

Turkkila: Median valikoivat faktat eivät kerro koko totuutta
Suomalainen media vaikuttaa voimakkaasti ihmisten todellisuuskäsitykseen. Mediat julkaisevat usein uutisia, joissa rakentuvat narratiiveille (tarinoille), jotka eivät ole totta. Toki näiden tarinoiden faktanpalaset pitävät paikkansa, mutta kokonaisuuden tarkoitus on antaa kuva, joka on tosiasiassa päinvastainen totuuden kanssa. Narratiiviuutisointi toimiikin päinvastoin kuin perinteinen journalismi. Narratiiviuutisoinnissa päätetään ensin lopputulos, ja sen jälkeen valitaan uutiseen ainoastaan ne faktat ja asiantuntijat, jotka tukevat etukäteen valittua loppupäätelmää. Päätoimittaja Matias Turkkila kirjoittaa.
Youtube, 10 min.
Kävin intin 1993. Siellä oli paljon kummallisia tapoja, ja yksi niistä liittyi siivoukseen. Sotilaskotiin pääsi vasta, kun tupa oli siivottu, ja luvan myönsi yleensä alikessu. Siivous tehtiin yleensä rimaa hipoen, koska harva parikymppinen rakastaa tuvan puunaamista. Kun tupaa tarkistava alikessu tarkasteli siivouksen laatua, hän useimmiten pyyhkäisi sormellaan jotain satunnaista kohtaa – ja jos sormeen jäi pölyä, siivous ei täyttänyt kriteereitä, ja sitä jatkettiin.
Koska intti on intti, rituaaliin liittyi pieni molemminpuolinen jäynä. Joskus kundit innostuivat särmäämään – siis siivoamaan vimmaisesti, jotta pölyä etsivä saisi nenilleen. Kun alikessu sitten yritti löytää pölyä, ei sitä ensin tahtonut löytyä ja sekös kävi kunnian päälle. Mutta inttituvassa on paljon pintoja. Oliko verhotangossa kolmen metrin korkeudella pölyä? Oliko pölyä patterin takana? Löytyikö pölyä sängynjalkojen alapinnasta?
Aina, kun kissanhännänvetoa seurasin, pölyä löytyi jostain. Vaikka tupa olisi ollut miten siisti tahansa, jostain löytyi aina ripaus pölyä. Kyse oli ainoastaan siitä, kuinka innokkaasti tupaa tarkistava halusi pölyä etsiä. Ja tästä pääsemme pääkirjoituksen varsinaiseen aiheeseen – oli FAKTAA, että äärimmäisen siistin tuvan jossain paikassa oli pölyä. Ja tällä yhdellä pienellä todisteella rakennettiin NARRATIIVI eli tarina siitä, että huone on sotkuinen. Mutta TOTUUS oli päinvastainen: tupa kokonaisuudessaan oli siisti.
Fakta on pieni palanen totuutta. Totuus on iso palanen totuutta. Narratiivi on kertomus tai tarina, joka on totta tai sitten ei. Liian usein narratiivi rakennetaan faktanpalasista, mutta lopputulos on kaikkea muuta kuin totuudenmukainen.
+++
”Faktoille on nyt suurempi tarve kuin koskaan – tutustu Hesariin 2 viikkoa maksutta!”, mainos kertoo. Mutta mitä tarjouksella saa? Sillä saa toki faktoja (jotka sinällään pitävät paikkansa), mutta kylkiäisenä tulee raskas lasti narratiiveja, jotka eivät ole totuudenmukaisia. Helsingin Sanomien raju laadullinen alamäki johtuu tästä. HS on siirtynyt narratiiviseen journalismiin. Samoilla apajilla toimivat mielipidemuokkaajat muun muassa Image, Long Play ja Yleisradio.
Suomalainen media on pullollaan narratiiveja, jotka eivät ole totta. Toki narratiivien faktanpalaset pitävät paikkansa, mutta niiden tarkoitus on antaa kuva, joka on tosiasiassa päinvastainen totuuden kanssa. Narratiiviuutisointi toimiikin päinvastoin kuin perinteinen journalismi. Narratiiviuutisoinnissa päätetään ensin lopputulos, ja sen jälkeen valitaan uutiseen ainoastaan ne faktat ja asiantuntijat, jotka tukevat etukäteen valittua loppupäätelmää.
Esimerkkejä tarkoitushakuisista narratiiveista on paljon:
Naisten euro on noin 80 senttiä. Feminismikritiikki on naisvihaa. Trump ei tee mitään oikein. Maailma syttyy tuleen, koska ilmastonmuutos. Maahanmuutto on rikkaus. Turvapaikanhakijat tapetaan, jos he palaavat. Rajojen sulkeminen tarkoittaisi, että Suomesta tulee Pohjois-Korea. Turvapaikanhakijat työllistyvät. Kotoutuminen auttaa. Suomalaiset ovat rasisteja. Epämieluisat mielipiteet on eliminoitava yliopistoista. Menestyvä yrittäjä on varas. Home ei aiheuta sairauksia. Ydinvoima on korvattavissa tuulisähköllä. Autoilun alasajo Suomessa on menestystarina. Vihreät edistävät talouskasvua. Epädemokraattinen EU on demokratiaa. Eurovaluutta on menestys. Oli järkevää lähettää miljardeja eteläisille EU-maille. Suomi on syyllistynyt kolonialismiin. Kansallismielisyys on Venäjä-mielisyyttä. Suomi ei ole totta.
Ja niin edelleen. Kaikkien tueksi löytyy tietenkin koko joukko inttituvan pölypalleroita, siis faktoja.
On varmasti fakta, että yksittäinen konemies Akseli Leppänen on 1900-luvun alussa työskennellyt Belgian siirtomaassa Kongossa. Mutta on naurettavaa rakentaa Suomi-on-kolonialistinen-valtio-narratiivia tällaisen mikrofaktan varaan.
Jotta narratiivin lumous säilyisi, lukijoita on suojeltava vääriltä faktoilta. Niinpä media vaikenee kokonaan tiedonpalaisista, jotka eivät tue sen tuputtamia narratiiveja. Malli toimii, jos lukijoita pidetään tietoisesti narratiiviharhassa – siis umpiossa, jossa median portinvartijat pitävät huolen siitä, että muuta informaatiota ei ole saatavilla.
Blogit ja vaihtoehtomediat ovat tuoneet moneen tapahtumaan ja uutiseen toisen tarkastelukulman. Ne täydentävät maailmankuvaa seikoilla, joista narratiivimediat tietoisesti vaikenevat. Ne rikkovat mediaumpion, ja narratiivimedia hyökkää niiden kimppuun – tietenkin narratiiveilla:
Suomalainen media on luotettavaa. Vaihtoehtomedioiden sisältö on valetta. Internet on täynnä pelkkää vihaa. Ja niin edelleen.
MATIAS TURKKILA
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen-lehden 8/2020 pääkirjoituksena.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Leena Meri: Antennit tulee säilyttää – Ylen esitys uhka tiedotukselle kriisiaikana

Presidentinvaalit ovella, sensuuri kiihtyy – Joe Bidenin pojan kytköksiä paljastanut maan neljänneksi suurin lehti estettiin Facebookista ja Twitteristä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää