

LEHTIKUVA
Turvapaikkavalitukset käsitellään entistä rivakammin
Hallitus aikoo nopeuttaa turvapaikkavalitusten käsittelyä. Eduskunta puhui hallituksen esityksestä lähetekeskustelussa tiistaina.
Esityksen mukaan valitusten käsittelyä laajennetaan Helsingin hallinto-oikeudesta kolmeen muuhun hallinto-oikeuteen, jotta pakolaistulvan tuomista ruuhkista päästäisiin eroon.
Niitä käsiteltäisiin jatkossa myös Itä-Suomen, Pohjois-Suomen ja Turun hallinto-oikeuksissa.
Käsittelyaika uhkaa tuplaantua
Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Mika Raatikainen kertoi, ettei Helsingin hallinto-oikeus enää selviä tulevista ruuhkista.
– Turvapaikkavalitusten määrä on kasvanut valtavasti tämän vuoden aikana, esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeudessa noin 9 000:lla. On selvää, ettei se enää selviä tästä määrästä.
– Turvapaikka-asioiden keskimääräinen käsittelyaika Helsingin hallinto-oikeudessa on tällä hetkellä noin 4,5 kuukautta. Keskimääräinen käsittelyaika turvapaikka-asioissa on noussut kovaa vauhtia, ja sen odotetaan nousevan edelleen merkittävästi, ellei asioiden käsittelyä hajauteta, Raatikainen totesi.
Käsittelyaika uhkaa kaksinkertaistua vuonna 2017 ja kasvaa jopa yli vuoteen vuonna 2018.
– Helsingin hallinto-oikeuteen on palkattu tänä vuonna 82 henkilöä lisämäärärahoilla, mutta heidänkään työnsä ei riitä avaamaan tulppaa, eikä osaavaa työvoimaakaan tahdo enää riittää, Raatikainen kertoi.
Nopeuttaminen säästää jopa puolet kuluista
Hajauttaminen sen sijaan lyhentää turvapaikkavalitusten käsittelyaikoja ja säästää turvapaikanhakijoiden majoitus- ja muita kuluja.
– Yhden turvapaikanhakijan majoittaminen vastaanottokeskukseen maksaa halvimmillaan noin 65 euroa päivässä. Tällä perusteella laskettuna 6 000 turvapaikanhakijan majoittaminen vuodeksi maksaa noin 140 miljoonaa euroa, ja mikäli hallinto-oikeuden keskimääräinen käsittelyaika olisi 6 kuukautta, 6 000 turvapaikanhakijan majoituskustannus olisi noin 70 miljoonaa euroa, Raatikainen kertoi.
Asiasta puhuivat lähinnä perussuomalaiset. Ville Tavio (ps.) kertoi, kuinka turvapaikanhakijat kertoivat pitävänsä lupaprosessin odottamista raastavana. Tavio pitääkin hakijoiden roikottamista välitilassa Tavion kohtuuttomana.
Sveitsistä mallia kotoutukseen?
Laura Huhtasaari (ps.) kaipasi Suomeen Sveitsin mallia, jossa kotouttaminen on hänen mukaansa onnistunut.
– Siellä esimerkiksi, jos teet vakavan väkivaltarikoksen, saat automaattikarkotuksen ilman valitusoikeutta. Lisäksi maassa pitää asua noin 12 vuotta, että voi hakea kansalaisuutta. Sitten kaupungissa äänestetään, kokevatko kaupunkilaiset, että maahanmuuttaja on sopeutunut. Siellä on ikään kuin pakko sopeutua, jos Sveitsiin haluaa jäädä, Huhtasaari kehui.
Kaupungissa tehty äänestys ei vielä riitä kansalaisuuden saamiseen: päätös menee kantonin tasolle ja sen jälkeen vielä pääkallotasolle.
– Meidän kannattaisi ottaa oppia tämmöisistä onnistuneista maahanmuuttopolitiikoista, ja Sveitsi on erinomainen esimerkki tästä, Huhtasaari toivoi.
Teuvo Hakkarainen (ps.) kaipasi Eurooppaan Australian mallia, jossa turvapaikanhakijat viedään Naurun saarelle ja Papua-Uuteen Guineaan odottamaan asiansa käsittelyä.
Suomessa omiakin autettavia
Leena Meri (ps.) korosti, ettei valitusajaksi pidä rakentaa turvapaikanhakijoille kovin kantavia tukia, kun heistä on jo tehty lainvoimainen päätös turvapaikan epäämisestä. Jos luodaan varajärjestelmä, jossa lainvoimaista päätöstä ei tarvitse noudattaa, se syö kansalaisten halua noudattaa lainvoimaisia päätöksiä. Sami Savio (ps.) kannatti ajatusta.
Ben Zyskowicz (kok.) totesi, että tällaisille ihmisille, jotka eivät suostu poistumaan maasta, tulee antaa välttämättömin, kiireellinen terveydenhuolto, mutta heillä ei ole oikeutta vastaavaan sosiaaliturvaan kuin maassa laillisesti oleskelevilla. Kimmo Kivelä (ps.) kannatti tätä lämpimästi.
Meri huomautti, että Suomessa on omiakin asunnottomia, joista pitäisi huolehtia paremmin. Hän piti hyvänä ideana konttiasuntoja, joita on esitelty Helsingissä ja Hyvinkäällä.
Brexit ja Trump vasta alkua
Vasemmisto-oppositio koetti puolustaa löysempää maahanmuuttopolitiikkaa, mutta Hakkarainen palautti heidät maanpinnalle ajankohtaisella kommentilla.
– Mitä on tapahtunut täällä, kun hallitsematon maahanmuutto ja turvapaikanhakijoiden hyysääminen on jokaisen käsissä? Brexit tuli. Mitä tapahtui USAssa? Tuli Trump. Mitä tulee tapahtumaan esimerkiksi Ranskassa, Hakkarainen kysyi lopuksi.
Asia lähetettiin lakivaliokuntaan.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Humanitäärinen maahanmuutto tuonut Suomeen uudenlaisia uhkakuvia – “Kaikki eivät ole täällä hakemassa turvaa”

Meri ei hyväksy laittomasti maassa oleville järjestettäviä keräyksiä: “Kielteisen päätöksen saaneilla on velvollisuus poistua maasta”

Mäkelä: Kansa ja perussuomalaiset samaa mieltä – “Suomi on suomalaisten edunvalvontakoneisto, ei koko maailman sosiaalitoimisto”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää