Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Turvapaikkavalitukset käsitellään entistä rivakammin

17.11.2016 |13:55

Hallitus aikoo nopeuttaa turvapaikkavalitusten käsittelyä. Eduskunta puhui hallituksen esityksestä lähetekeskustelussa tiistaina.

Esityksen mukaan valitusten käsittelyä laajennetaan Helsingin hallinto-oikeudesta kolmeen muuhun hallinto-oikeuteen, jotta pakolaistulvan tuomista ruuhkista päästäisiin eroon.

Niitä käsiteltäisiin jatkossa myös Itä-Suomen, Pohjois-Suomen ja Turun hallinto-oikeuksissa.

Käsittelyaika uhkaa tuplaantua

Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Mika Raatikainen kertoi, ettei Helsingin hallinto-oikeus enää selviä tulevista ruuhkista.

– Turvapaikkavalitusten määrä on kasvanut valtavasti tämän vuoden aikana, esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeudessa noin 9 000:lla. On selvää, ettei se enää selviä tästä määrästä.

– Turvapaikka-asioiden keskimääräinen käsittelyaika Helsingin hallinto-oikeudessa on tällä hetkellä noin 4,5 kuukautta. Keskimääräinen käsittelyaika turvapaikka-asioissa on noussut kovaa vauhtia, ja sen odotetaan nousevan edelleen merkittävästi, ellei asioiden käsittelyä hajauteta, Raatikainen totesi.

Käsittelyaika uhkaa kaksinkertaistua vuonna 2017 ja kasvaa jopa yli vuoteen vuonna 2018.

– Helsingin hallinto-oikeuteen on palkattu tänä vuonna 82 henkilöä lisämäärärahoilla, mutta heidänkään työnsä ei riitä avaamaan tulppaa, eikä osaavaa työvoimaakaan tahdo enää riittää, Raatikainen kertoi.

Nopeuttaminen säästää jopa puolet kuluista

Hajauttaminen sen sijaan lyhentää turvapaikkavalitusten käsittelyaikoja ja säästää turvapaikanhakijoiden majoitus- ja muita kuluja.

– Yhden turvapaikanhakijan majoittaminen vastaanottokeskukseen maksaa halvimmillaan noin 65 euroa päivässä. Tällä perusteella laskettuna 6 000 turvapaikanhakijan majoittaminen vuodeksi maksaa noin 140 miljoonaa euroa, ja mikäli hallinto-oikeuden keskimääräinen käsittelyaika olisi 6 kuukautta, 6 000 turvapaikanhakijan majoituskustannus olisi noin 70 miljoonaa euroa, Raatikainen kertoi.

Asiasta puhuivat lähinnä perussuomalaiset. Ville Tavio (ps.) kertoi, kuinka turvapaikanhakijat kertoivat pitävänsä lupaprosessin odottamista raastavana. Tavio pitääkin hakijoiden roikottamista välitilassa Tavion kohtuuttomana.

Sveitsistä mallia kotoutukseen?

Laura Huhtasaari (ps.) kaipasi Suomeen Sveitsin mallia, jossa kotouttaminen on hänen mukaansa onnistunut.

– Siellä esimerkiksi, jos teet vakavan väkivaltarikoksen, saat automaattikarkotuksen ilman valitusoikeutta. Lisäksi maassa pitää asua noin 12 vuotta, että voi hakea kansalaisuutta. Sitten kaupungissa äänestetään, kokevatko kaupunkilaiset, että maahanmuuttaja on sopeutunut. Siellä on ikään kuin pakko sopeutua, jos Sveitsiin haluaa jäädä, Huhtasaari kehui.

Kaupungissa tehty äänestys ei vielä riitä kansalaisuuden saamiseen: päätös menee kantonin tasolle ja sen jälkeen vielä pääkallotasolle.

– Meidän kannattaisi ottaa oppia tämmöisistä onnistuneista maahanmuuttopolitiikoista, ja Sveitsi on erinomainen esimerkki tästä, Huhtasaari toivoi.

Teuvo Hakkarainen (ps.) kaipasi Eurooppaan Australian mallia, jossa turvapaikanhakijat viedään Naurun saarelle ja Papua-Uuteen Guineaan odottamaan asiansa käsittelyä.

Suomessa omiakin autettavia

Leena Meri (ps.) korosti, ettei valitusajaksi pidä rakentaa turvapaikanhakijoille kovin kantavia tukia, kun heistä on jo tehty lainvoimainen päätös turvapaikan epäämisestä. Jos luodaan varajärjestelmä, jossa lainvoimaista päätöstä ei tarvitse noudattaa, se syö kansalaisten halua noudattaa lainvoimaisia päätöksiä. Sami Savio (ps.) kannatti ajatusta.

Ben Zyskowicz (kok.) totesi, että tällaisille ihmisille, jotka eivät suostu poistumaan maasta, tulee antaa välttämättömin, kiireellinen terveydenhuolto, mutta heillä ei ole oikeutta vastaavaan sosiaaliturvaan kuin maassa laillisesti oleskelevilla. Kimmo Kivelä (ps.) kannatti tätä lämpimästi.

Meri huomautti, että Suomessa on omiakin asunnottomia, joista pitäisi huolehtia paremmin. Hän piti hyvänä ideana konttiasuntoja, joita on esitelty Helsingissä ja Hyvinkäällä.

Brexit ja Trump vasta alkua

Vasemmisto-oppositio koetti puolustaa löysempää maahanmuuttopolitiikkaa, mutta Hakkarainen palautti heidät maanpinnalle ajankohtaisella kommentilla.

– Mitä on tapahtunut täällä, kun hallitsematon maahanmuutto ja turvapaikanhakijoiden hyysääminen on jokaisen käsissä? Brexit tuli. Mitä tapahtui USAssa? Tuli Trump. Mitä tulee tapahtumaan esimerkiksi Ranskassa, Hakkarainen kysyi lopuksi.

Asia lähetettiin lakivaliokuntaan.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää