

Tutkija: “Natsi”, “rasisti” tai “suvakki” eivät aina ole halventavia sanoja
Valtioneuvoston suuressa vihapuhetutkimuksessa käytettyjen “hälytyssanojen” lista on herättänyt keskustelua. Listalta näyttäisivät puuttuvan lähes kaikki sellaiset leimaavat ja loukkaavat ilmaisut, joita yleisesti kohdistetaan maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuviin poliitikkoihin. Tutkija selittää hälytyssanojen valinnassa noudatettua menettelyä.
Valtioneuvosto julkaisi 4.10.2019 ”Viha vallassa: Vihapuheen vaikutukset yhteiskunnalliseen päätöksentekoon” -tutkimuksen, jossa oli muun muassa analysoitu koneellisesti poliitikkojen saamia vihamielisiä viestejä.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä on kritisoinut tutkimuksessa käytettyä hälytyssanojen listaa.
– Määrittelyssä oli havaittavissa asenteellisuutta, esimerkiksi hyvin loukkaavia ilmaisuja ”natsi”, ”fasisti” tai ”rasisti” ei määritetty hälytyssanoiksi, Mäkelä totesi.
Suomen Uutiset soitti tutkimusryhmän yhteyshenkilö Aleksi Knuutilalle tiedustellakseen, millä perusteillä hälytyssanat oli valittu.
Hälytyssanoiksi ei oltu määritetty esimerkiksi sanoja ”natsi”, ”fasisti” tai ”rasisti” erilaisine muunnelmineen. “Natsisika” sentään oli listalla, mutta esimerkiksi “natsipelle” ei, vaikka natsipelle-sanan käytöstä on käräjäoikeudessa langetettu kunnianloukkaustuomio. Samoin rasisti-sanan käytöstä on tullut tuomio. Äskettäin julkaistun kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten enemmistö pitää natsiksi nimittelyä sopimattomana yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Hälytyssanalista ei ole “laittomien sanojen lista”
Tutkija Aleksi Knuutila selittää, että hälytyssanalistan muodostaminen oli monimutkainen prosessi, jossa käytettiin kolmea eri lähdettä, kuten Kielitoimiston sanakirjan listaa kirosanoista. Viestejä läpikäydessään tutkijat tunnistivat lisää loukkaavia sanoja, jotka lisättiin listalle.
Knuutila korostaa, että tutkimusryhmä ei koonnut hälytyssanojen listaa vihapuheen kuvaukseksi. Tutkimusryhmä ei myöskään väitä, että hälytyssanojen lista kuvaisi kielenkäyttöä, jonka tulisi olla laitonta, kiellettyä tai rajattua. Tavoitteena oli pelkästään tunnistaa viestejä, jotka ovat halventavia, uhkaavia tai leimaavia.
Knuutila perustelee natsin, fasistin ja rasistin puuttumista hälytyssanalistalta sillä, että näitä sanoja voidaan käyttää myös asiallisessa keskustelussa esimerkiksi käsiteltäessä historiallisia tapahtumia.
– Hälytyssanojen listalle haluttiin pelkästään sanoja, jotka ovat yksiselitteisesti halventavia tai leimaavia, Knuutila täsmentää.
– Tasapuolisuuden nimissä on huomattava, että sanalistassa ei ole mukana myöskään oikeiston käyttämiä leimaavia sanoja, kuten “mamu”, “suvakki” tai “suvaitsevaisto”, koska myöskään näiden sanojen halventavuudesta ei ole yksimielisyyttä.
Tutkija sanoo, että esimerkiksi “natsi”-sanaa halventavasti käyttävät viestit ovat pääsääntöisesti jääneet tutkijoiden haaviin siksi, että ne ovat sisältäneet muita loukkaavia sanoja. Esimerkiksi “vitun natsi” on poimittu mukaan tutkimusaineistoon.
Tutkijan selityksestä huolimatta hälytyssanalista vaikuttaa puolueelliselta. Esimerkiksi sanat “nasse” ja “rasse” tai ilmaukset “sinunlaisesi natsi” tai “koska sinä olet rasisti” eivät ole soittaneet tutkimusryhmän hälytyskelloja.
Viestejä analysoitiin tekoälyn avulla
Tutkimuksen aineistona olivat poliitikkoihin kohdistetut, julkiset Twitter-viestit ajanjaksolta 16.3. – 1.8.2019. Mukana olleita poliitikkojen Twitter-tilejä oli yhteensä 1260 kappaletta. Kaikkiaan aineistoa kertyi 375 000 viestiä, eli valtava määrä.
Näiden viestien joukosta etsittiin vihamielisiä viestejä hälytyssanalistan avulla. Sen jälkeen tutkijat kävivät osan hälytyssanoja sisältävistä viesteistä läpi ja muodostivat niistä 2 500 viestin opetusaineiston, jota käyttäen tietokoneohjelma opetettiin luokittelemaan viestejä samalla tavalla kuin tutkijat olivat niitä luokitelleet.
Tutkimuksessa käytetty vihamielisten viestien aineisto syntyi tällä tavalla. Erilaista hälytyssanalistaa käyttämällä tulos olisi ollut jonkin verran erilainen.
Anonyymit asiantuntijat
Tutkimuksen osana tehtiin yhteensä 14 haastattelua: seitsemän poliittisten päättäjien haastattelua ja kuusi vihapuheen asiantuntijoiden haastattelua.
Vihapuheen asiantuntijoiksi kutsuttiin kaksi ministeriön virkamiestä, poliisin viharikostutkija sekä vihapuheen asiantuntijoita Journalistiliitosta (kaksi haastattelua) ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnasta. Nämä asiantuntijat esiintyvät tutkimuksessa anonyymeina, joten heidän taustojaan ja mahdollisia omia poliittisia näkemyksiään ja tavoitteitaan ei voida tarkemmin selvittää.
Anonymiteetti on omiaan herättämään epäilyksiä valittujen asiantuntijoiden objektiivisuudesta. Joka tapauksessa voidaan olettaa, että valitut vihapuheasiantuntijat ovat sellaisia, joiden mielestä vihapuhe on todella suuri yhteiskunnallinen ongelma. Knuutila perustelee anonymiteettia sillä, että se on yleinen tutkimuskäytäntö yhteiskuntatieteissä.
– Kun asiantuntijat voivat kertoa näkemyksensä anonyymisti, saadaan parempaa tietoa, Knuutila sanoo.
Omalla nimellä esiintymiseen liittyy myös se riski, että asiantuntijat voisivat saada vihamielistä kansalaispalautetta.
– Nimettömyyden osalta toimimme Jyväskylän yliopiston tutkimuksen eettisen toimikunnan kanssa sovitulla tavalla, Knuutila kertoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Analyysi: Valtioneuvosto tutki vihapuhetta sadallatuhannella eurolla, mitä jäi käteen?

Mäkelä oudoksuu: Valtioneuvoston tutkimuksen mukaan “soijapoika” ja “kukkahattutäti” ovat vihapuhetta – toisin kuin “natsi” tai “rasisti”

Immonen: Vihapuhehysteria on uhka sananvapaudelle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää