Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Turtiainen: Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muutettava

28.11.2019 |11:33

Eduskunnassa käytiin eilen lähetekeskustelu perussuomalaisten tekemästä lakialoitteesta rikoslain muuttamiseksi kiihottamisen kansanryhmää vastaan pykälän osalta.

Kansanedustaja Ano Turtiainen puhui värikkäässä puheessaan sananvapaudesta ja sen tilasta Suomessa.

– Jokaisen pitää saada loukata ja arvostella vaikka kaikkia uskontoja, kansoja, ihmisryhmiä, jääkiekkojoukkueita tai poliittisia aatteita. Tai mitä tahansa muitakin kollektiivisia ryhmittymiä tai lahkoja. Ilman vapautta loukata, sananvapaus lakkaa olemasta.

– Samoin verovaroillamme toimivien virkamiesten toiminnan arvosteleminen ja kokoontumisvapaus kuuluvat länsimaiseen yhteiskuntaan. Myös Vastarintaliikkeellä ja Kommunistisella puolueella pitää olla oikeus mielipiteidensä levittämiseen. Kieltämällä ja sensuroimalla toimitaan paradoksaalisesti juuri niin kuin näiden aatteiden kannattajien uskottaisiin itse toimivan valtaan päästyään, Turtiainen perustelee.

Käytetään poliittisena aseena

Julkisuudessa on viime aikoina puhututtanut erityisesti kolmea eri kansanedustajaa koskevat tutkinnat.

– Kansanedustajilla on erityinen, laajennettu sananvapaus, jonka tarkoitus on taata kansanedustajalle mahdollisuus puhua valtionpäiväntoimissaan asiasta kuin asiasta.

Turtiainen kritisoi puheessaan sananvapauden tämänhetkistä tilaa ja kansanryhmää vastaan kiihottamisen pykälää. Hän sanoo muun muassa, että sananvapaus ei toimi Suomessa ja että pykälää käytetään poliittisena aseena. Hän mainitsi myös Helsingin Sanomat ja kohua herättäneen sika-kuvan.

– Jos kiihottaminen kansanryhmää vastaan -pykälää käytettäisiin oikeasti kuten se oli alunperin tarkoitettu, eli väkivaltaan kiihottamiseen esimerkiksi muslimeja tai kristittyjä vastaan, se puolustaisi lainsäädännössä paikkaansa. Nyt sitä käytetään poliittisena aseena toisinajattelijoiden vainoamiseen ja sensuroimiseen. Toiminta ei eroa DDR:stä tai muista kommunistimaista millään tavalla.

Myös vasemmistopropaganda on sananvapautta

Myös Helsingin Sanomien viime vuonna julkaisema kuva USA:n presidentistä ja siasta kuuluu Turtiaisen mielestä sananvapauteen.

– Edustaja Päivi Räsänen tuolloin sanoi, että valtiovallan on puututtava asiaan. Ei pidä! Valtiovallalla ei ole mitään asiaa puuttua yksityisen julkaisijan sisältöön. Asianomistajat voivat nostaa syytteet herjauksesta, jos haluavat. Tosin lainsäädännössämme herjauksen rima on poliitikkojen kohdalla paljon korkeammalla ja hyvä niin. Myös vasemmistolaisen propagandan julkaiseminen ja tilaaminen pitää lain mukaan olla mahdollista, Turtiainen painottaa.

Virkavalta luo pelon ilmapiiriä

Turtiainen viittaa myös paljon keskustelua herättäneeseen kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen (vihr.) anteeksipyyntöön. Petelius pyysi julkisuudessa anteeksi saamelaisvähemmistöltä vanhoja Pulttibois-sarjassa esittämiään sketsejä. Lisäksi hän pyysi lopettamaan kyseisten jaksojen esittämisen. Jaksot on alun perin esitetty 1990-luvun vaihteessa.

– Virkavalta luo syytteillä pelon ilmapiiriä, jossa pelokkaimmat harkitsevat, uskallanko tätä tai tuota enää sanoa.
Säälittävintä on, että pyydellään julkisesti anteeksi entistä elämää, jolla on noustu kansan suosioon ja sitä kautta edustamaan kansaa, Turtiainen sanoo.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää