Tuore mielipidetiedustelu povaa republikaaneille voittoa syksyn edustajainhuoneen vaaleissa – Trumpilla historian korkein kannatusprosentti republikaanien keskuudessa
Pohjois-Amerikan historian dosentti Markku Ruotsila kertoo, että tällä viikolla julkaistujen mielipidetiedustelujen mukaan demokraattien etumatka näyttää kaventuneen vain 2 – 5 prosenttiin. Marraskuussa valitaan kaikki edustajainhuoneen jäsenet sekä vaihtovuorossa olevat senaattorit eli kolmannes senaatista.
– Viime viikolla etumatkaa oli vielä 7 – 13 prosenttia. Historia ei tunne näin alhaisen etumatkaprosentin voittoa. Edustajainhuoneen enemmistön saamiseen on aina tarvittu yli 10 prosentin etumatka, hän selventää.
Ruotsilan mukaan mielipidetutkimuksen tulokset ovat valtakunnantason lukuja, mutta kongressivaalit ovat sarja paikallisia vaaleja.
– Historiallisesti on aina vaadittu yli 10 prosentin etumatka valtakunnantason tiedusteluissa, jotta edustajainhuoneen enemmistö on saatu viedyksi vallalla olevalta puolueelta. Vaalijärjestelmä suosii republikaaneja koska he piirsivät vuonna 2010 vaalipiirien rajat uudelleen omaksi edukseen. Ja näistä molemmista syistä republikaanit voivat voittaa tai siis säilyttää enemmistönsä edustajainhuoneessa.
Senaatin osalta luvut ovat toisia, vaalipiirit aina samoja ja demarivoittokin mahdollinen, Ruotsila tarkentaa.
Trumpin ehdokas voittamassa
Yhdysvalloissa käytiin 7. elokuuta ohiolaisen esikaupunkialueen täytevaalit.
Ruotsilan mukaan vaaleja pidettiin hyvin tärkeinä, sillä puolueet saivat viitteitä kannatuksestaan ennen tämän vuoden marraskuussa järjestettäviä kongressivaaleja.
Näyttää siltä, että presidentti Trumpin tukema republikaaniehdokas Troy Balderson voittaa Ohion osavaltiossa tiistaina jaossa olleen edustajainhuonepaikan. Tulos vahvistuu 24.8. mennessä.
Ruotsila selittää, että Yhdysvalloissa ei ole varaedustajia, vaan edustaja valitaan aina vaaleilla, jos joku väistyy paikaltaan.
Suosittu presidentti
Baldersonin voiton todennäköisyys yllätti osan mediasta.
– Baldersonin voittoon ei uskonut ainakaan CNN eikä New York Times, hän sanoo ja lisää:
Trump on tässä presidenttikauden vaiheessa suositumpi kuin Barack Obama samassa tilanteessa. Tämä näkyy eritoten Rasmussen Reportsin gallupeissa. Oman puolueen sisäinen kannatus on 90 prosentin lukemissa. Historiassa ei ole toista presidenttiä jolla olisi ollut näin korkea oman puolueen kannatus.
Trump juhlisti Rasmussenin tulosta Twitterissä.
Working hard, thank you! pic.twitter.com/pNXbFNcf8z
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 2, 2018
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää