Gazan tulitaukosopimuksesta uutisoitiin ensimmäisen kerran keskiviikkona, kun Yhdysvaltojen, Israelin ja arabimaiden edustajat kokoontuivat Qatarin pääkaupunkiin Dohaan. Neuvotteluissa oli mukana myös Donald Trumpin hallinnon Lähi-idän erityislähettiläs Steve Witkoff.
Kaksi päivää kestäneiden keskustelujen päätteeksi Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ilmoitti 17.1. neuvottelijoiden päässeen sopimukseen Gazan tulitauosta.
Sopimusta neuvottelemassa olleet arabivälittäjät kertoivat WSJ:lle, että sopimukseen ei tehty mitään olennaisia muutoksia kahden päivän keskustelujen aikana.
Trump painostanut osapuolia tulitaukoon
Trump on aiemmin uhannut päästää helvetin valloilleen Gazassa, mikäli panttivankeja ei ole vapautettu ennen hänen virkaanastujaisiaan.
Trump otti kantaa tulitaukoneuvotteluihin radiohaastattelussa torstaina 16.1:
– Suoraan sanottuna sen on parempi olla valmis ennen kuin vannon virkavalan. Oletan, että sen aika on nyt. On kätelty ja allekirjoitettu tiettyjä asiakirjoja. Sen on parempi olla nyt valmis.
WSJ:n mukaan yksi Qatarin pääkaupungissa Dohassa käydyissä neuvotteluissa esiin noussut kysymys koski Israelin vetäytymistä Gazan ja Egyptin rajalla sijaitsevalta maakaistaleelta, Philadelphi-käytävältä.
WSJ:n tietojen mukaan Israelin neuvottelijat ovat sanoneet haluavansa Israelin joukkojen pysyvän Philadelphi-käytävän alueella pidempään. WSJ:n toimitus kertoo nähneensä sopimustekstin, joka kehottaa Israelia vähentämään joukkojaan asteittain alueella kolmivaiheisen sopimuksen ensimmäisessä vaiheessa.
Käytävä toiminut Hamasin happilinjana
Suomen Uutiset raportoi kesäkuussa Israelin sotilasviranomaisten kertoneen, että Israel on ilmoittanut Egyptille Philadelphi-käytävän haltuunotosta. Hamas oli käyttänyt käytävän alueelle rakentamiaan tunneleita aseiden salakuljettamiseen. IDF:n löytämien 20 tunnelin joukossa oli myös tunneleita, joista Israelilla ei ole ollut aiempaa tietoa.
Israelin armeija IDF löysi 82 sisäänkäyntiä tunneleihin.
Philadelphi-käytävän kautta tapahtunut salakuljetus tapahtui Israelin ja Egyptin vuosia kestäneestä Gazan saarrosta huolimatta.
Erimielisyyttä vapautettavista palestiinalaisvangeista
WSJ:n artikkelin mukaan sopimuksen välittäjät ovat kertoneet, että vaikka osapuolet ovat päässeet yhteisymmärrykseen Gazasta vapautettavista panttivangeista, erimielisyyksiä on edelleen siitä, mitkä palestiinalaisvangit Israel vapauttaisi vastineeksi.
Sopimuksen neuvotteluissa mukana olleet lähteet kertoivat WSJ:lle, että Hamas oli jälleen nostanut esiin kuusi merkittävää palestiinalaisvankia. Listalla ovat esimerkiksi Marwan Barghoutin ja Ahmad Saadat. Molemmat ovat vangittuina Israeliin kohdistuneista terrori-iskuista.
Kolmivaiheinen sopimus tulitauosta
Uutistoimisto AP:n mukaan sopimuksen kuuden ensimmäisen viikon aikana Hamas vapauttaa 33 panttivankia ja Israel vapauttaa vastineeksi palestiinalaisvankeja. Ensimmäisten vapautettavien panttivankien joukossa ovat ne, joilla on myös Yhdysvaltain kansalaisuus.
Ensimmäisessä vaiheessa myös humanitaarista apua toimitetaan lisää Gazaan. Yhdysvaltain mukaan Israelin joukot vetäytyvät Gazan tiheimmin asutuilta alueilta.
Toisessa vaiheessa on tarkoitus saada kaikki panttivangit vapaaksi. Tavoitteena on myös Israelin vetäytyminen Gazasta. Israel on todennut, ettei se vetäydy ennen kuin Hamasin sotilaallinen ja poliittinen kapasiteetti on poistunut alueelta. Hamas on puolestaan linjannut, että loput panttivangit luovutetaan vasta, kun Israel on vetäytynyt Gazasta.
Viimeisessä vaiheessa alkaa Gazan jälleenrakennus. Tarkoitus on myös saattaa Gazassa olevat kuolleet panttivangit haudan lepoon.