

Tuomas Malisen kauhuskenaario avaa taloudellisia uhkia, joihin hallituksen äärimmäinen sisilmäisyys voi johtaa – “Suvereniteettimme sekä kansamme selviytyminen on uhattuna”
Tuonnin varassa katkennut ruokahuolto ja energia jättivät suomalaiset nälän ja kylmyyden keskellä ihmettelemään Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n vaatimia kymmenien prosenttien leikkauksia eläkkeisiin, sosiaaliturvaan ja julkisen sektorin palkkoihin. Hallitus oli kaatunut, samoin yhteisvaluutta euro. Tervetuloa varsin kolkkoon vuoden 2024 taloustieteen dosentti Tuomas Malisen fiktiiviseen skenaarioon, jonka hän esittelee Puheenvuoron blogissaan.
Tuomas Malinen kirjoittaa Suomea vaanivista merkittävistä riskeistä. Kyseessä on myös eräänlainen ketjureaktio, missä yhden riskin toteutuminen kaataisi hyvinvointivaltiomme palikat yksi toisensa jälkeen.
Skenaario pähkinänkuoressa:
Lähtölaukaus pankkikriisistä
Italiasta ja Espanjasta räjähtänyt pankkikriisi kaatoi maailmantalouden vuonna 2021. Euroopan 600 suurpankkia mittaava osakeindeksi kertoo, että finanssikriisiä edeltävästä kurssihuipusta oli tultu alas noin 80 prosenttia. Vastaavia indeksilukuja oli tavattu lukea yli 30 vuotta sitten. Se kieli huomattavasta huolesta eurooppalaisia pankkeja kohtaan.
Pankkikriisin seurauksena ruoan tuonti takkuili. Vuonna 2013 aloitettu viljan varmuusvarastojen alasajo tiesi ruokahuollon katkeamista alkuvuodesta 2022. Saman vuoden keväällä Sanna Marinin (sd.) hallitus kaatui kansan mellakointiin. Kaatunut hallitus oli vielä viime töikseen ehtinyt valjastaa suomalaiset takaamaan raunioissa savuavan Euroopan pankkisektorin sekä EU:n velkarahoitteisen elpymisvälineen.
Alkusyksystä pidettyjen ennenaikaisten eduskuntavaalien voittajaksi nousi perussuomalaiset ennen kristillisdemokraatteja. Demarien kannatus romahti, keskustapuolue jakautui kahtia.
Kokoomus ja SDP jäivät kinastelemaan siitä, kumpi puolue oli sitonut Suomea enemmän näihin eurooppalaisiin kaatuviin järjestelmiin.
EKP kaatui euroeroihin
EKP kaatui Italian ja Espanjan euroerojen tuomiin tappioihin. Saksa ei suostunut pääomittamaan EKP:a. Sen seurauksena useampi maa luopui eurosta ja keskuspankin toiminta lakkautettiin.
Markkinaehtoisen rahoituksen saaminen oli likimain mahdotonta. Pääomamarkkinoilla toimivat sijoittajat vaativat Suomelta tuntuvaa riskilisää. Ainoa vaihtoehto ruoka- ja energiahuollon petettyä oli kääntyä IMF:n hätälainoihin. Suomi oli jo ehtinyt taata erilaisia eurooppalaisia yhteisvastuullisia instrumentteja 200 miljardin euron edestä. Päällemme pinottiin vielä 150 miljardin euron valtionvelka.
IMF vaati Suomelta 40 prosentin leikkauksia eläkkeisiin sekä 30 prosentin leikkauksia sosiaaliturvaan ja julkisen sektorin palkkoihin hätäluottojen ehtona.
Huhtasaaren kaudella uuteen nousuun
Malisen näkemyksessä on toki lohdullinen ja toivoa herättävä loppu.
Perussuomalaisten vaalivoiton jälkeen europarlamentaarikko Laura Huhtasaari nimettiin pääministeriksi. Suomalaisille oli kerrottava viimein totuus taloutemme katastrofaalisesta tilasta.
Rehellisyyden ja sisukkuuden myötä Suomen oli mahdollista nousta uudelleen jaloilleen. Noususta tulisi äärimmäisen haastavaa, koska Suomi oli ajettu osapuilleen selvitystilaan lukuisista varoituksista huolimatta.
– Vuosi 2021 tulee olemaan meille ja maailmalle ratkaiseva. Ensi vuonna päätämme sekä kansamme itsemääräämisoikeudesta että laajemmin ihmiskunnan vapaudesta. Valintaa et voi välttää, Malinen kirjoittaa tarinansa jälkeen.
Lue Malisen koko teksti täältä.
Katso myös: Tuomas Malinen haastoi pääministeri Sanna Marinin väittelyyn EU-elpymispaketista. Malinen kertoi haasteestaan Twitterissä.
Haasteeni pääministeri @MarinSanna .
My challenge to PM Sanna Marin.#RecoveryFund #elpymisrahasto @pelastusrahasto @ER_Korhola @ManolisHuuki @samimiettinen @sirkkanen @marjasannikka @ErkkilaJorma @arnoahosniemi @SarasvuoJari @kokoomus @keskusta @Demarit pic.twitter.com/6slyC2Ugpy
— Tuomas Malinen (@mtmalinen) December 17, 2020
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Elpymisväline kotimainen energia kotimainen ruoka Tuomas Malinen Euroero IMF EKP Laura Huhtasaari Pankkikriisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen vaatii hallitusta puuttumaan pienten kuntien alasajoon: “Yritysvihamieliseen politiikkaan on tultava loppu”

Suomen talouden ongelmilla yhteinen nimittäjä: euro – Tuomas Malinen kertoo Neuvottelijat-kanavalla miksi

Perussuomalaiset jätti Sanna Marinin hallitukselle välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketista – Tavio vertaa hanketta tuhopolttoon: ”Kaikkien aikojen huonoin diili”

Halla-aho: EU-elvytyspaketti ei jää kertaluonteiseksi – “Vain Suomessa päättäjät pettävät itseään tai ainakin kansalaisia”

Maailmanhistoriassa ollut yli 200 valuuttaliittoa – itsenäisten valtioiden valuuttaliitot eivät kestä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää