Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Turkin liira kaaottisessa pudotuksessa – “Jos kärsimystä ei aiheutettaisi 84 miljoonalle ihmiselle, olisi tämä kiehtova taloustieteellinen koe”

17.12.2021 |13:56

Euroopan unionin rajanaapurissa Turkissa on viitteitä taloudellisesta kaaoksesta. Omituisinta on, että romahdus on itseaiheutettua. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uskoo talouslinjansa voimaan. Lähes koko muu maailma on eri mieltä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on vakaasti sitä mieltä, että korkeat lainakorot johtavat korkeaan inflaatioon. Hänen näkemyksensä perustunee uskonnollisiin oppeihin koronkiskonnasta. Yleinen taloustieteellinen vallalla oleva käsite on, että korkeammilla koroilla hillitään inflaatiota.

Turkin vuotuinen inflaatioaste on 21 prosenttia. Maan talous on hyvin riippuvainen tuonnista. On yhteiskunnallisesti herkkää, että tuontiriippuvuus koskee myös maataloutta.

EU:n kannalta huolestuttavaa on, että Turkissa on runsaasti Eurooppaan tähyäviä ihmisiä Lähi-idästä. Turkilla ja Kreikalla on yhteistä maarajaa ja sekasorto aivan EU:n ulkopuolella on uutinen, jota EU:ssa ei kaivata.

Liiralle kaamea vuosi

Vuoden alussa Turkin inflaatioaste ja keskuspankin korkotaso olivat kutakuinkin tasapainotilassa. Tällöin reaalikorko eli korkotason ja inflaatioasteen erotus oli nollan tuntumassa.

Vuosi sitten 7-8 Turkin liiralla sai ostettua yhden Yhdysvaltain dollarin. Nyt liiroja tarvitaan yli 16 yhteen dollariin. Näin raju valuutan heikentyminen on vastaavasti nostanut rajusti tuontihintoja. Hintojen nousu pitää siirrättää tuottajilta kuluttajille.

Presidentti on jakanut potkuja keskuspankkiireille, joilla on eriävä näkemys inflaatiosta. Keskuspankkiirit ovatkin poliittisessa ohjauksessa pakotettuja laskemaan korkotasoa. Koronlaskujen myötä liira on siirtynyt vapaan pudotuksen tilaan.

Erdoğan uskoo, että liiran heikkeneminen kasvattaa vientiä ja tuo maahan investointeja. Tämän myötä liira saa taas tukevan maaperän alleen ja talous jatkaa miellyttävää kasvua. Hänen ajatuksensa toimii niissä yrityksissä, jotka eivät ole kovin riippuvaisia tuonnista.

Ostovoima romahtanut

Kansalaisten ostovoima on romahtanut liiran rajun heikentymisen vuoksi. Hintojen jatkuvaan nousuun kyllästyneitä kansalaisia on jopa kehotettu vain syömään aiempaa vähemmän.

Erdoğan heittää inflaatiokiukaalle roppakaupalla lisää löylyä. Hän kertoi aikeistaan nostaa Turkin minimipalkkaa 50 prosentilla. Minimipalkka koskee noin 40 prosenttia maan työntekijöistä. Luottamus liiraan on koetuksella. Dollareiksi muutettuna minimipalkkaisen turkkilaisen työntekijän palkka on korotuksenkin jälkeen leikkaantunut yli neljänneksellä.

– Jos kärsimystä ei aiheutettaisi 84 miljoonalle ihmiselle, olisi tämä kiehtova taloustieteellinen koe, taloustieteen professori Refet Gürkaynak pamauttaa.

Epätoivoisia temppuja

Turkki on myös myynyt ulkomaan valuuttavarantoja pönkittääkseen liiran kurssia – täysin turhaan. Erdoğanin ennennäkemättömän talousopin vuoksi maan valuuttakriisi vain pahenee valuuttavarantojen huvetessa.

– Keskuspankki on tehnyt epätoivoisia ja epäonnistuneita interventioita markkinoilla tukeakseen liiran arvoa, ja samalla polttanut arvokkaita varantojaan, Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto kirjoittaa Twitterissä.

Myös Suomen 1990-luvun alun lamassa pyrittiin ylläpitämään eurooppalaisen valuuttaputken vaatimaa valuuttatasoa valuuttamyynnein. Erotuksena oli se, että Suomessa koroilla pyrittiin hillitsemään kriisiä.

Pelaako Erdoğan vaalipeliä?

Analyytikko Tim Ash pitää mahdollisena, että Erdoğan pyrkii aikaistamaan presidentin- ja parlamenttivaaleja. Ne olisi tarkoitus pitää vuonna 2023.

Korkojen laskuputki, keskuspankin valuuttainterventiot ja minimipalkan nostaminen voivat olla yhdistelmä, jolla Erdoğan haluaisi käynnistää valtakauden kellon alusta, Palkankorotukset nostaisivat hetkellisesti ostovoimaa, kunnes työvoimakustannusten nousu taas siirtyisi hintoihin kiihdyttäen inflaatiota.

Jos ajoitus osuisi oikein, voisi Erdoğan pitkittää valtakauttaan ja samalla todennäköisesti suistamaan Turkin yhteiskunnalliseen kaaokseen kautensa aikana.

Kaikki eivät ole vaalipelistä samaa mieltä.

– Erdoğan tuskin haluaa ennenaikaisia vaaleja, koska kannatus on pohjamudissa, Kuusisto kirjoittaa.

Kuusiston pitkä ja analyyttinen viestiketju:

https://twitter.com/minna_kuu/status/1471448379901325315

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää