Lehtikuva Martti Kainulainen
Turvapaikan saaneilla usein henkilöllisyys selvittämättä
Turvapaikanhakijan palauttaminen kotimaahansa kielteisen päätöksen jälkeen voi sekin olla mahdotonta, jos hänellä ei ole henkilöllisyysasiakirjoja.
– Turvapaikanhakijan henkilöllisyys pyritään aina selvittämään niin pitkälle kuin mahdollista. Miten henkilö saadaan palautettua mahdollisen kielteisen päätöksen jälkeen jos paperit eivät ole kunnossa, on täysin maa- ja lähetystökohtainen asia. Hakijalla saattaa olla dokumentti, joka ei Suomessa henkilöllisyyden varmistamiseen riitä mutta kelpaa hänen kotimaassaan, jolloin palautus onnistuu, kertoo Oulun tulosalueen johtaja Ritva Jyrkkä Maahanmuuttovirastosta.
Minkälainen dokumentti Suomessa kelpaa henkilöllisyyden asianmukaiseen varmistamiseen? Lähtökohtaisesti passi kelpaa aina, mikäli se on teknisesti aito. Muunkinlainen dokumentti saattaa kelvata, mikäli siitä löytyy syntymäaika ja -paikka, dokumentin myöntänyt viranomaistaho, myöntöaika ja –paikka, hakijan kansalaisuus sekä valokuva.
– Esimerkiksi ajokortti voi olla hyvinkin aito teknisesti, mutta mikäli siihen ei ole merkitty kansalaisuutta, se ei ole riittävä.
Rajatapaukset ratkaistaan hakijan eduksi
Jyrkkä myöntää, että hyvin suurella osalla Suomesta kansainvälistä suojelua saaneista on henkilöllisyys varmistamatta. Hänellä ei ole asiasta tilastoja käsillä, joten lukumääriin hän ei ota kantaa, mutta luku on joka tapauksessa suuri.
– Osa asiakkaista tulee maista, joissa ei ole edes ollut toimivaa viranomaisjärjestelmää vuosiin, kuten Somaliasta. Toisissa maissa myönnetyistä papereista saattaa puuttua osa tiedoista, joita Suomessa henkilöllisyyden asianmukaiseen varmistamiseen vaaditaan. Esimerkiksi syntymäajan kohdalle saattaa olla merkitty pelkkä syntymävuosi, mikä ei Suomessa pääsääntöisesti riitä.
Mutta entä jos hakijalla ei ole minkäänlaisia todisteita henkilöllisyydestään? Silloin maahanmuuttovirastossa ollaan täysin sen varassa, mitä turvapaikanhakija itsestään kertoo. Turvapaikanhakijan tarinan todenperäisyys pyritään selvittämään muun muassa maatiedon avulla ja kotipaikka esimerkiksi kielitestien avulla. Kotipaikalla on suuri merkitys niistä maista tulevien hakijoiden osalta, joissa koko maassa tai joissakin osissa maata on aseellinen selkkaus, koska sillä perusteella hakijalle myönnetään toissijaista suojelua.
– Kielitesti on vain suuntaa-antava. Rajatapauksissa ja epäselvissä tapauksissa asia ratkaistaan turvapaikanhakijan eduksi.
Riski aina olemassa
Vaikka turvapaikanhakijalla ei olisi minkäänlaisia henkilöllisyyspapereita mukanaan, on heillä usein muunlaisia dokumentteja ja todistuksia siitä, mitä he ovat elämänsä aikana tehneet. Myös maahanmuuttovirastossa on monenlaista asiantuntemusta sen selvittämiseksi, onko hakijan kertomus yleensä mahdollinen. Jos henkilöllisyyttä ei pystytä varmistamaan, pyritään edes alkuperämaa selvittämään mahdollisimman pitkälle.
– Jos henkilöllisyyttä ei pystytä varmistamaan, tulee siitä merkintä muukalaispassiinkin. Tällä on omat vaikutuksensa siihen, jos asiakas myöhemmässä vaiheessa elämäänsä hakee Suomen kansalaisuutta.
Mutta eikö ole olemassa riski, että turvapaikkaa hakeneiden ja sen saaneiden joukossa on rikollisia, jotka Suomeen päästyään jatkavat aiempaa rikollista uraansa?
– Se on aina mahdollista, eikä täydellistä järjestelmää ole missään maassa. Meillä Suomessa on kuitenkin hyvin pätevä keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi, joilla on hyvät resurssit suorittaa maahantulijoiden seurantaa. Tietyt hakijaprofiilit herättävät Supon mielenkiinnon, ja mikäli se katsoo hakijan oleskelun Suomessa vaarantavan kansallista turvallisuutta, antaa se meille kannanoton turvapaikan myöntämiskysymyksessä.
Mikäli lähtötiedoista ilmenee, että hakija on syyllistynyt pahoihin rikoksiin ihmisyyttä vastaan, kuten joukkomurhiin ja kidutuksiin, turvapaikkaa ei Suomesta saa.
Voisiko turvapaikanhakusysteemiä Suomessa jotenkin kehittää tai tehostaa?
– Varmaankin voisi, mutta suoralta kädeltä en osaa keksiä miten. Jos henkilöllä on suojelun tarve, pitää se kansainvälisten sopimustenkin nojalla hänelle myöntää. Suomeen tulee paljon ihmisiä myös salakuljetettuna tai ensin Eurooppaan kuten Maltalle veneillä esimerkiksi Afrikasta. Näilläkään maahantulijoilla ei varmasti ole paperit kunnossa.
Juho Eerola: Matkustusasiakirjat hävitetään tarkoituksella
Kansanedustaja Juho Eerola on ollut paljon tekemisissä maahanmuutto- ja pakolaisasioiden kanssa työskenneltyään ennen kansanedustajan uraansa kaksitoista vuotta turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien parissa Kotkan maahanmuuttopalveluissa. Eerola tietää, miksi niin suurella osalla Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista ei ole matkustusasiakirjoja tai passia mukanaan.
– Heille on opetettu, että asiakirjat kannattaa hävittää, koska silloin turvapaikka myönnetään herkemmin. Niitä välillä jopa löydetään lentoasemien roskiksista, ja itsekin olen tuntenut turvapaikanhakijoita, jotka ovat minulle kertoneet kuvion menevän näin, Eerola paljastaa.
– Välimeren tuolta puolelta saapuvat turvapaikanhakijat eivät suinkaan ole köyhiä, sillä matkat sieltä Suomeen maksavat tuhansia euroja. Hyvin tavanomainen käytäntö on myös, että kun turvapaikka on myönnetty, lähettää turvapaikan saanut itselleen myönnettyjä passeja kotimaahansa, josta sitten saapuu saman näköisiä henkilöitä Schengen-alueelle suomalaisilla passeilla.
Niin kauan kuin Suomi on mukana kansainvälisissä sopimuksissa, on laittomien pakolaisten maahantuloa hyvin vaikea rajoittaa. Eerolan mukaan olisi kuitenkin tärkeää, että edes voimassaolevia sopimuksia noudatettaisiin tarkemmin.
– Esimerkiksi Dublinin sopimuksessa mainitaan, että turvapaikanhakijoiden hakemukset pitäisi käsitellä niissä maissa, jonne he ovat ensimmäiseksi saapuneet. Näin ei käytännössä tapahdu, sillä Suomi ei palauta turvapaikanhakijoita esimerkisi Kreikkaan, Italiaan tai Espanjaan, jotka kaikki ovat Dublinin sopimuksessa mukana.
Suuri osa käännytettävistä katoaa
Eerola arvelee, että turvapaikanhakijoiden aiheuttamaa ruuhkaa voisi hillitä, jos turvapaikanhakijoiden rahallinen tukeminen hakuprosessin aikana lopetettaisiin. Kun ja jos turvapaikka myönnetään, pääsisi vasta oleskeluluvan kanssa normaalin toimeentulotuen piiriin.
– En siis ole lopettamassa pakolaisten toimeentulotukea, kuten lehdissä joskus on sanomisiani tulkittu. Mutta kun useimmat päätökset turvapaikkahakemuksiin sentään ovat kielteisiä, pitäisi niin sanottujen turhien hakijoiden tukeminen mielestäni lopettaa. Silloin ruuhka Maahanmuuttovirastossa vähenisi, käsittelyajat nopeutuisivat ja laillisetkin pakolaiset saisivat oleskelulupansa nopeammin.
Suuri osa sellaisista turvapaikanhakijoista, jotka saavat käännytyspäätöksen, yksinkertaisesti vain katoavat. Myöhemmin he saattavat pulpahtaa ilmoille esimerkiksi Ruotsissa hakemassa turvapaikkaa sieltä. Hyvin monet myös jäävät käännytyspäätöksen jälkeen laittomina pakolaisina Suomeen, asumaan laillisten pakolaisten nurkkiin.
– Tämän estämiseksi tulisi kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija pystyä ottamaan säilöön siksi aikaa, kunnes poliisi on saanut pantua käännytyksen toimeen.
Poliisikansanedustaja Hongisto: Meitä pidetään lepsuina
Reijo Hongisto (ps.) on tehnyt eduskunnalle kirjallisen kysymyksen turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden varmistamisesta. Hänen mukaansa Suomi on lähettänyt ulkomaille signaalin lepsusta virkamieskoneistosta, jos turvapaikan saa helpommin ilman minkäänlaisia dokumentteja omasta henkilöllisyydestään.
– Kuten Ritva Jyrkkä jutussa kertoo, jos turvapaikanhakija tulee Suomeen ilman mitään dokumentteja, hän voi kertoa viranomaisille mitä tahansa ja epäselvissä tapauksissa asia ratkaistaan hänen edukseen. Ei kukaan hävitä tarkoituksella omaa identiteettiään, jos hänellä ei ole mitään salattavaa. Minusta ne ovat tärkeimmät paperit mitä ihmisellä on. Kukaan ei tiedä, paljonko Suomessa oleskelee ihmisiä, joiden alkuperästä ei ole tietoa eikä sitäkään, mihin rikoksiin he ovat kotimaassaan syyllistyneet, Hongisto huomauttaa.
Hampaaton yhteiskunta
Lähtökohtaisesti pitäisi olla niin, että ilman luotettavaa tietoa turvapaikanhakijan henkilöllisyydestä heitä ei pitäisi Suomeen ottaa. Kun siitä leviäisi signaali ulkomailla, vähenisi myös yrittäjien määrä radikaalisti.
– Tilanne on nurinkurinen, jos todistelutaakka on sälytetty viranomaiselle eikä maahantulijalle. Nyt turvapaikanhakija voi kertoa viranomaiselle mitä tahansa, viranomaisen tehtävä on yrittää selvittää pitääkö tarina ensinkään paikkaansa ja epäselvissä tapauksissa asia ratkaistaan turvapaikanhakijan eduksi. Tätä asiantilaa turvapaikanhakijat käyttävät härskisti hyväkseen, ja siinä tuhlataan valtavasti veronmaksajien rahoja. Asian pitäisi olla toisinpäin, eli tulijan pitäisi pystyä luotettavasti todistamaan oma henkilöllisyytensä, muuten turvapaikkaa ei myönnettäisi.
Hongisto on samaa mieltä Juho Eerolan kanssa siitäkin, että kun käännytyspäätös on annettu, pitäisi turvapaikanhakija pystyä ottamaan säilöön siihen saakka kunnes heidät on saatettu lentokoneeseen. On osoitus hampaattomasta yhteiskunnasta, että maahantulijat voivat käännytyspäätöksen jälkeen painua maan alle ja oleskella lainsuojattomina Suomessa tai muissa Pohjoismaissa.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 11/2013-lehdessä.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää