
Turun puukkoterroristia oli kiihotettu taistelemaan kansanryhmää vastaan
Perjantai-iltana moni vielä halusi uskoa, että Turun puukotukset olisivat yksittäistapaus, joka ei liittyisi islamiin ja jota ei voisi laskea terroriteoksi. Uusien tietojen valossa kyse oli tyylipuhtaasta jihadistisesta iskusta, joka ei olennaisesti poikkea vastaavista muissa Euroopan maissa.
Ylen uutisten mukaan Turun iskuista epäilty 18-vuotias Abderrahman Mechkah ei ole 18-vuotias eikä Abderrahman Mechkah. Oikeaa nimeä ei tiedetä, ja Ylen lähteet arvioivat, että Mechkah on todellisuudessa yli 20-vuotias.
Abderrahman Mechkah -nimellä esiintyvä marokkolaismies tuli Ylen mukaan Pansion vastaanottokeskukseen joulukuussa 2016 väittäen itseään 17-vuotiaaksi.
Jos lakipykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on tarkoitettu ennaltaehkäisemään etnisten ryhmien välistä väkivaltaa eikä suitsimaan maahanmuuttopolitiikan kritiikkiä, oli Turun puukottaja altistunut juuri sellaiselle kiihotukselle, jota lainsäätäjä on tarkoittanut.
Hänen luonaan kyläili ulkomailla asuva marokkolaismies, Ylen lähteet kertovat. Hänen kuultiin kuuntelevan kännykästään radikaaleja saarnoja, hän kutsui suomalaisia nimityksellä “kuffar” eli vääräuskoinen ja hän kyseli neuvoja, miten Isisiin voi liittyä.
Henkilöt, jotka ovat tunteneet puukottajan Pansion vastaanottokeskuksessa varoittivat vastaanottokeskuksen johtoa useammin kuin kerran. Mielenvikaisena tai hulluna miestä ei häntä ei kuitenkaan pidetty, ennemminkin älykkäänä mutta käytökseltään muista poikkeavana.
Puukottajalla oli toisinaan huomattavan kalliita vaatteita ja asusteita, mikä Ylen haastattelemien lähteiden mukaan viittaa siihen, että marokkolaiset ovat käyneet kauppaa huumeilla ja varastetulla tavaralla.
Kun jihadistista terrorismia pyritään selittämään jollakin muulla tekijällä kuin islamilla, yleisimmät selitysmallit ovat köyhyys tai huono-osaisuus, tekijän kokema rasistinen kohtelu tai mielenterveyden häiriöt. Millekään näistä ei ole näyttöä. Jihadistisesta kiihotuksesta vääräuskoisia vastaan sen sijaan on näyttöä.
Joidenkin eurooppalaisten terroritekojen yhteys viime vuosien turvapaikkapolitiikkaan on pyritty hämärtämään sillä, että osa tekijöistä on jo toisen polven maahanmuuttajia. Nyt kyse on kuitenkin marokkolaisesta turvapaikanhakijasta, joka tuli Suomeen osana maahanmuuttoaaltoa, jonka juurisyynä mediassa yleisesti pidettiin sotaa Syyriassa ja Irakissa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Isis ei peräänny väitteistään – väittää sinnikkäästi olevansa Las Vegasin iskun takana, julkaisee tekijän jihad-nimen
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää