LEHTIKUVA
Trump valitsi varapresidenttiehdokkaakseen J.D. Vancen – media pelottelee “painajaisella Euroopalle”
Media pelottelee, että Trumpin mahdollinen uudelleenvalinta ja hänen varapresidenttiehdokkaansa ovat uhkia Ukrainan tukemiselle, Natolle ja Euroopan puolustukselle. Todellisuudessa kyse on vain siitä, että Yhdysvaltain vaalituloksesta riippumatta EU-maat joutuvat jatkossa ottamaan paljon enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan.
Republikaanien puoluekokous valitsi yksimielisesti Donald Trumpin presidenttiehdokkaakseen. Istuva presidentti Joe Biden ei ole vielä virallisesti oman puolueensa presidenttiehdokas, sillä demokraatit vahvistavat oman ehdokkaansa vasta elokuun lopulla.
Varapresidenttiehdokkaakseen Trump nimitti 39-vuotiaan J.D. Vancen, joka edustaa senaatissa Ohion osavaltiota. Valinta on herättänyt maailmalla paljon huomiota. Ilta-Sanomien otsikon mukaan “J.D. Vance on Trumpille salainen ase ja Euroopalle painajainen”. Mutta millainen mies “ryysyistä rikkauksiin” noussut Vance oikeasti on?
Köyhän perheen lapsi opiskeli juristiksi
Vance syntyi Ohiossa köyhään perheeseen. Hänen lapsuuttaan leimasivat avioero, äidin huumeongelma ja nopeasti vaihtuvat isäpuolet. Myöhemmin hän julkaisi omaelämäkerrallisen Hillbilly Elegy -kirjan, jossa hän kuvaa köyhien elämää Yhdysvaltain “ruostevyöhykkeellä”, josta metalliteollisuus on siirtynyt Kiinaan ja tilalle on tullut synteettisten tuontihuumeiden aiheuttama opioidiongelma.
Asepalvelus oli J.D. Vancen omassa elämässä ratkaiseva irtiotto syrjäytymisestä. Hän liittyi merijalkaväkeen ja palveli Irakissa tiedottajana. Merijalkaväen jälkeen Vance lähti opiskelemaan ja suoritti lakitutkinnon arvostetussa Yalen yliopistossa. Lakimiehen työn lisäksi hän on työskennellyt riskisijoittajana.
Vielä vuoden 2016 presidentinvaalien alla Vance kritisoi Trumpia kovasanaisesti. Hän on sittemmin muuttanut mieltään ja nousi senaattiin vuonna 2022 Trumpin tuella. Nyt media kritisoi Vancea siitä, että hän “on lähestulkoon kaikesta Trumpin kanssa samaa mieltä”.
Miksi Vance pelottaa Suomen mediaa?
J.D. Vance on koulutettu ja älykäs mies, joka on nelikymppisenä poikkeuksellisen nuori varapresidenttiehdokkaaksi. Hänen vastaehdokkaansa Kamala Harris täyttää 60 vuotta juuri ennen vaaleja.
Vancella on intialaistaustainen juristivaimo ja kolme lasta. Hänen poliittinen uransa on kovassa nousssa ja hän todellakin on useimmista asioista samalla linjalla Trumpin kanssa.
Suomen mediaa Vancen varapresidenttiehdokkuus tuntuu pelottavan erityisesti Ukrainan ja Euroopan Nato-maiden sotilaallisen tukemisen näkökulmasta. Pelätään, että jos Trump ja Vance pääsevät valtaan, USA lopettaa Ukrainan tukemisen ja eroaa Natosta.
“Amerikka ensin” -linja kaikessa
Vance ajaa trumpilaista “Amerikka ensin” -linjaa kauppapolitiikkaan, ulkomaisiin sotiin ja maahanmuuttoon liittyen. Hän on omakohtaisesti nähnyt mitä teollisuuden siirtyminen Kiinaan on tehnyt Yhdysvaltain työväenluokalle.
Pohjimmiltaan kyse on siitä, että yritykset haluavat käyttää halpatyövoimaa joko viemällä tehtaat halpamaihin tai tuomalla ulkomaisia halpatyöläisiä Yhdysvaltoihin, Vance kertoo New York Times -lehden haastattelussa. Hän haluaisi muuttaa tätä kuviota tiukentamalla maahanmuuttopolitiikkaa, jolloin yritykset joutuisivat laittomien siirtolaisten sijasta palkkaamaan jonkun niistä seitsemästä miljoonasta työikäisestä amerikkalaisesta, jotka nyt ovat vailla työtä.
Onko Ukrainan tuki vaarassa?
Senaatissa J.D. Vance on vastustanut Ukrainalle annettuja tukipaketteja. Hänen näkemyksensä mukaan Ukrainassa käytävä sota tulee päättymään rauhansopimukseen, jossa Ukraina joutuu luopumaan osasta alueistaan. Vancen mielestä matemaattiset tosiasiat ovat Ukrainaa vastaan.
– Ukraina tarvitsisi enemmän sotilaita kuin he voivat saada riviin. Ja enemmän materiaalia kuin Yhdysvallat voi toimittaa, Vance kirjoitti New York Times -lehden mielipidekirjoituksessaan huhtikuussa.
Ukraina on esimerkiksi sanonut tarvitsevansa tuhansia Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, mutta Yhdysvallat valmistaa niitä vain 550 kappaletta vuodessa.
Vance on kuitenkin sitä mieltä, että “ei olisi Yhdysvaltain etujen mukaista” antaa Venäjän valloittaa Ukraina kokonaan. Hän on valmis tukemaan Ukrainan itsenäisyyttä pitkäjänteisesti rauhansopimuksen jälkeen.
Kiina on USA:n tärkein kilpailija
Vance edustaa sitä republikaanien piirissä yleistä näkemystä, että Kaukoitä ja erityisesti Taiwan on Yhdysvalloille paljon tärkeämpi alue kuin Ukraina. Hän haluaa panostaa Kiinan kanssa käytävään taloudelliseen kamppailuun ja tukea Taiwania.
Trumpin mahdollisen uudelleenvalinnan myötä EU:n pitää ottaa suurempi vastuu omasta puolustuksestaan. Tämä tarkoittaa puolustusmäärärahojen ja oman aseteollisuuden tuotannon merkittävää kasvattamista, kuten Donald Trump jo edellisellä presidenttikaudellaan painotti.
Ukrainassa käytävän sodan myötä Euroopan poliitikot ovat jo itsekin alkaneet ymmärtää, että Trump on ollut tässä aivan oikeassa. Sen suuremmasta “painajaisesta Euroopalle” ei ole kysymys.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- J.D. Vance Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 Ohio fentanyyli Amerikka ensin Taiwan Joe Biden Kamala Harris Donald Trump Kiina Ukraina Venäjä nato EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Medialla kummallisia kommentteja Donald Trumpin salamurhayrityksestä – CNN uutisoi aluksi ”kaatumisesta”, Suomen media tarttui ”republikaanien kannattajaan”
Salamurhayrityksen kohteeksi joutunut Trump: Emme pelkää, emmekä anna pahan voittaa
Bidenin esiintyminen oli katastrofi – omatkaan eivät enää usko presidentin haaveisiin jatkokaudesta
Donald Trump läiski haurasta Joe Bidenia ensimmäisessä tv-väittelyssä: Avoin rajapolitiikka ja laiton maahanmuutto tuhoavat Yhdysvallat
Taktinen äänestäminen voitti vaalit Ranskassa ja Britanniassa – tuskin toimii Yhdysvalloissa
Trump voitonpuheessaan: Muuri ylös ja energian hinta alas – “vihreästä huijauksesta” luovuttava
Joe Biden luopui ehdokkuudestaan – republikaanit vaativat eroamaan myös presidentin tehtävästä
Biden puhui “demokratian pelastamisesta”- aikoo puuttua korkeimman oikeuden toimintaan
Onni Rostilan analyysi median valikoivasta värisokeudesta: Miksi George Floydista sai suuttua, mutta Englannin lapsipuukotuksesta ei?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää