Tukholman koronakuolleista suurin osa somaleja – lääkärit vaativat lisää tiedotusta somaliaksi

24.03.2020 |03:32

Tukholman alueella koronaan kuolleista suurin osa on ruotsinsomaleja, kertoo Ruotsin yleisradio. Ruotsinsomalien lääkäriyhdistys vaatii koronatiedottamisen lisäämistä somaliaksi.

Ruotsin yleisradio SVT uutisoi, että ainakin kuusi Tukholman alueella koronaviruksen takia kuolleista yhdeksästä henkilöstä on somaleja. SVT:n uutinen perustuu ruotsinsomalialaisten lääkärien yhdistyksen antamiin tietoihin.

Tukholman sairaanhoitopiiri vahvistaa, että tähän mennessä yhdeksän henkilön on todettu kuolleen Covid-19-viruksen takia, mutta viranomaiset eivät anna mitään tietoja kuolleiden etnisestä taustasta.

– Kun korona levisi Ruotsiin, siitä ei ollut paljonkaan tietoa somaliaksi, joten monet jatkoivat elämistä tavalliseen tapaan, kertoo ruotsinsomalialaisten lääkärien yhdistyksen hallituksen jäsen Jihan Mohamed SVT:lle.

– Useimmilla on ollut muita perussairauksia. Mutta eilen kuollut 60-vuotias mies vaikutti muuten erittäin hyväkuntoiselta. Monet kauhistuivat kuullessaan hänen kuolleen.

Maahanmuuttajalähiöissä eri sukupolvet asuvat yhdessä

Jihan Mohamedin mukaan lähes kaikki kuolleet asuivat Järvan alueen maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä, kuten Kistassa, Rinkebyssä ja Tenstassa.

– En tiedä, miksi juuri Järvan alue nousee esiin koronavirukseen kuolleita tarkasteltaessa, mutta monet asuvat siellä ahtaasti, Jihan Mohamed kommentoi.

– Samassa asunnossa saattaa asua useita sukupolvia, joten se voi vaikuttaa.

Kulttuuriin kuuluu sairastuneen luona vieraileminen

Somalitaustainen naislääkäri Jihan Mohamed uskoo, että myös kulttuurisilla ominaispiirteillä on voinut olla vaikutusta viruksen leviämiseen erityisesti somaliyhteisön parissa.

– Somalikulttuurissa sosiaalinen kanssakäyminen, tuttavien tapaaminen ja kylässä käyminen ovat tärkeitä asioita, varsinkin silloin, kun joku on sairaana.

Ruotsinsomalien lääkäriyhdistys on sitä mieltä, että koronaviruksesta ei ole ollut riittävästi tietoa saatavilla somaliaksi. Siksi yhdistys onkin päättänyt tarttua toimeen ja ryhtyä julkaisemaan koronaohjeita somaliaksi.

– Olemme esimerkiksi kertoneet, että on tärkeää pitää etäisyyttä muihin ihmisiin ja että oireilevien ihmisten on pysyteltävä kotona, Jihan Mohamed sanoo. Ihmisten on muutettava käyttäytymistään.

Suomessa tiedotetaan arabiaksi, somaliksi, kurdiksi ja persiaksi

Yle uutisoi perjantaina lisäävänsä koronatietoutta arabiaksi, somaliksi, kurdiksi ja persiaksi.

– Yhteisen turvallisuuden takia on tärkeää, että kaikki Suomessa asuvat saavat nyt ajantasaista ja luotettavaa tietoa koronavirustilanteesta, riippumatta siitä osaavatko he suomen kieltä vai ei, toteaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen.

Ylen mukaan käännösten tekemisestä vastaavat sekä Ylen omat kääntäjät että ulkopuoliset, tätä projektia varten rekrytoidut ammattilaiset.

Suomessa oli vuoden 2018 lopussa Tilastokeskuksen mukaan 392 000 vieraskielistä. Heistä arabian kieltä puhui äidinkielenään 30 000 henkilöä. Somalia puhui äidinkielenään 21 000 henkilöä, kurdia 14 000 ja persiaa/farsia 13 000 henkilöä.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää