

LEHTIKUVA
Turvallisuuspolitiikan mannerlaatat liikkuvat Euroopassa: Puola varustaa Euroopan mahtavimman armeijan
Venäjän hyökättyä Ukrainaan alkoi kehitys, joka pistää turvallisuuspolitiikan maailmankirjat Euroopassa uusiksi. Ukrainan armeija on jo Venäjän armeijan veroinen ja Puola pistää vielä paremmaksi. Jopa vaateita rajojen tarkistuksiin saattaa olla tiedossa aseiden joskus vaiettua Ukrainassa.
Puola käyttää 4 prosenttia bruttokansantuotteestaan sotilasmenoihin. Se on enemmän kuin missään muussa Nato-maassa. Rahoista 40 prosenttia kuluu ase- ja materiaalihankintoihin.
– Kahden vuoden kuluessa meillä on Euroopan vahvimmat maavoimat, ilmoitti puolustusministeri Mariusz Blaszczak huhtikuussa Svenska Dagbladetin mukaan.
Puolan armeijan hovihankkija on hieman yllättäen Etelä-Korea. Niinpä maavoimien vahvuuteen tulee kulumaan 1 000 K2 Black Panther -taistelupanssarivaunua sekä 600 suomalaisillekin tuttua K 9 Thunder -panssarihaupitsia. Puolasta on tulossa Euroopan sotilaallinen suurvalta.
Putinin syytä miettiä toisenkin kerran
Suwalkin käytävä on alue Liettuan ja Puolan rajalla. Se erottaa Venäjään kuuluvan Kaliningradin alueen sekä sotilastukikohdan Valko-Venäjästä. Suwalkin käytävää on kutsuttu Naton Akilleen kantapääksi sekä Euroopan vaarallisimmaksi alueeksi.
Puolan armeijan tehtävä on osaltaan pysäyttää Venäjän ja Valko-Venäjän armeijat niiden mahdollisesti yrittäessä Itämeren rantaan ja syvemmälle Eurooppaan Suwalkin käytävän kautta. Samalla Venäjä käytännössä eristäisi Baltian Nato-maat muusta sotilasliitosta.
– Putinin on syytä miettiä toisenkin kerran, ennen kuin hän tekee huonon päätöksen hyökätä Puolaan, uhosi puolustusministeri Blaszczak vastaanottaessaan ensimmäisiä K2-tankkeja maaliskuun lopulla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sotilaallinen suurvalta Liettuan ja Puolan raja K 9 Thunder K2 Black Panther Suwalkin käytävä sotilasmenot varustautuminen sotilaallinen voima Kaliningrad Ukrainan sota Venäjän hyökkäys bruttokansantuote puolustusbudjetti Valko-Venäjä Armeija Etelä-Korea Mariusz Błaszczak Eurooppa Puola Turvallisuuspolitiikka nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtaosa venäläisistä tukee tutkimusten mukaan hyökkäystä Ukrainaan – se vain ei ole koko totuus

Antikainen: Venäjällä osittainen liikekannallepano – hallituksen kyvyttömyys sulkea raja on uhka kansalliselle turvallisuudelle

Halla-aho: Kremlin kaasulonkerot eurooppalaiseen päätöksentekoon mahdollistivat Putinin tyrannian nousun

Halla-aho, Makkonen ja Rostila keskustelevat ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – pohdintaa Horneteista, Venäjästä, Kiina-riippuvuudesta

Itämeren energiaturvallisuus on keskeinen osa Suomen turvallisuutta – ”Tiiviimpi yhteistyö alueen maiden kanssa parantaa kriisivalmiuttamme ja varautumistamme”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää