Dosentti Markku Ruotsila oikoo uutuuskirjassaan monta vallalla olevaa harhakäsitystä yhdysvaltalaisuudesta – esimerkiksi sen väitteen, että valtaosa amerikkalaisista ei olisi konservatiivisia. Kirja kertoo, että maassa on ollut konservatiivinen enemmistö jo pitkään. Tälläkin hetkellä vain yhdeksässä osavaltiossa viidestäkymmenestä asuu enemmän vasemmistolaisia kuin konservatiiveja.
Sydänmaiden kapina – Donald Trump, amerikkalainen konservatismi ja äärioikeiston nousu selventää myös äärioikeiston historiaa ja sitä, että republikaanipuoluetta on yritetty kytkeä vaaralliseen äärioikeistoon aiemminkin historiassa.
Kirja avaa tärkeitä konservatiivisuuden termejä, joita on ymmärrettävä voidakseen tulkita yhdysvaltaista politiikkaa. Hyvä esimerkki lukuisista konservatisimin määritelmistä on paleokonservatismi, joka on vastakohta neokonservatisimille.
– Paleokonservatismi ei ole joukkoliike. Termillä tarkoitetaan niitä, jotka haluavat palata amerikkalaisen konservatismin alkuperäisiin, aitoihin tai ‘oikeisiin’ käytäntöihin, aikaan ennen kylmää sotaa, Ruotsila selventää.
Hän sanoo, että Breitbart Median halllituksen puheenjohtajaa, Steve Bannonia voi tällä hetkellä kutsua eräänlaiseksi paleokonservatismin lähettilääksi – eritoten hänen Eurooppaan kohdistuneita “tukimatkojaan”.
Ruotsilan mukaan paleokonservativismi nousi presidentti George W. Bushin valtakaudella, koska hän edusti politiikallaan neokonservatismia, jota amerikassa pidettiin jopa vasemmistolaisena.
– Näköharha tulee juuri tässä. Bushin väitettiin olevan hyvinkin oikealla – eritoten Euroopassa – mutta neokonservatismin juuret ovat osittain trotskilaisuudessa, Ruotsila sanoo. (Trotskilaisuus on venäläisen Lev Trotskin ajatuksiin pohjautuva marxilainen aatesuunta.)
Myös presidentti Ronald Reagania syytettiin kytköksistä äärioikeistoon
Ruotsila sanoo, että Trump, Reagan ja kaikki muutkin republikaanipresidentit ovat osittain käyttäneet samaa sanastoa, jota myös äärioikeisto viljelee. Tämä johtuu siitä, että heidän on täytynyt saada äänestäjiä puolelleen.
– Republikaanit ovat aina yrittäneet saada äänestäjiä peitellyllä sanastolla äärioikeistolaista, mutta se ei tarkoita, että liikkeellä olisi kytkös puolueeseen, hän tarkentaa.
Myös esimerkiksi Breitbart -media lainaa äärioikeiston sanastoa.
– Tästä esimerkkinä on ”The Red Pill” eli punainen pilleri, josta käytetään myös red pilled -sanaa. Nimi tulee Matrix-elokuvasta. Punaisen pillerin ottaminen ”todellisuuteen” heräämistä, Ruotsila selventää.
Äärioikeisto -termin käyttö
Ruotsilan mukaan äärioikeisto -termiä ei saisi käyttää turhaan, sillä on olemassa ihan oikea äärioikeisto. Osa siitä on vaaralllista ja väkivaltaista.
– Liike uskoo valkoiseen ylivaltaan ja siihen, että Yhdysvallat kuuluu valkoiselle miehelle tai naiselle. Äärioikeiston missio on, että joko koko Yhdysvalloista tulee valkoisten ihmisten maa tai sitten sellainen perustetaan johonkin. Liike on antisemitistinen ja osa jäsenistöstä on ihan uusnatseja, Ruotsila selventää.
Uusoikeisto
Myös suomalaisessa mediassa äärioikeisto-termiä käytetään runsaasti. Poikkeuksena on mainittava Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkarin 3.11.2018 julkaistu analyysi venäläisten vaikutusvallasta suomalaisin poliitikkoihin. Analyysissään Junkkari käytti termiä uusoikeisto kuvaamaan Euroopan maahanmuuttovastaisia liikkeitä.
Trumpin leimaaminen äärioikeistolaiseksi on hänen aiemman toimintansa valossa hieman erikoista.
Presidentti Trump sai 1987 rasismin ja syrjinnän vastaisen Ellis Island Medal -palkinnon yhdessä kansalaisoikeustaistelija Rosa Parksin ja nyrkkeilyn raskaansarjan kolminkertaisen maailmanmestarin Mohammed Alin kanssa. Palkinto jaettiin tuolloin ensimmäistä kertaa. Katso kuva täältä.
Tekstiä päivitetty 19.11.2018 klo 16:16.