

LEHTIKUVA
Turvapaikanhakijoiden oikeusapua supistetaan – Tavio: Valtiolle miljoonasäästöt ja vetovoimatekijä poistuu
– Jatkossa valtion varoista maksettavalle oikeusavulle tulee vakiomääräinen kertakorvaus turvapaikanhakijaa kohden, kansanedustaja Ville Tavio kertoo.
Eduskunta hyväksyi keskiviikkona ulkomaalaislakia koskevan uudistuksen, joka supistaa merkittävästi valtion varoista maksettavaa turvapaikanhakijan oikeusapua.
Puhuttelussa ei tarvita avustajaa
Jatkossa turvapaikanhakija saa turvapaikkapuhutteluun mukaansa lainoppineen avustajan vain erityisen painavan syyn vuoksi. Tähän saakka turvapaikanhakija on saanut tällaisen avustajan automaattisesti.
– Uudistuksen lähtökohta on, että avustajan läsnäolo kansainvälistä suojelua koskevassa turvapaikkapuhuttelussa ei ole tarpeen. Puhuttelussa kyse on hallintomenettelystä eikä siis oikeudenkäyntimenettelystä, lainmuutosta lakivaliokunnassa käsitellyt kansanedustaja Ville Tavio sanoo.
Turvapaikkapuhuttelussa maahanmuuttovirasto selvittää turvapaikanhakijan henkilökohtaisen tilanteen ja siten myös hakijan henkilöön liittyvät edellytykset turvapaikan saamiselle. Turvapaikanhakijalla on puhuttelussa edelleen oikeus tulkkaukseen, jotta jokaisen tilanne saadaan selvitetyksi.
Oikeusavulle korvauskatto
Oikeusapu on valtion varoista vähävaraiselle henkilölle maksettavaa korvausta oikeudellisen avustajan kuluihin. Vuosittain kaikesta oikeusavusta kertyy valtiolle kuluja noin 60 miljoonaa euroa. Muutamat ulkomaalaisasioihin suuntautuneet lakitoimistot ovat tähän mennessä tienanneet suuria summia turvapaikanhakijoiden asioiden hoitamisella.
– Jatkossa valtion varoista turvapaikanhakijalle maksettavalle oikeusavulle tulee myös vakiomääräinen korvauskatto turvapaikanhakijaa kohden. Näin oikeusavun palkkiomääriä pienennetään huomattavasti myös tapauskohtaisesti, Tavio kertoo.
Valituksen keskimääräinen hinta 2 240 euroa
Keskimääräiset oikeusapukulut yhtä koko valitusprosessin läpikäynyttä turvapaikanhakijaa kohden ovat noin 2 240 euroa. Jokainen voi miettiä, millaiseksi oikeusapukulut kasvaisivat, jos kaikki Suomeen tulevat turvapaikanhakijat saisivat edelleen henkilökohtaisen oikeusavustajan valtion varoista.
– Turvapaikanhakijoiden oikeusapukuluista ei ole saatavilla tarkkaa tilastotietoa. Karkean arvion mukaan lakiuudistus kuitenkin tuo vuositasolla noin kymmenen miljoonan euron säästön valtiolle.
Oppositio rutisee turhaan
Perussuomalaisten hallituksesta käsin ajama supistus turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan herätti valtavan vastustuksen SDP:ssä, vasemmistoliitossa ja vihreissä, jotka ovat tehneet kaikille selväksi kritiikittömän suhtautumisensa Suomeen kohdistuneeseen siirtolaistulvaan.
Oppositio vetoaa mielellään ihmisoikeuksiin ja perusoikeuksiin. Oikeusavun supistusta koskeva lakiuudistus on kuitenkin eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan yhdenmukainen Suomen perustuslain kanssa.
– Jokaisella on edelleen oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti sekä mahdollisuus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Nämä oikeudet eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti edellytä valtion varoista maksettavaa oikeusapua turvapaikkapuhuttelussa, Tavio painottaa.
Valitusprosessiin vauhtia
Perussuomalaisten aloitteesta turvapaikkapäätösten valitusprosessia nopeutetaan jatkossa esimerkiksi lyhentämällä valitusaikoja.
– Turvapaikkahakemusten pitkä käsittelyprosessi ei ole järkevää eikä myöskään kansallisen edun mukaista. Myös jokaisen turvapaikanhakijan itsensä kannalta on hyvä, että hakemus saadaan käsitellyksi mahdollisimman nopeasti, Tavio sanoo.
Kuvassa: Turvapaikanhakijat valittavat kielteisten päätösten lisäksi myös asumisoloista ja ruuasta. Viime syyskuussa turvapaikanhakijat osoittivat mieltään Oulussa Huikkavaaran hätämajoitusyksikön oloista.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Ilman oleskelulupaperustetta elävien ulkomaalaisten on syytä valmistautua palaamaan kotimaahansa

Tavio: Ulkomaalaiset raiskaajat karkotettava automaattisesti – Suomen kansalaisuus pois rikollisilta

Kansanedustaja Tavio: Isis on homojen vihollinen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää