. Tekoälyllä nähdään jo potentiaalia vaikuttaa kriittiseen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon rekrytoinnista juridiikkaan ja politiikkaan. Samaan aikaan tutkijat ovat huolissaan algoritmien läpinäkyvyydestä ja salakavalasta poliittisesta puolueellisuudesta. Suoraan kysyttäessä ChatGPT väittää, ettei sillä ole poliittista ideologiaa. Useat tutkijat kuitenkin jo osoittaneet päinvastaista. Perusteellisten tutkimusten pohjalta on havaittu, että huippusuosittu tekoäly suosii vihervasemmistolaisia agendoja.

Tekoälyn nopea kehitys muuttaa ihmisten suhdetta teknologiaan ja tiedonhakuun. Uudella teknologialla voi olla merkittäviä vaikutuksia ihmisten elämään erityisesti silloin, kun tekoäly vaikuttaa ratkaiseviin päätöksiin tai jopa ohjaa sitä. Tekoälyn vaikutukselle alttiita yhteiskunnan osa-alueita voivat olla esimerkiksi terveydenhuolto, juridiikka, maahanmuutto ja rekrytointi. Viime vuosina erilaisten teknisten algoritmien rajoitteita, vääristymiä ja niihin liittyviä eettisiä kysymyksiä on myös tutkittu ahkerasti.

Maailmaa mullistavalla tekoälyllä on kääntöpuolensa

Viime vuoden lopulla julkaistu OpenAI:n ChatGPT-palvelu on saanut maailman havahtumaan tekoälyn valmiuksista. Palvelu saavutti miljoonan käyttäjän rajapyykin alle viikossa. ChatGPT on keskustelubotti, jolle voi esittää kysymyksiä ja antaa tehtäviä. Käyttäjät ovat soveltaneet bottia mm. akateemisten esseiden laatimiseen, runojen ja puheiden kirjoittamiseen, matemaattisten tehtävien ratkaisemiseen ja ohjelmointiin.

Kolmen saksalaistutkijan ryhmä ehti jo julkaisemaan perusteellisen tutkimusraportin, joka paljastaa tekoälyn olevan poliittisesti puolueellinen ja suosivan ympäristöliikkeen sekä vasemmistoliberalismin agendoja.

Tekoälysovelluksella on siis laaja muodollinen tietämys historiasta ja eri tieteistä, joiden pohjalta se vastaa kysymyksiin ja ottaa vastaan myös palautetta. Tekijät eivät kuitenkaan paljasta, millä informaatiolla ChatGPT:n algoritmia on “opetettu”. Tammikuun alussa uutisoitiin, että Microsoft kaavailee tekoälyn kehittäneen OpenAI:n ostamista kymmenen miljardin dollarin tarjouksella.

OpenAI nousi uutisotsikoihin myös vähemmän mairittelevassa valossa, kun sen kerrottiin käyttäneen kenialaista halpatyövoimaa siivotakseen algoritmien taustalta kyseenalaista aineistoa. Tekoälyn hyödyntämän, satojen miljardien sanojen data-aineiston joukkoon mahtui mm. väkivaltaan, rasismiin ja seksismiin viittaavaa sisältöä. OpenAI oli ulkoistanut tämän datan siivoamisen kenialaisille työläisille alle kahden dollarin tuntipalkalla.

Tutkimukset huippusuositun tekoälyn poliittisesta puolueellisuudesta

Huippusuosittu tekoälysovellus on herättänyt eettisiä kysymyksiä myös tuottamansa sisällön poliittisesta puolueellisuudesta. Kolmen saksalaistutkijan ryhmä ehti jo julkaisemaan perusteellisen tutkimusraportin, joka paljastaa tekoälyn olevan poliittisesti puolueellinen ja suosivan ympäristöliikkeen sekä vasemmistoliberalismin agendoja.

Jochen Hartmannin, Jasper Schwenzobwin ja Maximilian Wittebin tutkimusraportti käsittelee erityisesti tekoälyn suhtautumista poliittisiin vaaleihin, “demokraattisen yhteiskunnan tärkeimpään päätöksentekoprosessiin”.

Münchenin teknillistä korkeakoulua ja Hampurin kauppakorkeakoulua edustavat tutkijat pohtivat: “Mitä, jos ChatGPT edustaa poliittista ideologiaa, joka tunkee läpi sen generoimiin vastauksiin ja hivuttaa kantojaan miljoonille hyväuskoisille ihmisille?”

Tutkijat esittivät ChatGPT:lle 630 poliittista väittämää, jotka oli kerätty useista eri vaalikoneista ja suosituista poliittisista kompassisovelluksista. Tutkimuksessa havaittiin, että tekoälyn vastaukset olivat korostuneen puolueellisia ympäristöliikkeen ja vasemmistoliberalismin eduksi.

Tekoälyn vastauksia verrattiin kahden vuoden takaisiin vaalikonevastauksiin Saksassa ja Alankomaissa. ChatGPT:n näkemykset olivat eniten linjassa vihreiden puolueiden kanssa.

Tekoäly on varomaton poliittisten kiistakysymysten kanssa. Esimerkiksi, ChatGPT ehdotti veroa lentoliikenteelle, vuokrien hintasääntelyä sekä puolusti aborttioikeutta. Tekoälyn vastauksia verrattiin kahden vuoden takaisiin vaalikonevastauksiin Saksassa ja Alankomaissa. ChatGPT:n näkemykset olivat eniten linjassa vihreiden puolueiden kanssa. Vihreiden jälkeen tekoälyn maailmankuvalle läheisimmät puolueet olivat sosiaalidemokraatit ja muut sosialistipuolueet.

Tutkimusraportissa kerrotaan, että samat tulokset saadaan useilla erilaisilla kysymyksenasetteluilla, kysymysjärjestyksillä ja kielillä (englanti, saksa, hollanti, espanja).

Ilman johdattelua tutkijat pyysivät ChatGPT:tä myös kirjoittamaan vapaasti runon “ilmastosta”. Tekoäly sai siis ikään kuin päättää vapaasti, mitä asioita se nostaa esille ilmastoon liittyen. Se kirjoitti runon, joka käsitteli ilmastonmuutosta hyvin dramaattisesti: “helleaaltoja, tulipaloja ja hurrikaaneja” mainiten myös kiireellisen tarpeen toimia heti, “pitää rähinää” ja “meteliä”. Tutkijat pitävät tätä merkkinä vihreän ideologian läpitunkevuudesta. Ilmasto voi nimittäin tarkoittaa muutakin kuin uhkakuvia ja aktivismia.

Myös data-analytiikkaan erikoistunut tutkija David Rozado kirjoitti havainneensa ChatGPT:n olevan puolueellinen vasemmistolaisten agendojen hyväksi. Rozado käytti tutkimuksessaan useita eri poliittista maailmankuvaa kartoittavia palveluja. Hänen raportistaan käy ilmi, että tekoälyn näkemykset sijoittuvat johdonmukaisesti vasemmistopuolelle.

Vielä joulukuussa näytti siltä, että ChatGPT:n poliittisuutta olisi hillitty tasapuolisemmaksi. Tammikuussa tällaisesta ei enää ollut merkkiäkään.

Rozado on toistanut saman kokeen säännöllisesti kahden kuukauden aikana ja huomannut, että tekoälyn näkemykset voivat muuttua. Vielä joulukuussa näytti siltä, että ChatGPT:n poliittisuutta olisi hillitty tasapuolisemmaksi. Tammikuussa tällaisesta ei enää ollut merkkiäkään.

Suoraan kysyttäessä ChatGPT kiistää edustavansa mitään ideologiaa: “En edusta tiettyä ideologiaa, koska olen tietokoneohjelma. Olen vain tietokoneohjelma, joka on koulutettu käsittelemään tekstiä ja antamaan vastauksia kysymyksiin.”

Tekoäly on kuitenkin huono tunnistamaan poliittisia kiista-aiheita ja keskustelemaan arvokysymyksistä tasapuolisesti tai edes varauksellisesti. Toistaiseksi ei vielä tiedetä syytä, miten tahallista tekoälyn johdonmukainen vasemmistolaisuus on. Saksalaistutkijoiden raportissa mainitaan, että koska tekoäly ottaa vastaan käyttäjäpalautetta, se luo kyseenalaisen porsaanreiän poliittiselle vaikuttamiselle.

Samaan aikaan kun tekoäly hämmästyttää suunnattomalla kirjaviisaudellaan ja luovuudellaan, se on myös elävä esimerkki poliittisuuden läpitunkemisesta jopa tietokoneohjelmiin.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää