LEHTIKUVA7KUVITUSKUVA
Turtiainen: B-ajokortin alaikärajaa alas
Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiaisen mielestä B-ajokorttiluokan alaikärajaa voitaisiin alentaa 17 ikävuoteen liikenneonnettomuuksien vähentämiseksi.
Eduskunnassa käytiin eilen kiivas keskustelu hallituksen esityksestä eduskunnalle kevytautoja koskevien lakien voimaantulosäännösten muuttamisesta. Keskustelu johti äänestykseen. Lakien voimaantulosäännöksiä ehdotetaan muutettavaksi siten, että lait tulisivat voimaan vuotta myöhemmin kuin ne oli alun perin suunniteltu, eli 1. päivänä marraskuuta 2020.
Enemmistö liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenistä kannattaa jatkoajan ottamista.
Helpottaa nuorten liikkumista
Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen puolusti puheenvuorossaan maaseudulla asuvien nuorten liikkumista harrastusten ja kodin välillä.
– Kokemuksesta voin sanoa, että mopoauto on tuonut meidän nuorten elämään erittäin paljon sisältöä. Se on mahdollistanut nuoria kulkemaan harrastuksiin ja liikenteessä mukana oleminen on kasvattanut heille vastuunkantoa. Kilometrejä meidän perheen mopoautoon on kertynyt jo reilut 30 000.
Kevytauto mopoautoa turvallisempi
Puheenvuorossaan Turtiainen toi esille sen tosiasian, että kevyt- ja mopoautoilla liikutaan jo tällä hetkellä korkeammilla nopeusrajoitusalueilla.
– Maaseudulla mopoautoilla ja mahdollisilla kevytautoilla ajetaan muun liikenteen seassa myös 100 ja 80 kilometrin tuntinopeusalueilla. Meidän perheen mopoauton kilometreistä valtaosa on kertynyt viitostietä ajettaessa Juvan ja Mikkelin välillä.
Myös mopo- ja kevytautojen turvallisuus sekä taajaman ulkopuolella tapahtuvat vaaratilanteet nousivat esille edustajan puheessa.
– Turvallisuutta ajatellen kevytauto on rakenteeltaan tietenkin turvallisempi kuin mopoauto, mutta taajaman ulkopuolella tapahtuvat vaaratilanteet eivät vähene nopeusrajoitetulla kevytautollakaan, Turtiainen painottaa.
B-ajokortin hankkiminen vaativampaa
Turtiainen toi puheessaan esille uuden näkökulman kevytautokeskusteluun B-ajokorttiluokan alaikärajan muuttamisesta. B-ajokortin hankkiminen on huomattavasti vaativampaa kuin kevytauton ajoluvan saaminen ja sitä kautta liikenneonnettomuudet vähenisivät huomattavasti.
– Toivoisin keskustelujen kevytautoista siirtyvän ajokortteihin. Mielestäni B-ajokortin alaikäraja voitaisiin tiputtaa EU:n sallimaan 17 ikävuoteen ja voitaisiin alkaa keskustelemaan B-kortin ajoharjoitteluluvista 16-vuotiaille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ronkainen lyttää kevytautolain voimaantulon lykkäyksen: “Onko EU:lla järkeä päässä?”
Suomi haluaisi kevytautojen ajo-oikeuden 15-vuotiaille – ei kelpaa Brysselille
Viikon suosituimmat
Joulutori-iskun takana pakolaisstatuksen saanut lääkäri – vannoi jo vuosi sitten kostoa Saksalle
Saksassa asuvan saudiarabialaisen lääkärin Taleb Al Jawad Abdulmohsen (50) perjantai-iltana Magdeburgissa autolla täpötäydelle joulutorille tekemässä terrori-iskussa kuoli viisi ja loukkaantui yli 200 ihmistä. Tekijä on saudiarabialainen pakolainen.
Ääliösuvaitsevainen valtamedia jauhoi ensin huolipuhetta naisiin kohdistuvasta väkivallasta – vähättelee nyt väkivaltaan lietsovaa graffitia eikä tunnista enää naisvihaa
Naisiin kohdistuvan väkivallan -jopa naisvihan - hyväksyminen graffiteissa taiteellisen vapauden nimissä tai väkivallan vähättely johtaa jälleen havaitsemaan median räikeät kaksoisstandardit.
Isku saksalaisella joulutorilla, saudimies kaahasi autolla väkijoukkoon – sisäministeri oli aiemmin varoittanut suuresta terrori-iskun vaarasta joulumarkkinoilla
Mies kaahasi henkilöautolla väkijoukkoon joulutorilla Magdeburgissa Saksassa. Mediatiedot kertovat useista kuolonuhrista ja kymmenistä loukkaantuneista.
SDP sai kyytiä kyselytunnilla: Demareiden veronalennuspuheisiin ei voi suhtautua vakavasti
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius osui napakymppiin muistuttaessaan demareita SDP:n vaihtoehtobudjetin tuntuvista veronkorotuksista.
Oikeusministeri Leena Meri: Muiden ihmisten hengelle ja terveydelle erittäin vaarallisten henkilöiden on pysyttävä vangittuna
Oikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio varmuusvankeudesta ja sen käyttöönotosta. Uusi seuraamus olisi tarkoitettu vaarallisimpia väkivaltarikoksia tekeville.
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Metsästys on Suomessa paljon enemmän kuin pelkkä harrastus – se on syvälle juurtunut osa kulttuuriamme, perinteitämme, jonka lisäksi se on keskeinen keino luonnon tasapainon ylläpitämisessä. Metsästäjän vastuu ei kuitenkaan pääty riistanhoitoon tai saaliin hyödyntämiseen. Tärkeä osa metsästäjän tehtävää on varmistaa, että aseenkäyttötaidot ovat kunnossa – paitsi saaliin kunnioituksen, myös turvallisuuden tähden, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Jari Ronkainen.
Useita muutoksia rikoslakiin ensi vuoden alusta: Rangaistukset kovenevat, naisten ja tyttöjen silpominen kriminalisoidaan entistä selvemmin
Oikeusministeriön hallinnonalalla tulee voimaan muutoksia 1. tammikuuta 2025 alkaen. Muun muassa avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta selkeytetään, tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoidaan rikoslaissa entistä selkeämmin, lapsensurmaa koskeva lainsäännös kumotaan ja tappo on jatkossa vanhentumaton rikos.
Ronkainen: Puolustuksesta ei voi tinkiä tai säästää – ”Suomen on varauduttava kaikkeen mahdolliseen laajalla arsenaalilla”
Puolustusministeri Antti Häkkänen esitteli torstaina Suomen uuden puolustusselonteon, joka ulottuu 2030-luvulle saakka. Selonteosta käy ilmi, että Venäjän hyökkäystä Suomeen ei enää pidetä mahdottomuutena, vaan se on yksi mahdollinen skenaario, jonka varalle Suomi nyt varautuu – osana Nato-liittokuntaa. - Tavallisen kansalaisen kannalta uusi tilanne ei edellytä erityistoimia, mutta kotivaran on aina syytä olla kunnossa, puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jari Ronkainen toteaa.
Talvinen ja luminen luonto, yhteinen aika perheen kanssa, kuusen hakeminen metsästä pojanpojan kanssa, joulusauna, rauhoittuminen – nämä asiat saavat joulumielelle
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Orpon hallitus aloitti 20. kesäkuuta 2023 ja minä sen mukana oikeusministerinä. Tänä lyhyenä aikana on ollut runsaasti opittavaa, mutta olemme yhdessä saaneet aikaan isoja asioita, kirjoittaa oikeusministeri ja perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri kolumnissaan.
Uusimmat
Kolumni: Ensimmäinen puolitoistavuotinen ministerinä
Ronkainen: Ansaitsisiko metsästys virallisen roolin puolustuksessa?
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää