EU-politiikan huipulle nivoutuva veronkierto nousi esille eduskunnan kyselytunnilla. Pontta kysymykseen antoi tuore tieto Luxemburgin käytöstä veroparatiisina. Komission puheenjohtajana toimii Luxemburgin entinen pää- ja valtiovarainministeri Jean-Claude Juncker.

Harmaan talouden toiminnasta käytiin pitkä keskustelu, jossa valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) joutui vastaamaan useaan otteeseen, eikä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonkaan (r.) jäänyt osattomaksi.

Kotoperäinen verokikka

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen kertoi, että yritys voi sijaita veroparatiisissa ja antaa Suomessa sijaitsevalle tytäryhtiölleen lainoja kovalla mielivaltaisella korolla. Korot voi vähentää Suomen verotuksessa ja näin käyttää systeemiä hyväkseen.

Turunen kysyi, onko perinteisesti pääomapiirejä lähellä olevalla RKP:llä ollut sormensa pelissä tässä asiassa.

– Komission puheenjohtajana on tällä hetkellä veroparatiisimies Juncker. Kysynkin hallitukselta, mitkä ovat ne toimenpiteet, joilla käytännössä estätte aggressiivista verosuunnittelua?

– Kun tämän vaalikauden hallitusta kasattiin, niin aihepiiriin kuuluvia asioita oli runsaasti esillä käsikirjoissa, mutta neuvotteluista julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan RKP olisi torpannut ne pois. Arvoisa ministeri, onko tulkintani oikea? Turunen jatkoi.

”Kuka on arvoisa?”

Puhemies Eero Heinäluoma (sd.) joutui hiukan arpomaan, kuka vastaa Turusen kysymykseen.

– Arvoisa ministeri Rinne vai arvoisa ministeri…kuka on arvoisa?

– Arvoisa puhemies – se tiedetään, kuka on puhemies, Rinne aloitti ja vastasi, että siirtohinnoittelua koskevaa lainsäädäntöä valmistellaan parhaillaan.

– Korkein hallinto-oikeus otti asiaan äskettäin aikamoisen kannan. Tärkeintä on läpinäkyvyys. Sen eteen tehdään paljon työtä sekä Euroopan tasolla että kotimaassa. Automaattinen tietojenvaihto on tärkeä keino asian eteenpäin viemisessä, Rinne selitti.

Oikeusministeri Henriksson vastasi puolueensa puolesta.

– RKP:n kanta on, että harmaata taloutta tulee suitsia kaikella mahdollisella tavalla. Edustajan väittämä ei pidä valitettavasti paikkaansa, valitettavasti edustajan kannalta, Henriksson väitti ja vakuutti RKP:n olevan yhtä huolissaan tilanteesta kuin Turunen.

– Hallitus on vienyt vakavalla mielellä eteenpäin harmaan talouden ohjelmaa. Tällä kaudella on muun muassa tullut voimaan neuvottelujärjestelmä vuodenvaihteessa. Tarkoitus on, että yhä enemmän saataisiin talousrikollisia kiinni ja voimavarat voitaisiin keskittää suurimpiin rikoksiin. Ja ehkä jättää jokin pienempi kirjanpitorikos sivuun, jos käy ilmi, että on syyllistytty suurempaan rikokseen, Henriksson sanoi.

Tehokkaan katumisen säännöstö?

Kokoomuksen Sampsa Kataja kysyi, aiotaanko harmaata taloutta torjua ns. tehokkaan katumisen menetelmällä, jossa yritys voisi saada veronkiertorikoksensa anteeksi, jos se tunnustetaan, ja selvitä tilanteesta ilman rikossyytteitä pelkällä veronkorotuksella ja lisämaksuilla.

Rinne vastasi, että nykyään jos jää kiinni, tulee veronkorotus ja jos tapaus on vakava, tulee rikostutkinta. Tapauksia saattaa tulla lisää, koska pankkisalaisuutta murretaan parhaillaan EU-maissa. Se johtaa siihen, että tapausten selvittämisessä päästään eteenpäin.

Vuoden vapautus rikosvastuusta?

Harkinnassa olevan tehokkaan katumisen järjestelmän uskotaan tuovan tapauksia entistä enemmän esille.

– Joissain maissa järjestelmä on käytössä, joissain maissa pysyvä, joissain väliaikainen. Tällä hetkellä valmistelussa on malli vuoden mittaisesta jaksosta, jona rikosoikeudellisesta vastuusta luovuttaisiin. Siitä neuvoteltiin viime viikolla oikeusministeriön kanssa ja se tulee esille lähiaikoina, Rinen lupasi.

SDP:n Kari Rajamäki hämmästeli, onko nyt niin kuin karkkikaupassa, että jos palauttaa karkkipussin kaupan tiskille, ei olekaan syyllistynyt myymälävarkauteen?

– Moraali edellyttää, että jos syyllistyy rikokseen, tulee siitä rankaista, mutta tehokas katuminen voi tuoda lisää tuloja. Jos se tuo 100 miljoonaa euroa lisää tuloja, sitä kannattaa harkita, Rinne puntaroi.

Stubb: Verokilpailua tuskin estetään

Keskustelu rönsyili kansainväliseen verokilpailuun. Keskustan Mauri Pekkarinen hämmästeli Irlannin ja Hollannin alhaista yhteisöveroa; Irlannissa se on 12,5 prosenttia, Hollannissa ”muutama hassu prosentti”.

Myös entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kysyi, aikooko hallitus pyrkiä estämään kansainvälistä verokilpailua. Tämä oli ensimmäinen kerta pitkiin aikoihin, kun Urpilainen pyysi puheenvuoron.

Pääministeri Alexander Stubb vastasi, että Pekkarinen ajattelee verokilpailusta selvästikin federalistisesti.

– Se osui naulan kantaan: Hollantiin ja Luxemburgiin on sijoitettu muutamia yrityksiä ja Irlantiin Apple. Tavoite on, että yritys maksaisi veronsa siinä maassa, missä se on ne tehnyt, Stubb totesi.

”Juncker saa jatkaa”

Vihreiden Pekka Haavisto kysyi Stubbilta myös, voiko Juncker jatkaa komission puheenjohtajana. Stubbin mielestä tähän ei ole esteitä: Juncker ja Luxemburg ovat toiminteet omien lakiensa mukaan. Juncker on toiminut pää- ja valtiovarainministerinä 19 vuotta ja sinä aikana on maan lainsäädännössä ollut jo keinot helpottaa yritysten verotusta nyt julkisuuteen tulleella tavalla.

Stubb katsoi myös, ettei EU todennäköisesti tule yhdenmukaistamaan verotusta. Verotuksella kilpaillaan jo nyt, oli se sitten viisasta tai ei.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit