Artikkeli kuva

Turkki hamuaa jalansijaa Euroopasta tukemalla islamististen puolueiden perustamista

31.08.2019 |10:14

Kun jokin väestöryhmä kasvaa tarpeeksi suureksi ja sen edut vaativat puolustamista, niin silloin demokratiassa herää ajatus puolueen perustamisesta.

Muslimien määrä on Pohjoismaissakin nousemassa Pew Research Centerin laskelmien mukaan 15-30 prosenttiin koko väestöstä vuoteen 2050 mennessä. Lienee vain ajan kysymys, milloin kasvava vähemmistö järjestäytyy poliittisesti.

Ensimmäisten joukossa valtatyhjiön on huomannut Turkki, joka ajaa takapiruna islam-myönteisiä puolueita Eurooppaan.

Rekisteri toisinajattelijoista

Hollannissa kaksi sosialidemokraateista loikannutta parlamentaarikkoa perusti islamistisen Denk-puolueen vuonna 2015. Puoleen tavoitteena on se, että vähemmistöt voivat harjoittaa omaa uskontoaan ja kulttuuriaan mahdollisimman laajasti.

Puolueen mielestä muslimit ovat rasismin uhreja ja se onkin vaatinut julkista rekisteriä ”islamofobisista henkilöistä”.

Denk-puolue sai vuoden 2017 parlamenttivaaleissa 2,8 prosenttia äänistä. Kehno menestys voi olla seurausta siitä, että Denk-puolue on pitkälti mielletty Samtidenin mukaan Turkin presidentti Erdoganin ja hänen puolueensa äänitorveksi Euroopassa.

Vanhat puolueet kopioivat kansallismielisiä

Ruotsiin on rakenteilla Partiet Nyans, jonka tähtäin on valtiopäivävaaleissa vuonna 2022. Puolueen johdossa on entinen keskustalainen Mikail Yüksel, joka hänkin on saanut kysymyksiä herättävää mainetta Turkin presidentti Erdoganin itsevaltaisten otteiden puolustajana.

Yüksel perustelee uuden puolueen perustamista sillä, että ”yhteiskunnassa lisääntyvä populismi ja vihapuhe saavat vanhat puolueet kopioimaan maahanmuuttajille vihamielistä politiikkaa”. Partiet Nyans haluaa ajaa syrjäytyneiden lähiöiden asukkaiden etua ja tehdä monikulttuurista politiikkaa.

Jussi Halla-aho on ennustanut, että muutokset politiikassa vievät siihen, että pian Suomessakin on vain kaksi merkittävä puoluetta, perussuomalaiset ja vihreät. Ettei vaan tapahtuisi niin, että ehdottomista kannanotoista tunnetut liikkeet löytävät toisensa ja perussuomalaisia vastassa onkin islamistinen vihreä puolue.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää