LEHTIKUVA
Turvapaikkavalitukset käsitellään entistä rivakammin
Hallitus aikoo nopeuttaa turvapaikkavalitusten käsittelyä. Eduskunta puhui hallituksen esityksestä lähetekeskustelussa tiistaina.
Esityksen mukaan valitusten käsittelyä laajennetaan Helsingin hallinto-oikeudesta kolmeen muuhun hallinto-oikeuteen, jotta pakolaistulvan tuomista ruuhkista päästäisiin eroon.
Niitä käsiteltäisiin jatkossa myös Itä-Suomen, Pohjois-Suomen ja Turun hallinto-oikeuksissa.
Käsittelyaika uhkaa tuplaantua
Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Mika Raatikainen kertoi, ettei Helsingin hallinto-oikeus enää selviä tulevista ruuhkista.
– Turvapaikkavalitusten määrä on kasvanut valtavasti tämän vuoden aikana, esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeudessa noin 9 000:lla. On selvää, ettei se enää selviä tästä määrästä.
– Turvapaikka-asioiden keskimääräinen käsittelyaika Helsingin hallinto-oikeudessa on tällä hetkellä noin 4,5 kuukautta. Keskimääräinen käsittelyaika turvapaikka-asioissa on noussut kovaa vauhtia, ja sen odotetaan nousevan edelleen merkittävästi, ellei asioiden käsittelyä hajauteta, Raatikainen totesi.
Käsittelyaika uhkaa kaksinkertaistua vuonna 2017 ja kasvaa jopa yli vuoteen vuonna 2018.
– Helsingin hallinto-oikeuteen on palkattu tänä vuonna 82 henkilöä lisämäärärahoilla, mutta heidänkään työnsä ei riitä avaamaan tulppaa, eikä osaavaa työvoimaakaan tahdo enää riittää, Raatikainen kertoi.
Nopeuttaminen säästää jopa puolet kuluista
Hajauttaminen sen sijaan lyhentää turvapaikkavalitusten käsittelyaikoja ja säästää turvapaikanhakijoiden majoitus- ja muita kuluja.
– Yhden turvapaikanhakijan majoittaminen vastaanottokeskukseen maksaa halvimmillaan noin 65 euroa päivässä. Tällä perusteella laskettuna 6 000 turvapaikanhakijan majoittaminen vuodeksi maksaa noin 140 miljoonaa euroa, ja mikäli hallinto-oikeuden keskimääräinen käsittelyaika olisi 6 kuukautta, 6 000 turvapaikanhakijan majoituskustannus olisi noin 70 miljoonaa euroa, Raatikainen kertoi.
Asiasta puhuivat lähinnä perussuomalaiset. Ville Tavio (ps.) kertoi, kuinka turvapaikanhakijat kertoivat pitävänsä lupaprosessin odottamista raastavana. Tavio pitääkin hakijoiden roikottamista välitilassa Tavion kohtuuttomana.
Sveitsistä mallia kotoutukseen?
Laura Huhtasaari (ps.) kaipasi Suomeen Sveitsin mallia, jossa kotouttaminen on hänen mukaansa onnistunut.
– Siellä esimerkiksi, jos teet vakavan väkivaltarikoksen, saat automaattikarkotuksen ilman valitusoikeutta. Lisäksi maassa pitää asua noin 12 vuotta, että voi hakea kansalaisuutta. Sitten kaupungissa äänestetään, kokevatko kaupunkilaiset, että maahanmuuttaja on sopeutunut. Siellä on ikään kuin pakko sopeutua, jos Sveitsiin haluaa jäädä, Huhtasaari kehui.
Kaupungissa tehty äänestys ei vielä riitä kansalaisuuden saamiseen: päätös menee kantonin tasolle ja sen jälkeen vielä pääkallotasolle.
– Meidän kannattaisi ottaa oppia tämmöisistä onnistuneista maahanmuuttopolitiikoista, ja Sveitsi on erinomainen esimerkki tästä, Huhtasaari toivoi.
Teuvo Hakkarainen (ps.) kaipasi Eurooppaan Australian mallia, jossa turvapaikanhakijat viedään Naurun saarelle ja Papua-Uuteen Guineaan odottamaan asiansa käsittelyä.
Suomessa omiakin autettavia
Leena Meri (ps.) korosti, ettei valitusajaksi pidä rakentaa turvapaikanhakijoille kovin kantavia tukia, kun heistä on jo tehty lainvoimainen päätös turvapaikan epäämisestä. Jos luodaan varajärjestelmä, jossa lainvoimaista päätöstä ei tarvitse noudattaa, se syö kansalaisten halua noudattaa lainvoimaisia päätöksiä. Sami Savio (ps.) kannatti ajatusta.
Ben Zyskowicz (kok.) totesi, että tällaisille ihmisille, jotka eivät suostu poistumaan maasta, tulee antaa välttämättömin, kiireellinen terveydenhuolto, mutta heillä ei ole oikeutta vastaavaan sosiaaliturvaan kuin maassa laillisesti oleskelevilla. Kimmo Kivelä (ps.) kannatti tätä lämpimästi.
Meri huomautti, että Suomessa on omiakin asunnottomia, joista pitäisi huolehtia paremmin. Hän piti hyvänä ideana konttiasuntoja, joita on esitelty Helsingissä ja Hyvinkäällä.
Brexit ja Trump vasta alkua
Vasemmisto-oppositio koetti puolustaa löysempää maahanmuuttopolitiikkaa, mutta Hakkarainen palautti heidät maanpinnalle ajankohtaisella kommentilla.
– Mitä on tapahtunut täällä, kun hallitsematon maahanmuutto ja turvapaikanhakijoiden hyysääminen on jokaisen käsissä? Brexit tuli. Mitä tapahtui USAssa? Tuli Trump. Mitä tulee tapahtumaan esimerkiksi Ranskassa, Hakkarainen kysyi lopuksi.
Asia lähetettiin lakivaliokuntaan.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS: Humanitäärinen maahanmuutto tuonut Suomeen uudenlaisia uhkakuvia – “Kaikki eivät ole täällä hakemassa turvaa”
Meri ei hyväksy laittomasti maassa oleville järjestettäviä keräyksiä: “Kielteisen päätöksen saaneilla on velvollisuus poistua maasta”
Mäkelä: Kansa ja perussuomalaiset samaa mieltä – “Suomi on suomalaisten edunvalvontakoneisto, ei koko maailman sosiaalitoimisto”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää