LEHTIKUVA
Turunen vie sähkösiirtohintojen jättikorotukset talousvaliokuntaan: “Kaikki palikat eivät näyttäisi olevan kohdallaan”
Moni suomalainen koki melkoisen järkytyksen viime viikon päätteeksi, kun Suomen suurin sähkönjakeluyhtiö Caruna ilmoitti nostavansa sähkönsiirtohintoja osassa maata keskimäärin 27 prosenttia.
Myös muut verkkoyhtiöt ovat ilmoittaneet tuntuvista siirtohintojen korotuksista. Esimerkiksi Kuluttajaliitto pitää korotuksia kohtuuttomina, sillä siirtohintoja ei voi kilpailuttaa.
Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen ilmoitti sunnuntaina aikovansa viedä asian talousvaliokunnan käsiteltäväksi.
– Julkisuuteen tulleet tiedot määristä ovat todella suuria, puhutaan kymmenien prosenttien korotuksista. Carunan 27 prosentin keskimääräinen korotus tarkoittaa joillekin ihmisille jopa 45-55 prosentin korotusta siirtomaksuihin. Kun siirtomaksujen osuus sähkölaskusta alkaa nykyään olla 70-80 prosentin luokkaa, on asian kohtuullisuus selvitettävä, Turunen painottaa.
Asia pengotaan juurta jaksain
Talousvaliokunta aikoo ottaa asian käsittelyyn jo ennen helmikuun puoliväliä ja penkoa sen juurta jaksain. Talousvaliokunta tulee kuulemaan niin ministeriötä, verkkoyhtiöitä, Energiavirastoa kuin Kuluttajaliittoakin sen kartoittamiseksi, onko lainsäädännölle muutostarpeita ja toimittaa kuulemisten pohjalta valmistelemansa mietinnön hallituksen käsiteltäväksi.
– Verkkoyhtiöiden asiakkaille tilanne on erittäin harmillinen, koska he eivät pysty siirtohintoja kilpailuttamaan. Nykykäytännön mukaan Energiavirasto tarkistaa neljän vuoden välein, ovatko monopoliyhtiöiden korotukset kohtuuttomia, mutta tuoreisiin korotuksiin se voi puuttua vasta vuonna 2020. On selvitettävä, olisiko muutostarvetta näin jälkijättöisesti toimivalle systeemille, mihin näin suuret korotukset perustuvat ja ovatko ne ylipäätään perusteltavissa, Turunen sanoo.
Laki säädettiin viime vaalikaudella
Turunen ei näe tarvetta valtionyhtiön perustamiseksi kohtuuhintaisen sähköntuotannon varmistamiseksi, sillä sähkö itsessään on Suomessa kohtuuhintaista. Ongelmana on sähkönsiirto, joka vie leijonanosan sähkölaskusta ja on asiakkaiden kannalta aivan liian kallista.
– Korotusten taustalla on viime vaalikaudella säädetty laki, jossa sähkönsiirtoyhtiöt velvoitettiin tekemään investointeja sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi. On sinänsä hyvä, että toimitusvarmuutta parannetaan, mutta näin suuret korotukset ovat suorastaan järkyttäviä.
– Jotain pitäisi tehdä sillekin tosiasialle, että tässä eivät kansalaiset ole tasa-arvoisessa asemassa hinnoittelun suhteen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla maksat sähkön siirrosta paljon vähemmän kuin vaikkapa Kainuussa tai Järvi-Suomessa, Turunen huomauttaa.
Shokki myös teollisuudelle ja yrityselämälle
30-40 prosentin korotukset sähkönsiirtohintoihin tulevat olemaan lamaannuttavia myös teollisuudelle ja yrityselämälle. Turusen arvion mukaan “aivan kaikki palikat eivät näyttäisi olevan kohdallaan”, mutta on paras tutkia asia tarkkaan ja selvittää, minkälaisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä ja minkälaisiin toimenpiteisiin lopulta ryhdytään.
– Kun tieto hinnankorotuksista tuli viime viikon lopulla, oli siinä mielestäni melkoisen raju uutinen. Koko lauantain mietin, mitä pitäisi tehdä ja sunnuntaina tulin siihen tulokseen, että talousvaliokunnan on puututtava tilanteeseen. Nyt on sähköposti tukossa ja oikeastaan puhelinkin, mikä osoittaa, miten valtavan tärkeä tämä asia on kansalaisille ja yrityksille, Turunen sanoo.
Yli 50 miljoonan euron liikevoiton vuonna 2014 tehneen Carunan omistukset ja rahavirrat kulkevat veroparatiisissa toimivan holdingyhtiön kautta. Suomi hyötyi Carunan liikevoitosta yhteisöveron kautta vain 1,6 prosenttia eli hieman yli 800 000 euroa.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ryhmyri myönsi SPD:n osuuden sähkön siirtohintojen jättikorotuksiin: “Tapahtui vakavia virhearviointeja”
Turunen Carunasta: Tämä peli ei vetele!
EU:n ilmastopolitiikka muistuttaa Jimmy Carterin 1970-luvun karille ajanutta energiaohjelmaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää