Turkuun vuosikausia suunnitellun raitiotiejärjestelmän kohtalosta tulee päättämään seuraava kaupunginvaltuusto todennäköisimmin jo tämän vuoden aikana.
Turun raitiotie tulisi suunnitellun mukaan satamasta Varissuolle. Toteutuessaan työt alkaisivat aikaisintaan vuonna 2026 ja valmista olisi arvioidusti 2030. Hankkeen kustannuksia ei vielä tiedetä, mutta julkisuudessa on esitetty lukuja 400 miljoonasta puoleen miljardiin, minkä päälle tulisivat kalusto- ja ylläpitokulut.
Epäselvää on, olisiko Turulla ylipäätään taloudellisia muskeleita tällaiseen hankkeeseen ilman valtion tukea. Valtiontalouden heikko tilanne, ja hallitusohjelman linjaus julkisen talouden sopeuttamisesta rajoittaa valtion mahdollisuuksia osallistua Turun raitiotien rahoittamiseen. Käytännössä valtion tuen saaminen hankkeeseen on vaikeaa.
Turun perussuomalaiset suhtautuu ratikkainvestointiin jyrkän kielteisesti, sillä hanke olisi Turulle liian kallis ja tarpeeton investointi.
– Jokainen valtuustoon kuntavaaleissa valittava perussuomalainen äänestää raitiotien toteutusta vastaan, arvioi Turun perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Anttila.
Bussien kehitys ajanut ohi raitiovaunuista
Kymmenen vuotta Turussa kaupunginvaltuutettuna toiminut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio tuntee hyvin raitiotiehankkeen. Tavio on suhtautunut siihen kielteisesti jo vuosien ajan. Raitiotietä Tavio pitää jopa vanhanaikaisena ratkaisuna Turkuun.
– Bussien kehitys on ajanut raitiovaunusta ohi. Suhteettoman kallis ja yhdelle reitille sidottu kulkuväline ei ole kannattava Turun tavoin laajalle levinneeseen kaupunkiin. On syytä huomata, että maailmalla paljon suuremmissakaan kaupungeissa ei ole rakennettu kalliita raitiolinjoja, vaan on satsattu hyviin autoteihin. Ratikka kun kulkee aika harvalle kotoa työpaikalle.
Ratikkahankkeesta maksaisivat kaikki, mutta sitä käyttäisivät vain harvat, Tavio sanoo. Hän pitää hanketta ylipäätään liian kalliina.
– Suomi, saatika haittamaahanmuutosta maksava Turku, eivät ole enää niin rikkaita mitä päättäjät kuvittelevat. Kaupungin vähäiset varat tulisikin suunnata peruspalveluihin kuten liikuntaan, nuoriin ja vanhuksiin.
– Jos Turun sisäinen rautatieliikenne on niin tuottoisaa mitä raitsikka-intoilijat väittävät, mikseivät he kannata Maarian aseman takaisin käyttöönottoa ja aloita raideliikennöintiä Keskusta-Jyrkkälä välillä. Raiteet ovat jo valmiina ja Pohjois-Turussa riittäisi uutta tonttimaata. Se olisi paljon mielenkiintoisempi vaihtoehto, Tavio sanoo.
Kustannukset räjähtävät käsistä
Turun pormestariksi pyrkivä kansanedustaja Vilhelm Junnila sanoo, että hänellä ei sinänsä ole ideologista suhtautumista raitiotietä vastaan, mutta kaavailtu linja on suunniteltu Varissuolta, joka tunnetaan erityisesti maahanmuuttajamuuttajien keskuudessa. Ylipäänsä linjaa suunnitellaan sinne, missä ihmiset eivät niin laajasti asu.
Junnila arvioi, että toteutuessaan raitiotiehanke voi osaltaan myös kumuloida haitallisen maahanmuuton vaikutuksia.
– Muistelen lukeneeni Vantaalta esimerkin raitiotiehankkeeseen liittyen. Siellä HOK-Elanto oli laskenut Vantaan osalta raitiotiehankkeen vaikutuksia nimenomaan maahanmuuttotaustaisissa lähiöissä, ja he olivat todenneet, että se lisäisi niitä kielteisiä ilmiöitä näillä alueilla. Eli tämä ei ole siltä osin pelkästään mielipidekysymys, vaan raitiotiehanke voi jopa lisätä maahanmuuton tuomia ongelmia.
Junnila arvioi myös kustannusten räjähtävän käsiin. Turussa rahaa tarvitaan muuallakin.
– Yhtäaikaisia investointeja on nyt noin 1 500 miljoonan euron edestä ilmankin ratikkaa. Se on vallan hurja määrä. Ja nyt suunnitellaan vasta yhtä linjaa, joka senkin hinta olisi vähintään puoli miljardia kalustoineen.
– Jokainen ymmärtää, että helpoin tapa huolehtia investointien toteuttamisesta on jättää raitsikka tässä vaiheessa tekemättä. Seuraavan kaupunginvaltuuston on osoitettava johtajuutta ja tehtävä välttämätön päätös.
Ratikka tarkoittaa vain lisää veroja ja velkaa
Raitiotien kustannukset ovat vain yksi arvioitava osa-alue hankkeessa. Turun kaupungin julkaisemassa raitiotien vaikutusarvioinnissa on kirjattu auki yksituumaisen myönteiset vaikutusarvioinnit, joiden mukaan raitiotie muun muassa ”lisää Turun vetovoimaa ja joukkoliikenteen käyttöä”.
Raitiotiehanketta lobattaessa ei useinkaan puhuta mitään rakentamisen haitoista tai sen kestosta.
Raitiotien rakentamisen arvioidaan kuitenkin kestävän noin viisi vuotta. Rakennusaika on omiaan aiheuttamaan merkittävää haittaa Turun keskusta-alueen yrittäjiä ja asukkaita kohtaan, joiden hermoja on jo koeteltu monilla erilaisilla kaupunki-infrastruktuuria sekoittavilla rakennusprojekteilla.
Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Riku-Mikael Leppänen katsoo, että ratikkahanke joutaa kaatopaikalle.