Turkki ajautumassa finanssikriisiin – EKP huolissaan pankkien Turkki-kytköksistä

13.08.2018 |11:54

Turkin liira ja maan joukkovelkakirjat suorastaan romahtivat perjantaina. Sijoittajat eivät luota luvattujen talousuudistusten riittävän. Turkin vaihtotase on ollut pakkasella vuosia, eikä maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan halua nostaa korkoja padotakseen pääomapakoa. EU:n pankkiunionia vahtiva elin (SSM, Single Supervisory Mechanism) tarkkailee muutamia europankkeja niiden Turkki-kytkösten vuoksi.

Turkin liira rojahti perjantaina Yhdysvaltain dollaria vasten. Dollarilla saa nyt yli 6,4 liiraa. Elokuun alussa dollarilla sai noin viisi liiraa. Vastaavasti maan joukkovelkakirjojen jälkimarkkinakorot hypähtivät. 2-vuotisen lainan korko pomppasi yli 25 prosenttiin ja 10-vuotisen lainan korko puhkaisi 20 prosentin rajan. Jälkimarkkinakorko nousee, kun velkakirjan arvo putoaa.

Erdoğanin puhe ei auttanut

Erdoğanin perjantainen puhe ei saanut markkinoita rauhoittumaan. Hän vähätteli dollaria ja kertoi turkkilaisilla olevan Turkin kansa ja sen oikeamielisyys, sekä heidän jumalansa. Hän ei myöskään ole halukas nostaa korkotasoa houkutellakseen pääoman pysymistä Turkissa. Hän on luonnehtinut korkoja “kaiken pahuuden isäksi ja äidiksi.”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi kaksinkertaistaneensa Turkin teräs- ja alumiinitulleja heikentyneen liiran vuoksi. Lisäksi Yhdysvallat on käärmeissään yhdysvaltalaisen pastorin pidätyksestä Turkissa. Turkin mukaan pastori on ollut osallisena vuoden 2016 vallankaappausyrityksessä.

Kriisi voi vielä pahentua

Erdoğan ja hänen vävynsä, valtiovarainministeri Berat Albayrak ovat haluttomia vastaanottamaan apua Kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä. Kriisi voi pahentua entisestään ilman sijoittajien luottamuksen palauttamista.

Rajusti heikentynyt liira voi käynnistää konkurssiaallon turkkilaisissa yrityksissä. Tämä johtaisi maan pankkisektorin kaaokseen. Täysimittainen finanssikriisi heijastuisi vääjämättä myös Eurooppaan ja Aasiaan.

Kriisiin on siten monta eri yksittäistä syytä. Niihin lukeutuu myös läntisen maailman höyhenen kevyt rahapolitiikka, minkä vuoksi pääomavirrat kanavoituivat muiden muassa Turkkiin. Yhdysvallat on jo aloittanut rahapolitiikan kiristämisen, ja euroalueellakin tähän valmistaudutaan. Pääomatulvaa seuraa usein pääoman pako.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”

12.01.2025 |10:28
4.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
5.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
7.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
8.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää