LEHTIKUVA
Tuliterä EU-kriittinen puolue matkalla vaalivoittoon Hollannissa: “Jos haluatte tehdä sen yhdessä, voitte tehdä sen ilman meitä”
EU on ajautumassa kohti velkaunionia. Velka- ja alijäämäsäännökset on otettava taas vakavasti. Yksittäisellä jäsenmaalla tulisi halutessaan olla mahdollisuus jäädä pois EU:n yhteisistä päätöksistä. Näillä teemoilla saatetaan nousta Hollannin suurimmaksi puolueeksi marraskuun parlamenttivaaleissa.
Parikymmentä vuotta parlamentaarikkona ovat muokanneet Pieter Omtzigtista poliitikon, jonka sanaa kansa kuuntelee yhä herkemmin korvin Hollannissa.
Omtzigt oli muun muassa keskeisessä roolissa paljastamassa skandaalia, joka kaatoi pääministeri Mark Rutten kolmannen hallituksen vuoden 2021 alussa. Hollannin hallitusta johtaa tällä hetkellä kuitenkin Mark ”teflon” Rutten toimitusministeriö ja vaalit on määrä pitää marraskuussa.
Rutten neljäs hallitus hajosi nimittäin heinäkuussa kiistaan maahanmuutosta.
Tuliterällä puolueella gallupkärkeen
Pieter Omtzigt perusti uuden puolueen (Nieuw Sociaal Contract) elokuussa ja jo syyskuussa tehdyssä mielipidetiedustelussa se oli toisella sijalla Alankomaiden 17 poliittisen puolueen kirjossa.
Elokuussa Omtzigt ilmoitti kuitenkin, ettei hän ole kiinnostunut pääministerin asemasta uudessa hallituksessa.
Taustasyynä saattaa olla sekin, että Hollannissa hallituksen muodostaminen voi järjestelmän mutkikkuuden takia kestää kuukausia, eikä suurimman puolueen johtajasta välttämättä sukeudu pääministeriä.
Veli velka otettaessa
Kriittinen suhtautuminen Euroopan unioniin ja ennen kaikkea sen laajentumiseen on Omtzigtin politiikan ytimessä. Byrokratioilla kun on tapana laajentua lähes automaattisesti. Euroskeptikon roolin hän kiistää.
Bloombergin haastattelussa hän kuitenkin arvostelee Rutten hallituksen höveliä tapaa mennä mukaan yhteiseen eurooppalaiseen menoon:
– Olen huolissani velan kertymisestä. Velan kasvattaminen on helppoa mutta sen vähentäminen ei.
Kaikessa ei tarvitse olla mukana
EU:lla on tätä menoa suuri riski muuttua ”velkaunioniksi”, jossa kaikki jäsenmaat ovat vastuussa toistensa veloista. Kehityssuunta on Omtzigtin mukaan vaarallinen ja siksi ennen koronaa vallassa olleet finanssisäännökset (julkisen talouden velka sekä alijäämä) olisi syytä ottaa jälleen vakavasti.
Euroopan unionin yhteishankkeet pitäisi arvioida kunkin jäsenmaan lähtökohdista ja tehdä päätökset sen pohjalta. Omtzigt ei ymmärrä, ”miksi Euroopan komission jokaiselle suunnitelmalle pitäisi vastata myöntävästi”. Hän ei ole ajatuksineen yksin Euroopassa.
Yhdellä maalla ei toki saisi olla valtaa estää muiden suunnitelmia ja päätöksiä. ”Mutta jos haluatte tehdä sen yhdessä, voitte tehdä sen ilman meitä.”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- julkisen talouden alijäämä julkisen talouden velka EU:n finanssisäännökset euroskeptikko Alankomaiden hallitus Nieuw Sociaal Contract Pieter Omtzigt toimitusministeriö valuuttaunioni velkaunioni Alankomaat EU-kriittisyys Euroopan unioni Hollannin parlamenttivaalit Mark Rutte Euroopan komissio Hollanti EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Euroopan turvapaikkapolitiikka tappaa ihmishenkiä enemmän kuin pelastaa – yhteiskuntatieteilijä Ruud Koopmansin “Turvapaikkalotto” esittää vakavaa kritiikkiä nykyistä turvapaikkajärjestelmää kohtaan
Kristillisdemokraatit kaatoivat Hollannin hallituksen – maahanmuutto taas keskeinen erimielisyyksien aihe
Tavio: EU:n budjettia ei pidä kasvattaa, Suomen maksuosuutta ei saa kasvattaa eikä uusia EU-rahoitusvälineitä tarvita
Nyt tulee korkopomppu – Suomen veronmaksajia uhkaa satojen miljoonien lisälasku EU-elvytyspaketista
Sveitsin parlamenttivaaleissa käännös oikealle: Maahanmuuttokriittinen SVP ylivoimaisesti suurin – vihreille tuikea tappio
Argentiinan uusi presidentti sai vasemmiston kyyneliin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää