Artikkeli kuva

Rajavartiosto on ottanut Bidenin presidenttikaudella Meksikon vastaisella rajalla kiinni 4 670 695 laitonta maahantulijaa. Rajanylittäjien joukossa on tulijoita Lähi-idästä ja Afrikasta saakka. / LEHTIKUVA

Trumpin muurin paluu – kaaos jatkuu USA:n etelärajalla

13.10.2023 |19:43

Laittomasti maahan tulevien siirtolaisten tulva kiihtyy Yhdysvaltain rajajoella. Yhä useampi kaupunki kautta maan on joutunut myöntämään, että “meillä ei ole tilaa”. Nyt myös oman puolueen kannattajat ovat alkaneet vastustaa presidentti Bidenin avoimien rajojen politiikkaa. Biden joutui nöyrtymään siihen, että Trumpin muuria rakennetaan sittenkin vielä pieni pätkä, mutta se ei riitä. Ennen presidentinvaaleja on tehtävä muutakin.

Presidentti Joe Bidenin noustessa valtaan yksi hänen ensimmäisistä virkatoimistaan oli allekirjoittaa presidentin käsky, että muurin rakentaminen Meksikon vastaiselle rajalle on lopetettava. Tämä oli tietenkin aivan puhtaasti näpäytys Donald Trumpille, jonka vaalikampanjan keskeinen teema tuo raja-aita oli ollut.

Trumpin kauden päättyessä muuria oli pystytetty hieman yli tuhat kilometriä. Rakennustyöt jätettiin Bidenin käskystä kesken. Bidenin hallinto sai perinnöksi 260 miljoonan dollarin arvosta Trumpin aikana ostettuja aitaelementtejä. Ne jätettiin aavikolle ruostumaan tai myytiin mieluummin vaikka pilkkahintaan romuksi kuin pystytettiin muuriksi.

Nyt presidentti Biden on kuitenkin joutunut pakon edessä taipumaan siihen, että Trumpin kaudella muurin rakentamiseen varatut rahat käytetään kyseiseen tarkoitukseen, kertoo BBC. Kongressi ei suostunut muuttamaan liittovaltion budjetissa olevien varojen käyttötarkoitusta, joten nyt rahoilla rakennetaan noin 30 kilometrin pätkä uutta raja-aitaa pahimpaan paikkaan estämään laitonta maahantuloa.

Valtavasti laittomia tulijoita

Yhdysvaltain etelärajan yli tulee tällä hetkellä laittomasti pari sataa tuhatta henkilöä kuukaudessa. Suurin osa heistä tulee lopulta jäämään maahan laittomasti. Rajavartijat ovat ylityöllistettyjä ja turhautuneita, ja tuntevat olevansa pikemminkin osa ihmissalakuljetusverkostoa kuin rajan suojelijoita.

Viranomaiset eivät saa kaikkia laittomasti maahan tulevia kiinni rajalla. Esimerkiksi huumeiden salakuljettajat eivät halua jäädä kiinni.

Turvapaikanhakijoina maahan tulevat sen sijaan eivät välitä siitä, jos jäävät kiinni päästyään rajan yli, koska he tietävät, että rajavartiosto päästää heidät vapaaksi heti henkilötietojen ja sormenjälkien rekisteröinnin jälkeen. Perheiden DNA-testaus on lopetettu, joten viranomaiset eivät enää voi olla varmoja, että lapset ovat heitä saattavien aikuisten omia lapsia.

Kuin “pyydystä ja päästä” -kalastusta

Yhdysvaltain etelärajalla sovelletaan “pyydystä ja päästä” -kalastuksen kaltaista menettelyä, jossa laittomasti maahan tulleet turvapaikanhakijat rekisteröidään ja päästetään sitten vapaalle jalalle odottamaan turvapaikkahakemuksensa käsittelyä oikeudessa. Oikeudenkäynti saattaa olla jopa vuosien päästä, joten tulijoilla on reilusti aikaa kadota pimeille työmarkkinoille.

Äskettäin julkaistu kongressin raportti kertoo, että Bidenin presidenttikaudella tammikuusta 2021 lähtien rajavartiosto on ottanut Meksikon vastaisella rajalla kiinni 4 670 695 laitonta maahantulijaa. Näistä noin puolet käännytettiin heti takaisin Meksikoon koronarajoitusten ollessa vielä voimassa.

Nyt kun koronarajoitukset ovat päättyneet, käytännössä kaikki tulijat – tunnistettuja rikollisia lukuun ottamatta – käsitellään “pyydystä ja päästä” -menettelyllä.

Kaksi miljoonaa laitonta odottaa oikeudenkäyntiä

Bidenin kaudella Yhdysvaltoihin on päästetty 2,1 miljoonaa laitonta maahantulijaa odottamaan turvapaikkaoikeudenkäyntiä. Alle 80 000 oikeudenkäyntiä on saatu alulle ja näistä vain 10 000 on saatu käsiteltyä loppuun. Vähän yli tuhat hakijaa on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Kuutisen tuhatta turvapaikanhakijaa on saanut käännytyspäätöksen, mutta viranomaiset eivät välttämättä ole vielä saaneet heitä poistettua maasta. Ja oikeuskäsittelyä odottamassa on vielä yli kaksi miljoonaa laittomasti maahan tullutta.

Liittovaltio ja osavaltiot tukkanuottasilla

Yhdysvallat on liittovaltio, jossa osavaltioilla on melko paljon omaa lainsäädäntö- ja päätäntävaltaa. Laittoman maahantulon kohteina olevat Texasin ja Floridan osavaltiot ovat republikaanien johtamia, joten niiden kuvernöörit ovat yrittäneet kaikin keinoin estää laitonta maahantuloa ja ohjata tulijoita eteenpäin muihin osavaltioihin.

Pahimmillaan tilanne on johtanut naurettavaan köydenvetoon liittovaltion hallinnon ja osavaltioiden välillä. Kun Texasin kuvernööri Greg Abbott määräsi kesällä, että Rio Granden keskelle on asennettava 300 metriä pitkä kellukeaita estämään rajajoen yli kahlaamista, Yhdysvaltain oikeusministeriö haastoi Texasin osavaltion oikeuteen luvattomasta esteen rakentamisesta.

Kun Texasin osavaltion viranomaiset kävivät vetämässä joen rantaan piikkilankaa estääkseen laittomia maahantulijoita nousemasta maihin, liittovaltion rajavartijat tulivat myöhemmin leikkaamaan aukkoja piikkilankaesteeseen, jotta joessa kyyhöttävät tulijat pääsevät Texasiin itseään satuttamatta.

Tulijoita lähetetty suvaitsevampiin osavaltioihin

Yksi republikaanikuvernöörien suosikkitempuista on ollut laittomasti maahan tulleiden lähettäminen eteenpäin demokraattien valta-alueille. Suomen Uutiset kertoi vuosi sitten, miten Floridan kuvernööri Ron DeSantis lähetti viitisenkymmentä venezuelalaista siirtolaista tilauslennolla ökyrikkaiden suosimalle Martha’s Vineyard -lomasaarelle.

Martha’s Vineyard symboloi täydellisesti niitä rikkaita liberaaleja, jotka kannattavat rajatonta maahanmuuttoa ja pitävät siirtolaisia rikkautena, mutta eivät halua heitä omalle takapihalleen. Pakolaiset toivotettiin tervetulleiksi, mutta vieraanvaraisuutta kesti alle kaksi vuorokautta, minkä jälkeen tulijat kuljetettiin poliisin saattamilla busseilla pois saarelta.

“Pakolaisystävälliset” kaupungit lirissä

Ilmaisten bussikyytien tarjoamisesta siirtolaisille on tullut rajaseudun osavaltioiden keino yrittää saada huomiota laittoman maahanmuuton aiheuttamille ongelmille.

Kyydityksissä on kunnostautunut erityisesti Texas, joka on lähettänyt linja-autoilla ainakin 35 000 turvapaikanhakijaa sellaisiin kaupunkeihin, jotka ovat ilmoittaneet olevansa “pakolaisystävällisiä kaupunkeja” (“sanctuary cities“), joissa poliisit eivät esimerkiksi luovuta laittomasti maassa olevia henkilöitä liittovaltion viranomaisille karkottamista varten.

Esimerkiksi New York ja Washington DC ovat saaneet Texasista kumpikin yli 10 000 turvapaikanhakijaa. Pääkaupunki Washingtonissa Texasista tulleet bussit ovat kipanneet lastinsa varapresidentti Kamala Harrisin virka-asunnon oven eteen.

Nyt näissä kaupungeissa ovat majoitustilat lopussa. Myös asukkaat protestoivat ja ovat huolissaan rikollisuuden kasvusta ja köyhistä amerikkalaisista, joilla ei ole ruokaa eikä asuntoa. Monet ovat sitä mieltä, että veronmaksajien rahoja ja armeijan resursseja pitäisi käyttää maan omien rajojen turvaamiseen, ei maailman toisella puolella olevien valtioiden sotiin.

Chicagon asukkaat: “Rakentakaa se muuri!”

Myös Chicago on saanut oman osansa siirtolaisvyörystä. Keväällä silloinen pormestari Lori Lightfoot (dem) joutui julistamaan kaupunkiin hätätilan turvapaikanhakijoiden määrän noustessa. Myös nykyinen pormestari Brandon Johnson – joka on niin ikään musta ja demokraatti – syyttää tilanteesta Texasin kuvernööriä, mutta Greg Abbott lupaa jatkaa turvapaikanhakijoiden lähettämistä, kunnes Bidenin hallinto sulkee rajan.

Chicagon kaupunki yritti muuttaa käytöstä poistetun koulun vastaanottokeskukseksi noin 500 turvapaikanhakijalle. Pääosien mustien asuttaman kaupunginosan asukkaat nousivat kuitenkin vastarintaan. Tiedotustilaisuudessa paikalliset asukkaat huutelivat siirtolaisvastaisia iskulauseita, kuten “rakentakaa muuri” ja “lähettäkää ne takaisin”.

Rajakriisi kiristyy – presidentivaalit tulossa

Seuraava demokraattien puoluekokous järjestetään sattumoisin juuri Chicagossa ensi vuoden elokuussa. Kokouksessa nimetään virallisesti puolueen ehdokas marraskuun 2024 presidentinvaaleihin.

Joe Bidenin kannalta tilanne on se, että hänen avoimien rajojen politiikkaansa eivät vastusta pelkästään republikaanit, vaan myös oman puolueen pormestareilta ja äänestäjiltä kuuluu yhä kovempaa kritiikkiä.

New Yorkin kaupunki: “Meillä ei ole tilaa”

Esimerkiksi New Yorkin kaupunki on nääntymässä tulijavirran alle. Pormestari Eric Adams (dem) arvioi, että jos pakolaisvyöry jatkuu samanlaisena, kaupungille kertyy vuoteen 2025 mennessä jopa 12 miljardin dollarin ylimääräiset kustannukset turvapaikanhakijoiden majoittamisesta.

New Yorkin kaupunki jakaa turvapaikanhakijoille espanjankielisiä esitteitä, joissa kerrotaan, että ainakaan New Yorkiin ei kannata tulla, koska majoitustiloja ei ole ja eläminen on hyvin kallista. Pormestari Eric Adams kävi äskettäin Väli-Amerikan kiertueella Meksikossa, Kolumbiassa ja Ecuadorissa kertomassa samaa viestiä: “Älkää tulko New Yorkiin. Meillä ei ole tilaa.”

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää