LEHTIKUVA
Tukholman poliisin vaikea valinta: ”Jos lapsella on ase kädessä, siihen ei reagoi samoin kuin aikuiseen”
Tukholmassa rikollisjengejä vastaan taistelee poliisin erikoisyksikkö, jonka työstä media tietää kovin niukasti. Virkavallan arki on rankkaa jengiläisten tappaessa toisiaan ja räjäytellessä todellisten tai kuviteltujen vihollisten asumuksia. Vaikeimpaan paikkaan poliisi joutuu, jos vastassa on 10-vuotias lapsi ase kädessä, kertoo Dagens Nyheter.
Tukholman poliisitalon kahdeksannessa kerroksessa Kungsholmenilla sijaitsee epäsiisti huone, jonne ei ole asiaa ulkopuolisilla, edes siivoojalla. Huone on poliisin operaatiokeskus, josta johdetaan jengisodan vastaisia toimia pääkaupungissa.
Aamukokouksessa kello kahdeksan käydään ensin porukalla pikkupuhetta mukavista asioista ja vasta sen jälkeen todellisuus lyö silmille:
Millaiselta näyttää tutkinnan kuvissa 14-vuotias poika köysi kaulassa, kädet sidottuna ja suu teipattuna. Sienestäjä löysi ruumiin sattumalta. Millainen on jengisodan todellisuus tänään, kuka on hyökkäämässä kenenkin kimppuun, kuka tilaa murhan ja missä isku voisi tapahtua.
Media tietää tuskin puoliakaan todellisuudesta
Vuorossa olevat poliisit käyvät läpi yön tapahtumat, mitä tehtiin ja mitä pitää seuraavaksi saada aikaan. Operaatiokeskuksen vuorovahvuus on seitsemän henkeä. Tiimin ulkopuolisena on läsnä vielä sosiaalisihteeri, koska sekä tappajat että heidän uhrinsa ovat usein alaikäisiä.
– Kaikkea tapahtunutta on vaikea saada kootuksi yhteen, kertoo kenttäjohtajana vuorossa työskentelevä Kristofer Olheim Dagens Nyheterille.
– Mediassa kerrotaan tuskin puoliakaan siitä, minkä kaiken kanssa me täällä työskentelemme.
Oman lapsen ikäiset rikolliset
Poliisille tuottaa hankaluuksia se, että heitä vastassa ovat lapset, jotka voivat olla iältään jopa 10 vuoden kummankin puolen. Poliisin joutuvat kohtaamaan, taltuttamaan ja riisumaan aseista omien lastensa ikäisiä rikollisia. Se voi tuntua tosi oudolta, eikä poliisi ole saanut tähän koulutusta.
– Siinä tulee poliisille henkisiä esteitä, kun itse on tottunut olemaan vanhemman roolissa. Jos lapsella on ase kädessään, ei siihen kuitenkaan reagoi samalla tavalla, kuin jos vastassa olisi aikuinen, Olheim sanoo.
– Tällaiset tilanteet vaativat panostusta sekä henkiseen valmistautumiseen että jälkipuintiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- debriefaus jälkipuinti henkinen valmistautuminen kenttäjohtaja Kristofer Olheim Kungsholmen tukholman poliisi palkkamurha räjäytykset lapsirikolliset Operaatiokeskus tilausmurha ampumiset järjestäytynyt rikollisuus rikollisjengit Jengirikollisuus Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Jengirikolliset soluttautuvat poliisihallintoon – etsivät pääsyä hyödyllisiin tietoihin
Jussi Halla-ahon uudenvuodenpuhe 2024: “Kaikkeen ei ole mahdollista varautua, mutta varautukaamme parhaamme mukaan kaikkeen sellaiseen, mikä on nähtävissä ja ennakoitavissa”
Jimmie Åkesson valoi uskoa ruotsalaisiin: ”Maan suunta on kääntynyt”
Jengisota heijastuu jo asuntojen hintoihin Ruotsissa – ammuskelu saa asunnonvaihtajat etsiytymään turvallisemmille seuduille
Kevään EU-vaaleissa muhii jättiyllätys – maahanmuuttokriittisyys nousussa kautta Euroopan
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää