

LEHTIKUVA
Tulevaisuuden osaaminen tehdään koulutuksella – hallitus panostaa merkittävästi koulutukseen ja osaamistaidon parantamiseen
Hallitus tekee monia toimenpiteitä koulutuksen ja osaamistason nostamiseksi. Perusopetuksen rahoitusta nostetaan hallituskauden aikana pysyvästi 200 miljoonalla eurolla, joiden turvin koulujen arkeen lisätään tunteja laskemiseen, lukemiseen ja kirjoittamiseen. Kansanedustaja Jaana Strandman on tyytyväinen nykyhallituksen panostuksiin, joiden ansiosta Suomi pysyy jatkossakin hyvinvoivana sivistysvaltiona.
Oppimisen tukea uudistetaan toimivammaksi ja lasta ja nuorta yksilöllisesti tukevammaksi. Tukea tarvitsevien lasten ja nuorten tukimuotojen tulee kansanedustaja Jaana Strandmanin mukaan vastata tarvetta, ja tuen tasoja suoraviivaistetaan ottaen huomioon koulujen arki ja opettajien työmäärä.
– Pienryhmät tullaan mahdollistamaan. Oppimisen tuen lainsäädäntöuudistus on käynnissä, ja parhaillaan kuullaan asiantuntijoita ja koulujen väkeä. Vuoden 2024 aikana eduskunta päättää asiasta, ja laki astuu voimaan 1.8.2025, Strandman kertoo.
Rahoitusta koulutukseen ja tutkimukseen
Vuosittaisella 50 miljoonan euron tasa-arvorahalla palkataan lisää opettajia ja avustajia, panostetaan opinto-ohjaukseen ja parannetaan koulurauhaa mm. mobiililaitteiden käytön rajoituksilla sekä opettajien toimivaltuuksien lainsäädäntöuudistuksella. Ammatillisen ja lukiokoulutuksen rahoitusjärjestelmiä uudistetaan.
– Tohtorikoulutukseen osoitetaan aloituspaikkoja ja rahoitusta vuosina 2024-2027 yhteensä 262 miljoonaa euroa. Tämän tarkoituksena on merkittävä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan nosto, elinkeinoelämän uudistaminen, tuottavuuden kasvattaminen ja hyvinvoinnin luominen, Strandman sanoo.
3 miljoonaa euroa ennaltaehkäisevään työhön
Opintoraha, joka yksin asuvalla 18 vuotta täyttäneellä on 279 euroa, on yksi osa nuoren opiskelijan saamista etuuksista. Opintotukeen kuuluu opintorahan lisäksi opintolainan valtiontakaus, jota nostetaan 650 eurosta 850 euroon. Osa nuorista opiskelijoista saa myös ateria- ja koulumatkatukea opintojensa aikana.
– Kouluissa ja oppilaitoksissa panostetaan kolme miljoonaa euroa ennaltaehkäisevään työhön. Kouluihin palkataan mm. koulunuorisotyöntekijöitä. Myös oppilaiden tietojen siirtämisessä hyvinvointialueiden ja koulujen välillä tehdään ryhtiliike, jotta oppilas saa nopeasti tarvitsemansa avun.
Suomi on jatkossakin sivistysvaltio
Lukutaidon vahvistamiseen keskitytään panemalla toimeen kansallinen lukutaitostrategia. Tavoitteena on kaikenikäisten lukutaidon edistäminen. Lukulahja lapselle -ohjelmaan hallitus osoittaa 350 000 euroa. Siinä jokaiselle syntyvälle lapselle jaetaan neuvoloiden kautta kirjakassi.
– Tulevaisuuden osaaminen tehdään koulutuksella. Tähän nykyhallitus osoittaa resursseja merkittävästi. Suomi tulee olemaan jatkossakin hyvinvoiva sivistysvaltio, Strandman päättää.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- opettajien toimivalta opinto-ohjaus oppimisen tuki perusopetuksen rahoitus tasa-arvorahoitus tutkimus ja kehitys Jaana Strandman koulurauha opintoraha elinkeinoelämä ennaltaehkäisy osaaminen Lukutaito Tuottavuus hyvinvointi koulutus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-kansanedustajat tylyttivät oppositiota: ”Hallitus kaikessa karmeassa persaukisuudessaankin säilyttää opintojen rahoituksen historiallisen hienolla tolalla”

Huhtasaari huolissaan nuorten syrjäytymisestä: Rajaton lapsi on turvaton lapsi

Perussuomalaiset tekee kaikkensa, että Suomi säilyy turvallisena ja hyvänä maana nuorille

Mielenterveyden haasteet ovat suuria ja niihin puututaan tiukalla otteella – pelkkä raha ei ratkaise ongelmaa

Perussuomalainen Nuoriso vaatii opetus- ja kulttuuriministeriötä puuttumaan Pisa-tulosten laskuun
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää