LEHTIKUVA
Trumpin bannaaminen ei riittänyt – demokraatit vaativat aina vain lisää somesensuuria
Yhdysvaltoja on totuttu pitämään sananvapauden mallimaana. Todellisuudessa sielläkin somesensuuri on ottanut melkoisia harppauksia viime vuosina. Mutta se ei USA:n vasemmistolle eli demokraateille riitä: he vaativat entistäkin tiukempaa somesensuuria.
Somesensuurin suureksi symboliksi noussut Donald Trump käytti presidenttikaudellaan ahkerasti varsinkin Twitteriä. Yli kahdenkymmenen tuhannen twiitin voimalla Trump puhui suoraan kannattajilleen valtamedian ohi.
Tämä ei kuitenkaan miellyttänyt Trumpin poliittisia vastustajia. Vaalitappion jälkeen kaikki suurimmat sosiaalisen median alustat, kuten Twitter, Facebook, Instagram, YouTube ja Snapchat ovat bannanneet Trumpin. Estoja on perusteltu muun muassa Capitolin valtausta edeltäneillä Trumpin kirjoituksilla. Twitter on poistanut Trumpin käyttäjätilin pysyvästi.
Enemmistö demokraateista kannattaa
Facebook jäädytti Trumpin käyttäjätilin Capitolin valtauksen jälkeen kahden vuoden määräajaksi. Mikäli Trumpin Facebook-kirjoittelua pidetään vielä kahden vuoden päästäkin “riskinä yleiselle turvallisuudelle”, bannia voidaan jatkaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Trump ei voi viestiä kannattajilleen Facebookissa eikä Instagramissa Yhdysvaltain vuoden 2022 kongressivaalien aikana.
Tällä hetkellä Donald Trump kirjoittelee Gabissa, jossa hänellä on 2,2 miljoonaa seuraajaa. Tämä on tietenkin pieni määrä verrattuna Twitteriin, jossa Trumpilla oli parhaimmillään yli 88 miljoonaa seuraajaa. Joidenkin mielestä Trumpin sulkeminen pois kaikkein suosituimmilta somealustoilta on itse asiassa ollut hänelle eduksi, sillä Trumpin on turha tehdään mitään, kun presidentti Joe Bidenin kannatus on tippunut selvästi.
Kyselyn mukaan 35 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että on parempi, että sosiaalisen median yhtiöt sensuroivat viestejä, jotta ihmiset eivät loukkaantuisi niistä. Vuonna 2018 sensuurin vaatijoita oli vain 23 prosenttia. Enemmistö demokraattien kannattajista haluaa somesensuuria.
Rikkaat ja virkamiehet haluavat sensuuria
Tulosten tarkempi läpikäynti paljastaa, että varakkaammat amerikkalaiset kannattavat sensuuria, kun taas minimipalkalla työskentelevät kannattavat sananvapautta. Rasmussenin tutkimusraportin mukaan 52 prosenttia yli 200 000 dollaria vuodessa ansaitsevista kannatti sensuuria, kun taas alle 30 000 dollaria vuodessa ansaitsevista sensuuria kannatti vain 27 prosenttia.
Valtion palveluksessa työskentelevistä peräti 44 prosenttia halusi somesensuuria. Tutkimus toteutettiin tuhannen vastaajan kyselynä tammikuun alussa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Gab Capitolin valtaus somesensuuri Joe Biden Instagram Facebook Sosiaalinen media Donald Trump Sensuuri Youtube Twitter Sananvapaus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Vallin ja Immonen: Sananvapauden toteuduttava somessa – demokratia on turvattava
Somejätit vauhkoina: Vapauden airueen Facebook-tiliä rajoitettiin
Halla-aho: Poliittisen vastapuolen demonisointi pitäisi lopettaa – ”Pitäisi tunnustaa se, että maailmassa on erilaisia mielipiteitä”
Ohisalo olisi jäädyttänyt Trumpin Twitter-tilin jo aiemmin, Halla-aho huolestui somejättiläisten mielivallasta – ”Nyt suljetaan suut epämieluisilta poliitikoilta”
Bidenin kannatus laskee – USA on “jakautunut, hukassa ja menossa alamäkeen”
Valkoinen talo: Bidenin hallinto ei rahoita ilmaisten huumepiippujen jakamista
Valkoisen talon ex-lääkäri: “Bidenin kognitiiviset kyvyt heikentyneet – uhka kansalliselle turvallisuudelle”
Poliittinen kommentaattori kävi läpi kohutodistajan lausuntoja: Trump tarttui ohjauspyörään, väittää nainen joka ei ollut edes samassa autossa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää