Artikkeli kuva

KUVAKAAPPAUS/INDEPENDENT

Tuomioistuin pisti Tommy Robinsonille “suukapulan” – vankeuteen oikeustalon edessä kuvaamisesta

31.05.2018 |16:47

Brittiläinen kansalaisaktivisti Tommy Robinson pidätettiin viime perjantaina hänen tehdessään Facebookiin livelähetystä Leedsin oikeustalon edessä. Robinson kuvasi oikeuden istuntoon menossa olevia henkilöitä ja yritti saada heiltä kommentteja oikeusjuttuun liittyen.

Kyseinen oikeusjuttu koski lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja paritukseen syyllistynyttä rinkiä. Tällaisia laajoja grooming-tapauksia on Britanniassa tullut julki useita. Useimmiten hyväksikäyttäjät ovat pakistanilaistaustaisia muslimimiehiä ja hyväksikäytetyt valkoisia, moniongelmaisia brittityttöjä.

Suomen Uutiset on kertonut näistä hyväksikäyttöjengeistä aiemminkin.

– Yhdeksänkymmentä prosenttia tuomituista grooming-jengien jäsenistä on muslimimiehiä, oli Tommy Robinson todennut livelähetyksessään Washington Post -lehden mukaan.

Jopa pidätyksestä uutisointi kiellettiin

Robinson pidätettiin oikeuden halventamisesta, koska jutun tuomari oli antanut medialle oikeudenkäyntiä koskevan uutisointikiellon. Noin vuosi sitten Robinson sai 13 kuukauden ehdollisen tuomion vastaavasta tapauksesta ollessaan kuvaamassa lasten hyväksikäytöstä epäiltyjä henkilöitä Canterburyn tuomioistuimen aulassa.

Tuolloin tuomari vetosi siihen, että syytettyjä on kohdeltava syyttöminä, kunnes oikeus on heidät tuominnut. Pelkona oli, että kuvaamisen tuoma julkisuus saattaisi vaikuttaa jutun valamiehistöön.

Uutisoinnin kieltäviä oikeuden määräyksiä (joita kutsutaan nimellä ‘gag order’ eli suukapulamääräys) käytetään Britanniassa joissakin tapauksissa. Yleensä kyse on suuria tunteita herättävistä oikeudenkäynneistä.

Tommy Robinsonin kohdalla uutisointikielto vietiin niin pitkälle, että jopa Robinsonin pidätyksestä uutisointi oli jonkin aikaa kielletty. Lehdet tai yksityiset henkilöt eivät siis saaneet kertoa, että Robinson on pidätetty, koska tiedon pelättiin vaikuttavan lasten hyväksikäyttöjutun oikeuskäsittelyyn.

English Defence Leaguen perustaja

Irlantilaiseen maahanmuuttajaperheeseen 1980-luvulla syntynyt kansalaisaktivisti on oikealta nimeltään Stephen Yaxley-Lennon. Hän on käyttänyt useita salanimiä toimintansa aikana. Nykyisen aliasnimensä hän nappasi eräältä kotikaupunkinsa tunnetuista jalkapallohuligaaneista.

Tommy Robinsonin synnyinkaupunki Luton on yksi niistä Britannian kaupungeista, joissa britit ovat pikkuhiljaa jäämässä vähemmistöksi. Kaupunki on jo pitkään tunnettu äärimuslimien pesäpaikkana.

Robinson oli yksi islamisaatiota vastaan kamppailevan English Defence League -järjestön perustajista ja sen pitkäaikainen johtaja. Hän erosi järjestöstä vuonna 2013. Viime vuosina hän on suunnannut tarmonsa kansalaisjournalismiin.

Hengenvaarassa vankilassa?

Koska brittivankilat ovat pullollaan äärimuslimeja, monet ovat huolissaan Robinsonin turvallisuudesta. Hänen henkensä on arveltu olevan uhattuna vankilassa.

Britannian itsenäisyyttä ajavan UKIP-puolueen edustaja kertoi Twitterissä, että parlamentin ylähuoneen lordi Malcolm Pearson on kirjoittanut sisäministeri Sajid Javidille ilmaisten huolensa Robinsonin turvallisuudesta. Lordi Pearson kirjoitti, että mikäli Robinson kuolee tai vammautuu vankilassa, hän tulee nostamaan kanteen sisäministeri Javidia vastaan virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Robinson on saanut tukea myös yli rajojen. Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen kansanedustaja Petr Bystron vetosi Twitterissä kaikkiin ihmisoikeusjärjestöihin, jotta Robinson vapautettaisiin ja hänelle tarjottaisiin poliittinen turvapaikka Saksassa.

Bystron on itse tsekkiläinen maahanmuuttaja, jonka perhe tuli Saksaan turvapaikanhakijoina 1980-luvun loppupuolella. Hän vertaa Breitbart-lehden haastattelussa EU:n nykyistä ilmapiiriä kommunistisen järjestelmän viimeisiin hetkiin 80-luvulla.

– Jos kritisoit järjestelmää, joudut karmealla tavalla vainotuksi. Orwellin vuosi 1984 on nyt, Bystron sanoo.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää