LEHTIKUVA
Turvapaikanhakijoita ei palauteta Unkariin – Tavio: “Suomi ottaa mallioppilaana ylimääräiset siirtolaiset”
Suomi ei palauta Unkarin kautta tulevia turvapaikanhakijoita, vaikka Dublin-asetus sitä edellyttäisi.
Perussuomalaisten kansanedustaja ja lakimies Ville Tavio uskoo, että hallituksella ja ministeriöllä olisi paremmat edellytykset tutkia Unkarin ihmisoikeustilannetta. Tällä hetkellä tulkinnan tekee Helsingin hallinto-oikeus, joka käsittelee turvapaikanhakijoiden kielteiset turvapaikkahakemuksien valitukset.
EU on turvapaikkalainsäädännön villi länsi
Helsingin hallinto-oikeus on jäädyttänyt Dublin-palautukset Suomesta Unkariin. Syyksi kerrotaan epävarmuus turvapaikanhakijoiden kohtelusta Unkarissa. EU-maiden sopimuksen mukaan turvapaikanhakija pitäisi palauttaa siihen EU-maahan, missä hän on rekisteröitynyt turvapaikanhakijaksi.
– Perussuomalaiset ovat keskustelleet jo pitkään EU:n Dublin-palautusasetusten noudattamisesta ja turvapaikanhakijoiden palauttamisesta siihen turvalliseen EU-maahan, josta he ovat Suomen rajan ylittäneet. EU on turvapaikkalainsäädännön villi länsi, jossa jokainen valtio tekee mitä lystää, mutta Suomi pyrkii yhä olemaan EU:n mallioppilas, Tavio ihmettelee.
Tuomioistuin tekee poliittisia päätöksiä
Hallinto-oikeus teki päätöksen Unkariin palauttamisen jäädyttämisestä, koska asian käsittely on kesken. Täytäntöönpanoon ei ole haluttu ryhtyä ennen lopullista päätöstä, koska tämä saattaisi vaarantaa valittajan oikeusturvan, mikäli valitus menestyisikin.
Tavio ymmärtää lain puitteet, mutta toivoisi asiaan muutosta.
– Turvapaikanhakijoilla on laillinen oikeus valittaa kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen. Turvapaikkakriisin laajuus huomioiden on kuitenkin vaarana, että tuomioistuin ajautuu tekemään poliittisia päätöksiä, sellaisia, jotka pitäisi jättää hallituksen ja ministeriön päätettäväksi.
“Muut maat antoivat piupaut sopimuksille”
Tavio on sitä mieltä, että turvapaikkalainsäädäntö pitäisi säätää kokonaan uusiksi ja nykyistä selkeämmäksi.
– Muuten Suomi on tässäkin asiassa EU:n kanssa tuuliajolla. Suomi alkoi tunnollisena vastaanottamaan ylimääräisiä siirtolaisia, kun taas muut EU-maat antoivat “piutpaut” sopimuksille, Tavio toteaa ja lisää:
– Nykyisenlainen hallitsematon sosiaaliturvaperusteinen maahanmuutto vaarantaa hyvinvointivaltion, jos rahat elintasosurffareiden hyysäämiseen hankitaan lisäveroina ja leikkauksina.
Suomi moittimassa muiden palautuspolitiikkaa
EU-maiden välisen Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikanhakijan hakemus pitäisi käsitellä siinä maassa, johon hakija on rekisteröitynyt. EU-maat eivät toistaiseksi palauta turvapaikanhakijoita Kreikkaan, koska maan vastaanottokyky ei riitä. Unkarista ei ole tehty vastaavaa, yhtenäistä päätöstä.
– Ongelmissa ollaan, jos Suomi lähtee ylimielisesti moittimaan muiden EU-maiden palautuspolitiikkaa, Tavio toteaa.
Unkariin palauttamisen jäädyttäminen koskee muutamaa kymmentä tapausta. Hallinto-oikeudesta kerrotaan, että jokainen päätös on tehty yksilöllisesti. On mahdollista, että turvapaikanhakijat palautetaan Unkariin myöhemmin.
Unkarin palauttamisten jäädyttämisestä kertoi ensimmäisenä Yle.
VERA MIETTINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho ja sisäministeriö eri mieltä – kumman luvut ovat oikein?
Suomi somalialaisten ja irakilaisten ykköskohde – todennäköisintä saada oleskelulupa
Halla-ahon arvio: 70 prosenttia hakijoista saa turvapaikan Suomesta – “Ei pystytä palauttamaan, jos eivät halua lähteä”
Halla-aho: Vetovoimatekijät pois – rajavalvonta palautettava EU:n sisärajoille
Halla-aho: “Kiristykset pikaisesti käyttöön – ennen kuin perheenyhdistämisruletti lähtee pyörimään”
EU:n sisäiset siirrot eivät toimi – suuri osa jäsenmaista ei halua ottaa turvapaikanhakijoita
Eerola ja Immonen: Suomen perheenyhdistämiskäytännöt jäämässä ylivoimaisesti löyhimmiksi – direktiiviä sovellettava täysimääräisesti
Itävalta rajoittaa maahantuloa – suuri osa jatkaa matkaa Pohjoismaihin
Miksi Suomi ei palauta turvapaikanhakijoita Unkariin? – Migri ei pidä maata turvallisena
Viikon suosituimmat
Keskustan riveistä perussuomalaisiin siirtynyt Pekka Aittakumpu: ”Perussuomalaiset on Suomen rohkein puolue”
Keskustan eduskuntaryhmästä perussuomalaisiin siirtynyt kansanedustaja Pekka Aittakumpu haluaa elää Suomessa, jossa nuorilla riittää uskoa tulevaisuuteen ja rohkeutta perustaa perheitä ja synnyttää lapsia. Aittakummun mielestä perussuomalaiset toimii ainoana uskottavana vastavoimana perhearvoja murentaville vasemmalta tuleville ideologioille, mitä muut puolueet eivät halua tai pysty tekemään.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Visegradin uutisdokumentti järjestäytyneestä poliittisesta islamista: Poliittinen islam ei kuulu uskonnonvapauden piiriin
Uutisdokumentissa haastatellaan eri maiden europarlamentaarikoita tavoista, joilla poliittisen islamin aiheuttamiin uhkiin voidaan puuttua. Dokumentissa tuodaan esiin myös qatarilainen raha, jolla rahoitetaan suurmoskeijoita ja poliittista islamia edistäviä hankkeita. Rahaa koordinoidaan Qatar Charity -järjestön välityksellä. Suunvuoron saa myös perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen. Hän nostaa esiin radikalisoivat saarnat moskeijoissa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Ruotsissa vietettiin hiljainen hetki Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistolle – tuhannet huusivat suosionosoituksia Malmössä
Ruotsissa järjestettiin viikko sitten mielenosoituksia, joissa kunnioitettiin Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistoa.
Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa
Pelkästään Syyriasta on tullut 4,5 miljoonaa ihmistä Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää vuoden 2015 jälkeen. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja luvattomaan siirtolaisuuteen on kuitenkin muuttunut radikaalisti EU:n alueella vajaassa vuosikymmenssä. Nyt ainakin vaille turvapaikkaa jääneet halutaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää