

LEHTIKUVA
Turkin liira kaaottisessa pudotuksessa – “Jos kärsimystä ei aiheutettaisi 84 miljoonalle ihmiselle, olisi tämä kiehtova taloustieteellinen koe”
Euroopan unionin rajanaapurissa Turkissa on viitteitä taloudellisesta kaaoksesta. Omituisinta on, että romahdus on itseaiheutettua. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uskoo talouslinjansa voimaan. Lähes koko muu maailma on eri mieltä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on vakaasti sitä mieltä, että korkeat lainakorot johtavat korkeaan inflaatioon. Hänen näkemyksensä perustunee uskonnollisiin oppeihin koronkiskonnasta. Yleinen taloustieteellinen vallalla oleva käsite on, että korkeammilla koroilla hillitään inflaatiota.
Turkin vuotuinen inflaatioaste on 21 prosenttia. Maan talous on hyvin riippuvainen tuonnista. On yhteiskunnallisesti herkkää, että tuontiriippuvuus koskee myös maataloutta.
EU:n kannalta huolestuttavaa on, että Turkissa on runsaasti Eurooppaan tähyäviä ihmisiä Lähi-idästä. Turkilla ja Kreikalla on yhteistä maarajaa ja sekasorto aivan EU:n ulkopuolella on uutinen, jota EU:ssa ei kaivata.
Liiralle kaamea vuosi
Vuoden alussa Turkin inflaatioaste ja keskuspankin korkotaso olivat kutakuinkin tasapainotilassa. Tällöin reaalikorko eli korkotason ja inflaatioasteen erotus oli nollan tuntumassa.
Vuosi sitten 7-8 Turkin liiralla sai ostettua yhden Yhdysvaltain dollarin. Nyt liiroja tarvitaan yli 16 yhteen dollariin. Näin raju valuutan heikentyminen on vastaavasti nostanut rajusti tuontihintoja. Hintojen nousu pitää siirrättää tuottajilta kuluttajille.
Presidentti on jakanut potkuja keskuspankkiireille, joilla on eriävä näkemys inflaatiosta. Keskuspankkiirit ovatkin poliittisessa ohjauksessa pakotettuja laskemaan korkotasoa. Koronlaskujen myötä liira on siirtynyt vapaan pudotuksen tilaan.
Erdoğan uskoo, että liiran heikkeneminen kasvattaa vientiä ja tuo maahan investointeja. Tämän myötä liira saa taas tukevan maaperän alleen ja talous jatkaa miellyttävää kasvua. Hänen ajatuksensa toimii niissä yrityksissä, jotka eivät ole kovin riippuvaisia tuonnista.
Ostovoima romahtanut
Kansalaisten ostovoima on romahtanut liiran rajun heikentymisen vuoksi. Hintojen jatkuvaan nousuun kyllästyneitä kansalaisia on jopa kehotettu vain syömään aiempaa vähemmän.
Erdoğan heittää inflaatiokiukaalle roppakaupalla lisää löylyä. Hän kertoi aikeistaan nostaa Turkin minimipalkkaa 50 prosentilla. Minimipalkka koskee noin 40 prosenttia maan työntekijöistä. Luottamus liiraan on koetuksella. Dollareiksi muutettuna minimipalkkaisen turkkilaisen työntekijän palkka on korotuksenkin jälkeen leikkaantunut yli neljänneksellä.
– Jos kärsimystä ei aiheutettaisi 84 miljoonalle ihmiselle, olisi tämä kiehtova taloustieteellinen koe, taloustieteen professori Refet Gürkaynak pamauttaa.
Epätoivoisia temppuja
Turkki on myös myynyt ulkomaan valuuttavarantoja pönkittääkseen liiran kurssia – täysin turhaan. Erdoğanin ennennäkemättömän talousopin vuoksi maan valuuttakriisi vain pahenee valuuttavarantojen huvetessa.
– Keskuspankki on tehnyt epätoivoisia ja epäonnistuneita interventioita markkinoilla tukeakseen liiran arvoa, ja samalla polttanut arvokkaita varantojaan, Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto kirjoittaa Twitterissä.
Myös Suomen 1990-luvun alun lamassa pyrittiin ylläpitämään eurooppalaisen valuuttaputken vaatimaa valuuttatasoa valuuttamyynnein. Erotuksena oli se, että Suomessa koroilla pyrittiin hillitsemään kriisiä.
Pelaako Erdoğan vaalipeliä?
Analyytikko Tim Ash pitää mahdollisena, että Erdoğan pyrkii aikaistamaan presidentin- ja parlamenttivaaleja. Ne olisi tarkoitus pitää vuonna 2023.
Korkojen laskuputki, keskuspankin valuuttainterventiot ja minimipalkan nostaminen voivat olla yhdistelmä, jolla Erdoğan haluaisi käynnistää valtakauden kellon alusta, Palkankorotukset nostaisivat hetkellisesti ostovoimaa, kunnes työvoimakustannusten nousu taas siirtyisi hintoihin kiihdyttäen inflaatiota.
Jos ajoitus osuisi oikein, voisi Erdoğan pitkittää valtakauttaan ja samalla todennäköisesti suistamaan Turkin yhteiskunnalliseen kaaokseen kautensa aikana.
Kaikki eivät ole vaalipelistä samaa mieltä.
– Erdoğan tuskin haluaa ennenaikaisia vaaleja, koska kannatus on pohjamudissa, Kuusisto kirjoittaa.
Kuusiston pitkä ja analyyttinen viestiketju:
https://twitter.com/minna_kuu/status/1471448379901325315
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Suomeen ei tule juuri lainkaan huippuosaajia – “kasvuyrittäjätkin” tulevat enimmäkseen Iranista, Venäjältä, Intiasta, Turkista, Ukrainasta ja Pakistanista

Purra: “Mitkä ihmeen huippuosaajat? Hallituksen toimenpiteet saatavuusharkinnan helpottamiseksi lisäävät kouluttamattoman ulkomaalaisväestön maahan saapumista”

Ranskan presidentti tekee Purrat, lausuu: “Euroopan on suojeltava itseään siirtolaisvirroilta – Afganistanin pakolaisia autettava lähialueella”

ID-ryhmä: Tiukka ei Turkin EU-jäsenyydelle

Markkinatalous ei taivu islamin tahtoon – Turkin valuutta syöksykierteessä

Turkki uhraamassa julkistaloutensa ja nettovarallisuutensa alhaisten korkojen vuoksi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää