LEHTIKUVA
Turkin liira kaaottisessa pudotuksessa – “Jos kärsimystä ei aiheutettaisi 84 miljoonalle ihmiselle, olisi tämä kiehtova taloustieteellinen koe”
Euroopan unionin rajanaapurissa Turkissa on viitteitä taloudellisesta kaaoksesta. Omituisinta on, että romahdus on itseaiheutettua. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uskoo talouslinjansa voimaan. Lähes koko muu maailma on eri mieltä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on vakaasti sitä mieltä, että korkeat lainakorot johtavat korkeaan inflaatioon. Hänen näkemyksensä perustunee uskonnollisiin oppeihin koronkiskonnasta. Yleinen taloustieteellinen vallalla oleva käsite on, että korkeammilla koroilla hillitään inflaatiota.
Turkin vuotuinen inflaatioaste on 21 prosenttia. Maan talous on hyvin riippuvainen tuonnista. On yhteiskunnallisesti herkkää, että tuontiriippuvuus koskee myös maataloutta.
EU:n kannalta huolestuttavaa on, että Turkissa on runsaasti Eurooppaan tähyäviä ihmisiä Lähi-idästä. Turkilla ja Kreikalla on yhteistä maarajaa ja sekasorto aivan EU:n ulkopuolella on uutinen, jota EU:ssa ei kaivata.
Liiralle kaamea vuosi
Vuoden alussa Turkin inflaatioaste ja keskuspankin korkotaso olivat kutakuinkin tasapainotilassa. Tällöin reaalikorko eli korkotason ja inflaatioasteen erotus oli nollan tuntumassa.
Vuosi sitten 7-8 Turkin liiralla sai ostettua yhden Yhdysvaltain dollarin. Nyt liiroja tarvitaan yli 16 yhteen dollariin. Näin raju valuutan heikentyminen on vastaavasti nostanut rajusti tuontihintoja. Hintojen nousu pitää siirrättää tuottajilta kuluttajille.
Presidentti on jakanut potkuja keskuspankkiireille, joilla on eriävä näkemys inflaatiosta. Keskuspankkiirit ovatkin poliittisessa ohjauksessa pakotettuja laskemaan korkotasoa. Koronlaskujen myötä liira on siirtynyt vapaan pudotuksen tilaan.
Erdoğan uskoo, että liiran heikkeneminen kasvattaa vientiä ja tuo maahan investointeja. Tämän myötä liira saa taas tukevan maaperän alleen ja talous jatkaa miellyttävää kasvua. Hänen ajatuksensa toimii niissä yrityksissä, jotka eivät ole kovin riippuvaisia tuonnista.
Ostovoima romahtanut
Kansalaisten ostovoima on romahtanut liiran rajun heikentymisen vuoksi. Hintojen jatkuvaan nousuun kyllästyneitä kansalaisia on jopa kehotettu vain syömään aiempaa vähemmän.
Erdoğan heittää inflaatiokiukaalle roppakaupalla lisää löylyä. Hän kertoi aikeistaan nostaa Turkin minimipalkkaa 50 prosentilla. Minimipalkka koskee noin 40 prosenttia maan työntekijöistä. Luottamus liiraan on koetuksella. Dollareiksi muutettuna minimipalkkaisen turkkilaisen työntekijän palkka on korotuksenkin jälkeen leikkaantunut yli neljänneksellä.
– Jos kärsimystä ei aiheutettaisi 84 miljoonalle ihmiselle, olisi tämä kiehtova taloustieteellinen koe, taloustieteen professori Refet Gürkaynak pamauttaa.
Epätoivoisia temppuja
Turkki on myös myynyt ulkomaan valuuttavarantoja pönkittääkseen liiran kurssia – täysin turhaan. Erdoğanin ennennäkemättömän talousopin vuoksi maan valuuttakriisi vain pahenee valuuttavarantojen huvetessa.
– Keskuspankki on tehnyt epätoivoisia ja epäonnistuneita interventioita markkinoilla tukeakseen liiran arvoa, ja samalla polttanut arvokkaita varantojaan, Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto kirjoittaa Twitterissä.
Myös Suomen 1990-luvun alun lamassa pyrittiin ylläpitämään eurooppalaisen valuuttaputken vaatimaa valuuttatasoa valuuttamyynnein. Erotuksena oli se, että Suomessa koroilla pyrittiin hillitsemään kriisiä.
Pelaako Erdoğan vaalipeliä?
Analyytikko Tim Ash pitää mahdollisena, että Erdoğan pyrkii aikaistamaan presidentin- ja parlamenttivaaleja. Ne olisi tarkoitus pitää vuonna 2023.
Korkojen laskuputki, keskuspankin valuuttainterventiot ja minimipalkan nostaminen voivat olla yhdistelmä, jolla Erdoğan haluaisi käynnistää valtakauden kellon alusta, Palkankorotukset nostaisivat hetkellisesti ostovoimaa, kunnes työvoimakustannusten nousu taas siirtyisi hintoihin kiihdyttäen inflaatiota.
Jos ajoitus osuisi oikein, voisi Erdoğan pitkittää valtakauttaan ja samalla todennäköisesti suistamaan Turkin yhteiskunnalliseen kaaokseen kautensa aikana.
Kaikki eivät ole vaalipelistä samaa mieltä.
– Erdoğan tuskin haluaa ennenaikaisia vaaleja, koska kannatus on pohjamudissa, Kuusisto kirjoittaa.
Kuusiston pitkä ja analyyttinen viestiketju:
https://twitter.com/minna_kuu/status/1471448379901325315
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Suomeen ei tule juuri lainkaan huippuosaajia – “kasvuyrittäjätkin” tulevat enimmäkseen Iranista, Venäjältä, Intiasta, Turkista, Ukrainasta ja Pakistanista
Purra: “Mitkä ihmeen huippuosaajat? Hallituksen toimenpiteet saatavuusharkinnan helpottamiseksi lisäävät kouluttamattoman ulkomaalaisväestön maahan saapumista”
Ranskan presidentti tekee Purrat, lausuu: “Euroopan on suojeltava itseään siirtolaisvirroilta – Afganistanin pakolaisia autettava lähialueella”
ID-ryhmä: Tiukka ei Turkin EU-jäsenyydelle
Markkinatalous ei taivu islamin tahtoon – Turkin valuutta syöksykierteessä
Turkki uhraamassa julkistaloutensa ja nettovarallisuutensa alhaisten korkojen vuoksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää