

LEHTIKUVA
Turkin levottomuudet huolestuttavat jo amerikkalaisiakin – Erdoǧanin yksinvaltaa vastusti viikonloppuna yli 2 miljoonaa mielenosoittajaa
Protestit presidentti Recep Tayyip Erdoǧanin hallintoa vastaan jatkuivat Turkissa taas viikonloppuna. Istanbullin erotettua pormestaria ja Erdoganin keskeisintä poliittista haastajaa kannattavia mielenosoittajia oli liikkeellä jopa miljoonamäärin. Nato-kumppanin sisäinen tilanne ja alueen vakaus huolettavat nyt jo Yhdysvaltojakin.
Sadattuhannet ihmiset osallistuivat lauantaina mielenosoitukseen presidentti Receep Tayip Erdoǧanin itsevaltaista hallintoa vastaan pelkästään Istanbulin Maltepen rantapuistossa. Protestit alkoivat Turkissa 19. maaliskuuta vastalauseena Istanbulin pormestari Ekrem İmamoğlun poliittisesti motivoidulle pidätykselle.
Oppositiossa olevaa CHP-puoluetta edustava İmamoğlu on Turkissa erittäin suosittu ja häntä pidetään yli 20 vuotta vallassa olleen Erdoǧanin päävastustajana seuraavissa presidentinvaaleissa, jotka pidetään näillä näkymin vuonna 2028.
”Kansa seisoo yhtenäisenä sortajaa vastaan”
CHP:n johtaja Özgur Özel ilmoitti, että İmamoğlua kannattaviin mielenilmaisuihin osallistui jopa 2,2 miljoonaa ihmistä. Hän vaati myös muiden poliittisten vankien, kuten kurdipoliitikko Selahattin Demirtaşin, vapauttamista.
Özel luki mielenosoittajille İmamoğlun kirjoittaman viestin, jossa tämä ilmoitti, ”ettei ole peloissaan, sillä seisotte rinnallani ja takanani”. Vangitun pormestarin mukaan ”kansa seisoo yhtenäisenä sortajaa vastaan”.
”Olemme täällä isänmaan asialla”
Istanbulin kaupungintalolla mielenosoitukset yltyivät aiemmin yhteenotoiksi poliisin ja İmamoğlun kannattajien välillä. Mellakkapoliisi käytti mielenosoittajia vastaan pippurisumutteita sekä kyynelkaasua ja ampui väkijoukkoon kumiluodeilla.
– Olemme täällä isänmaan asialla ja me eli kansa valitsemme hallitsijamme, painotti 17-vuotias demokratian puolustaja Mellis Basak Ergun Times of Israelin mukaan ja vakuutti samalla, etteivät protestoijat koskaan ”alistuisi väkivallan tai kyynelkaasun edessä”.
Protestien yhteydessä on pidätetty 2 000 mielenosoittajaa sekä joukko tapahtumia seuraamassa olleita toimittajia. Osa heistä on jo päästetty vapaiksi.
USA huolestui alueellisesta vakaudesta
Turkki on geopoliittiselta merkitykseltään jopa kokoaan suurempi valtio jo pelkästään välittävässä roolissaan Ukrainan sodassa, vastapainona Venäjälle Etelä-Kaukasuksen levottomuuksissa ja Iranille kuohuvassa Lähi-idässä.
Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio on ilmaissut huolensa Turkin levottomuuksista ja niiden vaikutuksista alueelliseen vakauteen sekä Yhdysvaltain etuihin kyseisellä alueella.
– Emme pidä suunnasta, johon asiat ovat menossa. Kyseessä on liittolaisemme, Naton kumppani, Rubio sanoi.

LEHTIKUVA
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- alueellinen vakaus Ekrem İmamoğlu Selahattin Demirtaş Mellis Basak Ergun Özgur Özel Protestit Turkin presidentinvaalit CHP yksinvaltainen hallinto Geopolitiikka mielenosoitukset Recep Tayyip Erdoğan Marco Rubio Turkki nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Euroopan palattava juurilleen puolustuspolitiikassa – EU-maiden on rakennettava ensin omaa puolustustaan, yhteinen turvallisuus tulee jo Natosta
Euroopassa keskustellaan nyt maanosan puolustuksen integroimisesta, ja siihen liittyen on spekuloitu yhteisestä puolustusrahastosta. Ylen aamussa tänään vieraillut perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä pitää spekulointia ennenaikaisena ja muistuttaa, että ensisijaisesti kunkin EU-maan tulee huolehtia omasta puolustuskyvystään, koska useimmat maat ovat jo Natossa.

Nato-maiden puolustuksen valtavat tarpeet – Purra: Kaikissa puolustuksen EU-ratkaisuissa Suomen oltava etulinjan maana selvästi saamapuolella
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan puheet EU-tason yhteisvelasta puolustuksen vahvistamiseksi ovat ennenaikaisia.

Antikainen: Venäjän vaikuttaminen Suomeen tutkittava perinpohjaisesti

Megamoskeijan rakentaminen puhuttaa Ruotsissa – “Tukholmaan ei tarvita terroristien lastentarhaa”

Erdoğan jyrää kohti voittoa Turkin presidentinvaaleissa – Putinin suosiollisella avustuksella

Jimmie Åkesson: Ruotsi ei saa mennä liian pitkälle Turkin myötäilyssä

Turkin Nato-uhman kohteena on Yhdysvallat – Erdoğan havittelee maiden välistä suurta diiliä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.