

LEHTIKUVA
Trumpin bannaaminen ei riittänyt – demokraatit vaativat aina vain lisää somesensuuria
Yhdysvaltoja on totuttu pitämään sananvapauden mallimaana. Todellisuudessa sielläkin somesensuuri on ottanut melkoisia harppauksia viime vuosina. Mutta se ei USA:n vasemmistolle eli demokraateille riitä: he vaativat entistäkin tiukempaa somesensuuria.
Somesensuurin suureksi symboliksi noussut Donald Trump käytti presidenttikaudellaan ahkerasti varsinkin Twitteriä. Yli kahdenkymmenen tuhannen twiitin voimalla Trump puhui suoraan kannattajilleen valtamedian ohi.
Tämä ei kuitenkaan miellyttänyt Trumpin poliittisia vastustajia. Vaalitappion jälkeen kaikki suurimmat sosiaalisen median alustat, kuten Twitter, Facebook, Instagram, YouTube ja Snapchat ovat bannanneet Trumpin. Estoja on perusteltu muun muassa Capitolin valtausta edeltäneillä Trumpin kirjoituksilla. Twitter on poistanut Trumpin käyttäjätilin pysyvästi.
Enemmistö demokraateista kannattaa
Facebook jäädytti Trumpin käyttäjätilin Capitolin valtauksen jälkeen kahden vuoden määräajaksi. Mikäli Trumpin Facebook-kirjoittelua pidetään vielä kahden vuoden päästäkin “riskinä yleiselle turvallisuudelle”, bannia voidaan jatkaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Trump ei voi viestiä kannattajilleen Facebookissa eikä Instagramissa Yhdysvaltain vuoden 2022 kongressivaalien aikana.
Tällä hetkellä Donald Trump kirjoittelee Gabissa, jossa hänellä on 2,2 miljoonaa seuraajaa. Tämä on tietenkin pieni määrä verrattuna Twitteriin, jossa Trumpilla oli parhaimmillään yli 88 miljoonaa seuraajaa. Joidenkin mielestä Trumpin sulkeminen pois kaikkein suosituimmilta somealustoilta on itse asiassa ollut hänelle eduksi, sillä Trumpin on turha tehdään mitään, kun presidentti Joe Bidenin kannatus on tippunut selvästi.
Kyselyn mukaan 35 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että on parempi, että sosiaalisen median yhtiöt sensuroivat viestejä, jotta ihmiset eivät loukkaantuisi niistä. Vuonna 2018 sensuurin vaatijoita oli vain 23 prosenttia. Enemmistö demokraattien kannattajista haluaa somesensuuria.
Rikkaat ja virkamiehet haluavat sensuuria
Tulosten tarkempi läpikäynti paljastaa, että varakkaammat amerikkalaiset kannattavat sensuuria, kun taas minimipalkalla työskentelevät kannattavat sananvapautta. Rasmussenin tutkimusraportin mukaan 52 prosenttia yli 200 000 dollaria vuodessa ansaitsevista kannatti sensuuria, kun taas alle 30 000 dollaria vuodessa ansaitsevista sensuuria kannatti vain 27 prosenttia.
Valtion palveluksessa työskentelevistä peräti 44 prosenttia halusi somesensuuria. Tutkimus toteutettiin tuhannen vastaajan kyselynä tammikuun alussa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Gab Capitolin valtaus somesensuuri Joe Biden Instagram Facebook Sosiaalinen media Donald Trump Sensuuri Youtube Twitter Sananvapaus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vallin ja Immonen: Sananvapauden toteuduttava somessa – demokratia on turvattava

Somejätit vauhkoina: Vapauden airueen Facebook-tiliä rajoitettiin

Halla-aho: Poliittisen vastapuolen demonisointi pitäisi lopettaa – ”Pitäisi tunnustaa se, että maailmassa on erilaisia mielipiteitä”

Ohisalo olisi jäädyttänyt Trumpin Twitter-tilin jo aiemmin, Halla-aho huolestui somejättiläisten mielivallasta – ”Nyt suljetaan suut epämieluisilta poliitikoilta”

Bidenin kannatus laskee – USA on “jakautunut, hukassa ja menossa alamäkeen”

Valkoinen talo: Bidenin hallinto ei rahoita ilmaisten huumepiippujen jakamista

Valkoisen talon ex-lääkäri: “Bidenin kognitiiviset kyvyt heikentyneet – uhka kansalliselle turvallisuudelle”

Poliittinen kommentaattori kävi läpi kohutodistajan lausuntoja: Trump tarttui ohjauspyörään, väittää nainen joka ei ollut edes samassa autossa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää