Turkkila: Kriisistä kriisiin
Vuosi 2009. Työ- ja elinkeinoministeriön asettama telakkatyöllisyystyöryhmä istuu pohtimassa teollisuushaaransa surkeaa tilaa.
Uusien alustilausten määrä on globaalin rahoitus- ja talouskriisin takia romahtanut. Euroopan meriteollisuuden tilanne on erittäin vaikea. Kansainvälisen kriisin seurauksena maahan ei ole saatu yhtään uutta risteilijä- tai autolauttatilausta. STX Finlandin emoyhtiö ilmoittaa, ettei se tue tytäryhtiötään. Normaalin, markkinaehtoisen kysynnän ennustettaan palautuvan kahden-kolmen vuoden päästä. Sen sijaan Itä-Aasian maat, Kiina etunenässä, napsivat risteilijätilauksia. Mutta näiden saamat tilaukset eivät putoile taivaista, Kiina kamppailee aktiivisesti paikasta maailman johtavana laivanrakennusmaana. Panostukset ovat sen mukaisia. Kahdelle valtion omistamalle telakkakonsortiolle on myönnetty 30 miljardia dollaria lainaa ja takuita. Etelä-Korea on myöntänyt telakkateollisuudelle ja varustamoille 20 miljardin dollarin laina- ja takauspaketin.
Loppuvuosi 2012. Toimiala on vihdoinkin osoittamassa elpymisen merkkejä. Aivan kuten telakkatyöllisyystyöryhmä ennusti. Pitkästä suhdannetaantumasta kärsineellä STX Finlandilla on viimeinkin mahdollisuus suurhankkeeseen. Mutta se saa maamme hallituksen ministerityöryhmältä erittäin karvaan joululahjan. Hanke kariutuu.
Seuraa viikkotolkulla selityksiä. Asiasta päättäneet tahot vetoavat virkamiespäätöksiin, EU-lainsäädäntöön ja yleiseen kyvyttömyyteen: ”Emme voi lähteä pelastamaan..”, ”tilausta ei lopulta saatu..”, ”olimme valmiit tekemään kaikkemme..” Lisäksi vedotaan siihen, ettei tukia voitu myöntää kriisiyhtiölle.
Mutta oliko STX Finland kriisiyhtiö vai ei? Nyt se ainakin on.
Valtion ei toki tule tukea kannattamatonta yritystä. Mutta jos miltä tahansa yritykseltä evätään toimintamahdollisuudet, se muuttuu kannattamattomaksi. STX Finland saattaa olla kriisiyhtiö. Tai sitten se on omalla kriisiytyneellä toimialallaan normaali yhtiö, joka on joutunut toimimaan protektionististen kilpailijamaiden äärimmäisen kovaa peliä pelaavien yhtiöiden kanssa.
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk) totesi tiedotustilaisuudessa, että Ranskan valtio oli avainasemassa. Se laittoi omistamalleen telakalle rahaa. Tämä on melkoisessa ristiriidassa Ranskan STX:n toimitusjohtaja Laurent Castaingin kommentin kanssa. Tämä totesi AFP:n uutisen mukaan, että Ranskan valtion tuki oli kaupan varmistamisen kannalta elintärkeää, mutta valtio ei ollut myöntänyt suoraa taloudellista tukea hankkeelle.
Siinäpä se. Kauppa, jonka ehtona oli valtion tuki, hoitui ilman valtion tukea. Uskoo ken haluaa. Maailmasta, jossa kaikki maat Suomea lukuun ottamatta pelaavat omaan pussiinsa, löytyy kyllä keinoja niinkin yksinkertaisten asioiden kuin EU-kilpailusäädösten kiertämiseen. Meidän osaksemme jää nöyrä kirjelmöinti kilpailuviranomaisille ja ihmetys siitä, miksi muut voivat voittaa rikkomalla itse tekemiään sääntöjä.
Ranska voitti. Suomi hävisi. Eikä vain tätä peliä, vaan hyvällä todennäköisyydellä kaikki tulevatkin pelit. Entinen kokoomuksen kansanedustaja, telakkajohtaja Martin Saarikangas kertoo olevansa todella pettynyt hallituksen ja ministeri Jan Vapaavuoren toimintaan ja sanoo, että tämä saattaa mennä historiaan miehenä, joka tappoi suomalaisen telakkateollisuuden.
Siinäpä meriitti. Surkeinkin kapteeni pystyy yleensä töpeksimään meren pohjaan vain yhden laivan – omansa. Harvalla riittää luovuutta upottaa laivoja, joita ei ole vielä edes rakennettu.
(Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 1/2013-lehdessä)
Matias Turkkila
Päätoimittaja
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää