LEHTIKUVA
Turunen: Lasketaan, riittävätkö SAK:n esitykset
Talousvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen pitää SAK:n esitystä tuottavuutta parantaviksi ratkaisuiksi hyvänä alkuna.
– Mielestäni on hyvä, että SAK:lta tulee esityksiä. Niiden riittävyys pitää katsoa sitten, riittävätkö nämä esitykset tai tuleeko vielä muuta, aikaahan on maanantaihin saakka. Tämä on hyvä alku neuvottelulle, mutta tavoite viiden prosentin kilpailukykyloikasta täytyy saavuttaa, Turunen painotti eduskunnassa torstaina ennen kyselytunnin alkua.
– Jos kilpailukykyloikka pystytään tekemään, niin silloin vältymme puolentoista miljardin euron lisäleikkauksista ja voimme antaa miljardin euron verohelpotukset työtulojen verotukseen. SAK:n tarjous nollasopimuksesta vuodeksi 2017 on hirveän hyvä: se mahdollistaa sen, ettei lisäleikkausta tule ja saamme veronalennukset annettua, Turunen puntaroi.
Turunen katsoi kuitenkin, etteivät SAK:n esitykset korvaa hallituksen lakipakettia, vaan ovat hyvä lisä sen päälle, ettei lisäleikkauksia tarvita ja työläiset saavat enemmän rahaa käteen veronalennusten kautta.
Numeroita tulkitaan
vielä eri tavoin
Riittääkö esitys sitten numeroiden valossa, on vielä hiukan tulkinnanvarainen asia. Hallitus vaatii kilpailukykyloikassaan viittä prosenttia työvoimakulujen alentamisella, toiset viisi prosenttia maltillisella palkkaratkaisulla ja kolmannen viisi prosenttia tuottavuuden parantamisella yrityksissä ja yhteisöissä.
SAK puolestaan laskee esityksensä vaikutuksiksi 4,2 prosentin kustannusten laskun, vaikka se sisältää sekä tupo-ratkaisun että työvoimakulujen pienennyksiä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että SAK:n malli parantaa kilpailukykyä neljä prosenttia heti.
Turunen laskee kuitenkin, että vuosien 2017 ja 2018 työmarkkinaratkaisu kattaisi toiset viisi prosenttia. Näin vältettäisiin viiden prosentin palkankorotukset kahdessa vuodessa – ja ehkäpä kilpailijamaat korottaisivat palkkoja samaan aikaan.
– Olemme oikealla uralla siinä, kun tavoite on saavuttaa lopulta viidentoista prosentin ero, jonka olemme jäljessä kilpailijamaistamme. Olemme oikealla uralla siinä, Turunen puntaroi.
Stubb: 4,2 ei ole 10
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tulkitsi SAK:n 4,2 prosenttia torstaina eduskunnassa nuivemmin: 4,2 prosenttia ei ole sama kuin 10 prosenttia, joka koostuu siis viidestä prosentista työvoimakulujen laskuna ja viidestä prosentista maltillisena tupo-sopimuksena.
Turunen uskoo, että SAK:lta tulee vielä muitakin esityksiä, jotka liittyvät hallituksen lakipakettiin. Hänen mielestään SAK:n esitykset eivät korvaa hallituksen tekemiä korvaavia esityksiä, kuten sunnuntaityön korvauksien vähennystä. Hän toivoo, että SAK esittäisi, miten hallituksen keino korvataan.
– Mutta siellä on hyviä esityksiä, kuten ansiosidonnaisen päivärahan ajan lyhentäminen ja työntekijöiden osuuden lisääminen siinä. Se pienentää julkisen talouden kustannuksia, Turunen kehui.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset SAK:n esityksestä: Ensimmäinen askel oikeaan suuntaan
Soini: Maanantaina on tärkeä päivä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää