Markku Ulander
Turvatakuut nostivat kysymystulvan eduskunnan kyselytunnilla
Hallitus joutui eduskunnan kyselytunnilla suoranaiseen kysymystulvaan, joka nousi Ranskan esiin nostamista EU:n turvatakeista. Vastaamaan pääsivät niin pääministeri Juha Sipilä (kesk.), puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kuin ulkoministeri Timo Soini (ps.). Oppositio myös kiitti hallitusta harvinaisella tavalla useaan kertaan Pariisin kriisiin liittyvien asioiden hoitamisesta.
Ranska otti Pariisin terrori-iskujen jälkeen yllättäen esiin EU:n turvatakuulausekkeen, eikä Naton vastaavia turvatakuita, joita oli pidetty todennäköisempinä.
EU:n turvatakuita on jo ehditty pitää kuolleena kirjaimena, vaikka toisaalta niiden saaminen vastaisi monen Suomen politiikassa toimivan toiveita. Niistä on puhunut mm. presidentti Sauli Niinistö presidentinvaalikampanjoissaan.
Avunantolausekkeen solmiminen ei merkitse sitä, että peruspuolustusratkaisua jouduttaisiin muuttamaan.
Sipilä vastasi puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) kysymykseen, että EU:n yhteisvastuulausekkeen eli turvalausekkeen käyttöönotolla ensimmäistä kertaa on iso poliittinen merkitys. Suomen hallitus auttaa Ranskaa kaikilla laillisilla keinoilla.
– Kansainvälisen avun vastaanottamista ja antamista koskevassa lainsäädännössä on työryhmätyöskentely on menossa. Työryhmän piti saada raporttinsa valmiiksi ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä. Nyt sitä on kiirehditty niin, että saisimme sen valmiiksi jo tammikuussa ja sen jälkeen normaalissa lainsäädäntöprosessi käynnistyisi, Sipilä kertoi.
Puolustusministeri Niinistö täydensi kertomalla, että avun vastaanottamista ja antamista käsittelevän lain valmistelua johtaa ulkoministeriö, joka tekee erillislain, mutta myös puolustushallinto täydentää sääntelyä monilta osin, mm. toimivaltuuksien, voimankäytön ja henkilöstön aseman osalta useassakin maanpuolustusta koskevassa laissa, joita puolustusministeriössä valmistellaan. Ne annetaan samaan aikaan ulkoministeriön valmisteleman erillislain kanssa.
– Puolustusministeriö on valmis antamaan lakiesityksensä maaliskuuhun mennessä, Niinistö lupasi.
Rinne kysyi, onko Suomella suunnitteilla toimia, joilla Suomi voisi vahvistaa YK:n voimavaroja kriisien ratkaisemiseksi ja uusien ennakoimiseksi.
Suomi on aktiivinen YK:ssa
Sipilä vakuutti Suomen olevan aktiivinen YK:ssa ja myös pakolaisuuden juurisyiden torjunnassa. Yhteisiä päätöksiä on tehty esimerkiksi Afrikan trans-rahastoon osallistumisesta. Suomi on tehnyt kansallisiakin päätöksiä pakolaisleirien olojen parantamiseksi ja pakolaisvirran haltuun saamiseksi.
– Ideaali tilanne olisi, että hoitaisimme asiat juurisyiden lähteillä ja hallitusti YK:n pakolaiskiintiöitä korottamalla voisimme hoitaa pakolaisvirtoja. Nyt ne ovat salakuljettajien bisnestä ja sille pitäisi saada piste. YK on avainasemassa kriisin ratkaisemisessa, Sipilä arvioi.
Ulkoministeri Soini vakuutti Suomen olevan aktiivinen YK:ssa ja pitävän myös jatkuvasti yhteyttä YK:n pysyviin jäseniin, joilla on paljon vaikutusvaltaa.
Verkkotiedustelu kiireesti kuntoon
Pertti Salolainen (kok.) moitti Suomen huonoja valmiuksia verkkotiedusteluun, jolla saataisiin terroristit paremmin kiikkiin sekä sitä, ettei Suomi pysty lainsäädännön puuttuessa sotilaallisiin toimiin, vaikka Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa on lainsäädäntö kunnossa molemmissa asioissa.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi hallituksen käynnistäneen tiedustelulain uudistushankkeen ja parlamentaarisen työryhmän. Laki pyritään saamaan laajalla tuella mahdollisimman pian läpi. Se edellyttää, että kansallisen turvallisuuden vaatimat toimet yhdistetään kansalaisten perusoikeuksiin, yksilönsuojaan ja viestisuojaan.
– Meidän täytyy pystyä siihen, se on kansallisen turvallisuuden keskeinen elementti, Orpo painotti.
Vihamiehet on saatu yhteisen pöydän ääreen
Susanna Huovinen (sd.) kysyi Soinilta, miten YK:n turvaneuvosto kykenee tekemään päätöksiä esimerkiksi Syyrian kriisissä. Soini vastasi, että monilla mailla on halu uudistaa YK:ta, etenkin turvaneuvostoa, mutta nämä eivät tietenkään halua luovuttaa valtaansa.
– Mutta tuskin kolme kuukautta sitten joku olisi ajatellut, että Venäjä ja USA ovat samassa neuvottelupöydässä. Tuskin edes kuukausi sitten ajateltiin, että Saudi-Arabia, Iran, Turkki, kaikki voivat olla samassa pöydässä. Näin kävi Wienissä. Tragedia on niin suuri, että vasta nyt näyttää kansainvälinen yhteisö heräävän. Jos se toteutuu, mitä Wienissä sovittiin, eli perustuslain uudistaminen ja siirtymäkauden hallinto, oltaisiin jo aika pitkällä. Al Assadin asemasta ei päästy sopuun, Soini sanoi.
Myös Ville Niinistö (vihr.) kiitti hallitusta ja tasavallan presidenttiä hyvistä lausunnoista ja kysyi, miten Suomi voi auttaa rauhan saamisessa Syyriaan. Soini vastasi, että on suuri saavutus saada vihamieliset maat samaan pöytään. Suomi voi vaikuttaa omalta osaltaan YK:n ja EU:n avulla.
EU:ssa on monia isoja maita, joilla on hyvät yhteydet tähän.
– Koko sota- ja pakolaisongelman ratkaisu liittyy Syyriaan ja Irakiin.
Jos siellä saadaan aikaan rauha ja hallinto, se poistaa sodanuhkaa alueella. Kaikkien muiden kanssa voidaan saada aselepo, Isisin kanssa sitä ei tehdä. Tätä kautta voidaan helpottaa myös pakolaiskriisiä.
Suomen hallitus on kiinni tässä täysillä ja kiittää myös eduskuntaa saamastaan tuesta, Soini vakuutti.
Irakin virhettä ei saa toistaa Syyriassa
Markus Mustajärvi (vas.) kysyi, kuka on perustanut Isiin ja rahoittanut sitä, ja kuka ostaa heidän öljynsä. Soini vastasi Isisin olevan pidemmän aikavälin kehityksen tulos. Siinä on tiettyä poliittista taustaa ja hallinnon epäonnistumista.
– Yksi suuri epäonnistuminen oli Irakissa, kun kaikki sen ajan hallinnon ihmiset, Baath-puolueen jäsenet siirrettiin sivuun. Silloin siellä syntyi hallinnollinen ja poliittinen tyhjiö, eikä kukaan osannut hoitaa asioita. On tärkeää, ettei Syyriassa tehdä samoin. Al Assad on sotarikollinen, hän ei voi jäädä, mutta hallinnon kanssa pitää keskustella. Isisin rahoittaminen on todella hyvä kysymys. Kuka ostaa veriöljyä, siihen ei minulla ole vastausta, mutta nyt näyttää, että Venäjä, USA ja Ranska iskevät myös Isisin rahoitukseen, Soini vastasi.
Sisäministeri Petteri Orpo totesi lopuksi, että Suomen siviilipuolella on mahdollisuus auttaa Ranskaa esimerkiksi tiedonvaihdolla. Myös siviilikriisinhallintaan on keinoja, alueilla on jo 150 työntekijää.
– Valmistelemme listaa toimista, joilla voimme olla mukana yhteistaistossa terrorismia vastaan, Orpo sanoi.
Pyynnön merkitys on hyvä selvittää
Soini vastasi Eero Heinäluomalle (sd.) EU:n turvatakuista:
– On hyvä, että Ranskan pyynnön kautta pääsemme katsomaan ja hyödyllisesti tekemään koko EU:n laajuisen näkemyksien yhteisen selvityksen siitä, mitä tämä aikanaan sovittu lauseke todella käytännössä merkitsee. Tällaista pyyntöä ei ole koskaan aiemmin esitetty, koska avunantopykälä 42.7 on se, mitä vähiten odotettiin.
– On hyvä, että tämä selvitetään, että mitä tämä käytännössä merkitsee tällainen pyyntö. Siinä mielessä tämä on hyödyllinen Suomelle, Soini totesi.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- YK Susanna Huovinen Turvatakuut Irak Pertti Salolainen Sauli Niinistö Markus Mustajärvi ISIS Petteri Orpo Eero Heinäluoma Ville Niinistö Antti Rinne Juha Sipilä Yhdysvallat Ranska Venäjä Timo Soini Jussi Niinistö
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Useita terrori-iskuja Ranskassa – rajat suljettu, ulkonaliikkumiskielto voimaan
Soini: “Pelolla ei voi hallita länsimaisia demokratioita, ei kiristää eikä uhata”
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää