“Trumpin voitto voi jopa virkistää Suomen taloutta”
Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) arvioi USA:n vaalitulosta varovaisen myönteisesti. Hänen mukaansa Donald Trumpin voitto voi parhaimmillaan jopa virkistää Suomen taloutta.
– Uskon ja toivonkin, ettei tule mitään isompia vaikutuksia, Turunen aloitti eduskunnassa ennen torstain kyselytuntia.
– Mutta voihan siinä käydä niin, että jos Venäjän talouspakotteita joiltakin osin puretaan, niin se voi tarkoittaa myös, että Venäjä purkaa vastapakotteita. Ja se voi olla Suomen taloudelle, elintarviketeollisuudelle, rakennusteollisuudelle hyväkin asia, Turunen tuumaili.
Toisaalta vaaraa piilee siinä, miten USA itse vaikuttaa maailmankauppaan.
– Onhan todennäköistä, että vapaakauppasopimukset menevät jäihin. Olen huolissaan siitä, miten saamme jäänmurtajia jenkkimarkkinoille. Sehän voi vaikeutua, Turunen aprikoi.
Jäänmurtaminen on ala, jossa Yhdysvallat on suojellut omaa talouttaan, vaikka on puhunut julkisuudessa vapaakaupan puolesta. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi pari viikkoa sitten arktisessa seminaarissa Helsingin Messukeskuksessa, että USA ei tuo jäänmurtajia ulkomailta, se on suojattu ala. Hän kertoi markkinoineensa suomalaisia jäänmurtajia mm. varapresidentti Al Gorelle sanoen, että Suomi tekee 60 prosenttia maailman jäänmurtajista ja kaikki hyvät.
Soini: USA:n kauppa jo idänkauppaa tärkeämpää
Ulkoministeri Timo Soini (ps.) korosti varsinaisen kyselytunnin aikana Anne-Maja Henrikssonille (r.), kuinka äärimmäisen tärkeää on, että EU:n ja USA:n kauppa kehittyy suotuisasti tuoreiden presidentinvaalien jälkeenkin.
– USA on meille jo suurempi kauppakumppani kuin Venäjä – ja on erittäin tärkeää turvata se, Soini korosti.
– On tärkeää, etteivät hyvät tuotteemme törmäisi muuriin, joka torjuisi ne epäreilusti. Mutta ollaan huoleti: demokratia toimii USA:ssa, Soini rauhoitteli.
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) vahvisti, että Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi noussut Donald Trump on arvostellut vapaakauppaa lähinnä Aasian suunnalla, Euroopan TTIP-sopimuksesta Trump ei ole sanonut Mykkäsen mukaan mitään. Hän toivoi myös sopimusten etenevän jatkossakin.
– Ei ole syytä nähdä, etteikö kauppa kehittyisi myönteisesti. Toivottavasti suomalaiset yritykset pääsevät pian Yhdysvaltain markkinoille ilman tuplatestauksia ja ilman tulleja, Mykkänen toivoi.
Soini toivoi malttia Trumpista kauhistuneille
SDP:n Tytti Tuppurainen piti huolestuttavana, inspiroisiko Trumpin esimerkki ”pikku-Trumpeja” Euroopassakin, kuten Unkarissa ja Ranskassa. Hän kysyi Soinilta, mitä hän aikoo tehdä EU:ssa estääkseen trumpien terhentymisen. Soini vastasi tähän.
– Jotta ei syntyisi epäselvyyttä: joka maassa päätetään vaalien tulos ja sen mukaan eletään Suomessa, Ranskassa, Tanskassa ja USA:ssa. Se on aivan täysin selvää. Mitä Yhdysvaltain vaalitulokseen tulee, siellä käytiin samaan aikaan myös senaatin ja edustajainhuoneen vaalit. Ja kaikissa republikaanit voittivat. Onhan se kummallista, jos se ei ole demokraattista, Soini ihmetteli.
– Minä kehottaisin varovaisuuteen presidentti Trumpin suhteen: annetaan hänen näyttää kykynsä. En pidä viisaana varsinkaan Suomen ulkoministerinä, että rupeaisimme tuomitsemaan jonkin demokraattisen maan vaalitulosta ennen kuin henkilö on ollut päivääkään virassa, Soini totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää