Dosentti Ruotsila Sydänmaiden kapina -kirjassa: Trumpin republikaanipuoluetta on yritetty kytkeä vaaralliseen äärioikeistoon aiemminkin
Dosentti Markku Ruotsila oikoo uutuuskirjassaan monta vallalla olevaa harhakäsitystä yhdysvaltalaisuudesta – esimerkiksi sen väitteen, että valtaosa amerikkalaisista ei olisi konservatiivisia. Kirja kertoo, että maassa on ollut konservatiivinen enemmistö jo pitkään. Tälläkin hetkellä vain yhdeksässä osavaltiossa viidestäkymmenestä asuu enemmän vasemmistolaisia kuin konservatiiveja.
Sydänmaiden kapina – Donald Trump, amerikkalainen konservatismi ja äärioikeiston nousu selventää myös äärioikeiston historiaa ja sitä, että republikaanipuoluetta on yritetty kytkeä vaaralliseen äärioikeistoon aiemminkin historiassa.
Kirja avaa tärkeitä konservatiivisuuden termejä, joita on ymmärrettävä voidakseen tulkita yhdysvaltaista politiikkaa. Hyvä esimerkki lukuisista konservatisimin määritelmistä on paleokonservatismi, joka on vastakohta neokonservatisimille.
– Paleokonservatismi ei ole joukkoliike. Termillä tarkoitetaan niitä, jotka haluavat palata amerikkalaisen konservatismin alkuperäisiin, aitoihin tai ‘oikeisiin’ käytäntöihin, aikaan ennen kylmää sotaa, Ruotsila selventää.
Hän sanoo, että Breitbart Median halllituksen puheenjohtajaa, Steve Bannonia voi tällä hetkellä kutsua eräänlaiseksi paleokonservatismin lähettilääksi – eritoten hänen Eurooppaan kohdistuneita “tukimatkojaan”.
Ruotsilan mukaan paleokonservativismi nousi presidentti George W. Bushin valtakaudella, koska hän edusti politiikallaan neokonservatismia, jota amerikassa pidettiin jopa vasemmistolaisena.
– Näköharha tulee juuri tässä. Bushin väitettiin olevan hyvinkin oikealla – eritoten Euroopassa – mutta neokonservatismin juuret ovat osittain trotskilaisuudessa, Ruotsila sanoo. (Trotskilaisuus on venäläisen Lev Trotskin ajatuksiin pohjautuva marxilainen aatesuunta.)
Myös presidentti Ronald Reagania syytettiin kytköksistä äärioikeistoon
Ruotsila sanoo, että Trump, Reagan ja kaikki muutkin republikaanipresidentit ovat osittain käyttäneet samaa sanastoa, jota myös äärioikeisto viljelee. Tämä johtuu siitä, että heidän on täytynyt saada äänestäjiä puolelleen.
– Republikaanit ovat aina yrittäneet saada äänestäjiä peitellyllä sanastolla äärioikeistolaista, mutta se ei tarkoita, että liikkeellä olisi kytkös puolueeseen, hän tarkentaa.
Myös esimerkiksi Breitbart -media lainaa äärioikeiston sanastoa.
– Tästä esimerkkinä on ”The Red Pill” eli punainen pilleri, josta käytetään myös red pilled -sanaa. Nimi tulee Matrix-elokuvasta. Punaisen pillerin ottaminen ”todellisuuteen” heräämistä, Ruotsila selventää.
Äärioikeisto -termin käyttö
Ruotsilan mukaan äärioikeisto -termiä ei saisi käyttää turhaan, sillä on olemassa ihan oikea äärioikeisto. Osa siitä on vaaralllista ja väkivaltaista.
– Liike uskoo valkoiseen ylivaltaan ja siihen, että Yhdysvallat kuuluu valkoiselle miehelle tai naiselle. Äärioikeiston missio on, että joko koko Yhdysvalloista tulee valkoisten ihmisten maa tai sitten sellainen perustetaan johonkin. Liike on antisemitistinen ja osa jäsenistöstä on ihan uusnatseja, Ruotsila selventää.
Uusoikeisto
Myös suomalaisessa mediassa äärioikeisto-termiä käytetään runsaasti. Poikkeuksena on mainittava Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkarin 3.11.2018 julkaistu analyysi venäläisten vaikutusvallasta suomalaisin poliitikkoihin. Analyysissään Junkkari käytti termiä uusoikeisto kuvaamaan Euroopan maahanmuuttovastaisia liikkeitä.
Trumpin leimaaminen äärioikeistolaiseksi on hänen aiemman toimintansa valossa hieman erikoista.
Presidentti Trump sai 1987 rasismin ja syrjinnän vastaisen Ellis Island Medal -palkinnon yhdessä kansalaisoikeustaistelija Rosa Parksin ja nyrkkeilyn raskaansarjan kolminkertaisen maailmanmestarin Mohammed Alin kanssa. Palkinto jaettiin tuolloin ensimmäistä kertaa. Katso kuva täältä.
Tekstiä päivitetty 19.11.2018 klo 16:16.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää