Suomen eduskunnan määräenemmistön hyväksynnällä Suomessa saatiin viime kesänä voimaan laki väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi eli rajalaki.
Uusi laki mahdollistaa väliaikaisesti turvapaikanhaun keskeyttämisen Suomen rajalla ja tulijoiden käännyttämisen esimerkiksi turvapaikanhakijoita välineellistävän hybridioperaation aikana.
Perussuomalaiset on ajanut jo vuosia lainsäädäntöön välinettä, jolla tarvittaessa voidaan turvata raja välineellistetyltä operaatiolta ja olla ottamatta vastaan turvapaikkahakemuksia.
Rajalailla varmistettiin kansallinen turvallisuus
Rajalaki herätti jo lausuntovaiheessa voimakasta vastustusta etenkin vasemmistotaustaisilta oikeusprofessoreilta sekä eduskunnan vasemmisto-oppositiolta, mutta niin vain Suomi onnistui löytämään ratkaisun siihen, miten toimitaan, jos vieras valtio käyttää siirtolaisasetta.
Sisäministeri Mari Rantanen kuvaa lain säätämistä jopa historialliseksi.
– Muistatte kaikki, että siinä oli kovaa vääntöä myöskin julkisuudessa. Paljon pohdittiin, onko tämä oikein ja tuleeko Suomelle mainehaittaa.
– Mutta niin ei käynyt. Suomi esiintyy nyt eurooppalaisilla areenoilla pienenä rohkeana maana, joka määrätietoisesti, mitään pelkäämättä vei tämän lain läpi ja turvasi omat kansalaisensa, Rantanen sanoo. Hän puhui eilen Vantaan PS-forumin turvallisuusaiheisessa keskustelutilaisuudessa.
Rikoksen tehnyt voidaan karkottaa
Uusi hallitus on jo tehnyt suuren muutoksen Suomen maahanmuuttopolitiikkaan, jota kiristetään samanaikaisesti monesta suunnasta. Jatkossa esimerkiksi turvapaikka on aina määräaikainen ja rikoksen tehnyt voidaan karkottaa maasta.
– Meillä on selkeä tahtotila sille, että me emme joudu Ruotsin tielle. Ja vaikka kaikkia lainsäädäntöhankkeita ei ole vielä viety loppuun, niin jos olette katsoneet viime vuoden tilastoja, niin me olimme yhdessä vuodessa puolittaneet turvapaikanhakijoiden määrän. Siis puolittaneet. En edes muista, milloin tällaisia lukuja on nähty, Rantanen sanoo.
Poliisille ja rajalle lisää toimivaltuuksia
Rantanen toteaa, että tässä maailmanajassa myös viranomaisten toimivaltuuksien on oltava kunnossa.
– Nyt on se hetki, kun meidän täytyy olla valmis kaikkeen, ja nyt on se hetki, kun me tarvitaan poliisille ja rajalle sellaisia toimivaltuuksia, joilla he pärjäävät tilanteessa kuin tilanteessa.
– Jo viime eduskuntakaudella hallintovaliokunnassa ja lakivaliokunnassa kuulimme toistuvasti sitä, että tiedonvaihto ei ole kunnossa eli tieto ei kulje riittävästi eri viranomaisten välillä. Ja sitten me kuulimme, että toimivaltuudet eivät ole kunnossa tähän nykyiseen taikka silloiseen tilanteeseen. Ja näitä on nyt ryhdytty tekemään. Ne asiat vietiin hallitusohjelmaan, ja sitä kautta ne ovat nyt sisäministeriössä valmistelussa. Poliisiosasto tekee tällä hetkellä tiedonvaihtolainsäädäntöä ja rikostiedustelulainsäädäntöä. Lisäksi tehdään niin kutsuttua biometriikkahanketta.