MATTI MATIKAINEN
Turkulainen-lehti: Ministeriö munasi STX-rahoituksen
Turkulainen-lehden mukaan syyttävä sormi osoittaa Työ- ja elinkeinoministeriöön (TEM). Tämä oli aiemmin luvannut telakalle ja sen omistajalle, että valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus (Tesi) järjestää pääomalainan tai vastaavan takauksen kolmelle alukselle. Rahoitusta valmisteltiin vuodesta 2012 alkaen silloisen työ- ja elinkeinoministerin Jyri Häkämiehen johdolla.
Tesi käänsi kuitenkin kelkkansa marras-joulukuussa 2012. Tällöin raukesivat myös erityisluottolaitos Finnveran vientitakuut. Tesi ja TEM muuttivat aikaisempia menettelytapojaan – yhtäkkiä ne halusivatkin rahoittaa vain hyvin kannattavia yrityksiä.
Ministereille väärää tietoa, Häkämies karkasi hallituksesta
Tesin johto alkoi vedota EU:n kilpailusäädöksiin, joiden mukaan pääomatuki olisi voitu tulkita kielletyksi valtionavuksi. Tätä viestiä vietiin myös pääministeri Jyrki Kataiselle (kok) ja Jutta Urpilaiselle (sdp). TEM:n virkamiehen mukaan ministerit saivat ”väärän briiffauksen”. Turkulaisen haastattelema demarien sisäpiiriläinen kertoo nykyisen työ- ja elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren hypänneen raiteiltaan menneeseen junaan. Edellinen työ- ja elinkeinoministeri Häkämies oli poistunut telakkaneuvottelujen kriittisimmässä vaiheessa Elinkeinoelämän keskusliittoon ja jättänyt sotkun Vapaavuoren hoidettavaksi.
Lehden haastatteleman kokoomustaustaisen virkamiehen mukaan Katainen ja Urpilainen olivat jääneet aikaisempien lausuntojensa ja TEM:n linjausten vangeiksi. He eivät voi enää vaihtaa mielipidettään.
Turkulaisen haastatteleman telakkaneuvotteluihin osallistuneen päättäjän mielestä TEM:n johto ei halunnut tutkia STX:n ehdottamia uusia rahoitusmalleja. Hänen mukaansa ”TEM munasi koko rahoituksen”.
Putkonen: asiat selvitettävä perin pohjin
Perussuomalaisten puoluetoimiston tiedotuksesta vastaavan Matti Putkosen mukaan lehden paljastus osoittaa sen, että perussuomalaisten välikysymyksessä esittämät ristelilijätilauksen laillisuuteen liittyvät väitteet ovat olleet tosia:
– Vapaavuoren, hallitusrintaman sekä entisen elinkeinoministerin Mauri Pekkarisen toistuvasti esittämät väitteet risteijätilauksen rahoituksen laittomuudesta on nyt osoitettu vääriksi. Paljastukset osoittavat, että ministeriön ja valtion riskirahoituslaitoksen Teollisuussijoitus oy:n toimet eivät kestä päivänvaloa. Nämä asiat on selvitettävä perin pohjin, tarvittaessa ulkopuolisten viranomaisten avulla.
Turkulaisen haastattelemat lähteet toivovat perusteellista selvitystä, sillä kyse on heidän mukaansa koko telakkateollisuuden tulevaisuudesta. Samaa peräänkuuluttaa Putkonen:
– Nyt ollaan siinä pisteessä, että selvitystyö on tehtävä. Vaikka lopputulemana olisi ministeri Vapaavuoren ero hallituksesta ja muutamien virkamiesten joutuminen rikosoikeudelliseen vastuuseen, niin asia on puitava perusteellisesti ja läpinäkyvästi. Näin vältytään jatkossa vastuuttoman virkamiesvallan aiheuttamilta suurilta vahingoilta, kuten tässä ristelijätilauksessa nyt kävi.
Turkulainen-lehden juttu on julkaistu myös muissa Suomen Lehtiyhtymän lehdissä, kuten Länsiväylässä ja Helsingin Uutisissa.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää