Media pelottelee, että Trumpin mahdollinen uudelleenvalinta ja hänen varapresidenttiehdokkaansa ovat uhkia Ukrainan tukemiselle, Natolle ja Euroopan puolustukselle. Todellisuudessa kyse on vain siitä, että Yhdysvaltain vaalituloksesta riippumatta EU-maat joutuvat jatkossa ottamaan paljon enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan.

Republikaanien puoluekokous valitsi yksimielisesti Donald Trumpin presidenttiehdokkaakseen. Istuva presidentti Joe Biden ei ole vielä virallisesti oman puolueensa presidenttiehdokas, sillä demokraatit vahvistavat oman ehdokkaansa vasta elokuun lopulla.

Varapresidenttiehdokkaakseen Trump nimitti 39-vuotiaan J.D. Vancen, joka edustaa senaatissa Ohion osavaltiota. Valinta on herättänyt maailmalla paljon huomiota. Ilta-Sanomien otsikon mukaan ”J.D. Vance on Trumpille salainen ase ja Euroopalle painajainen”. Mutta millainen mies ”ryysyistä rikkauksiin” noussut Vance oikeasti on?

Köyhän perheen lapsi opiskeli juristiksi

Vance syntyi Ohiossa köyhään perheeseen. Hänen lapsuuttaan leimasivat avioero, äidin huumeongelma ja nopeasti vaihtuvat isäpuolet. Myöhemmin hän julkaisi omaelämäkerrallisen Hillbilly Elegy -kirjan, jossa hän kuvaa köyhien elämää Yhdysvaltain ”ruostevyöhykkeellä”, josta metalliteollisuus on siirtynyt Kiinaan ja tilalle on tullut synteettisten tuontihuumeiden aiheuttama opioidiongelma.

Asepalvelus oli J.D. Vancen omassa elämässä ratkaiseva irtiotto syrjäytymisestä. Hän liittyi merijalkaväkeen ja palveli Irakissa tiedottajana. Merijalkaväen jälkeen Vance lähti opiskelemaan ja suoritti lakitutkinnon arvostetussa Yalen yliopistossa. Lakimiehen työn lisäksi hän on työskennellyt riskisijoittajana.

Vielä vuoden 2016 presidentinvaalien alla Vance kritisoi Trumpia kovasanaisesti. Hän on sittemmin muuttanut mieltään ja nousi senaattiin vuonna 2022 Trumpin tuella. Nyt media kritisoi Vancea siitä, että hän ”on lähestulkoon kaikesta Trumpin kanssa samaa mieltä”.

Miksi Vance pelottaa Suomen mediaa?

J.D. Vance on koulutettu ja älykäs mies, joka on nelikymppisenä poikkeuksellisen nuori varapresidenttiehdokkaaksi. Hänen vastaehdokkaansa Kamala Harris täyttää 60 vuotta juuri ennen vaaleja.

Vancella on intialaistaustainen juristivaimo ja kolme lasta. Hänen poliittinen uransa on kovassa nousssa ja hän todellakin on useimmista asioista samalla linjalla Trumpin kanssa.

Suomen mediaa Vancen varapresidenttiehdokkuus tuntuu pelottavan erityisesti Ukrainan ja Euroopan Nato-maiden sotilaallisen tukemisen näkökulmasta. Pelätään, että jos Trump ja Vance pääsevät valtaan, USA lopettaa Ukrainan tukemisen ja eroaa Natosta.

”Amerikka ensin” -linja kaikessa

Vance ajaa trumpilaista ”Amerikka ensin” -linjaa kauppapolitiikkaan, ulkomaisiin sotiin ja maahanmuuttoon liittyen. Hän on omakohtaisesti nähnyt mitä teollisuuden siirtyminen Kiinaan on tehnyt Yhdysvaltain työväenluokalle.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, että yritykset haluavat käyttää halpatyövoimaa joko viemällä tehtaat halpamaihin tai tuomalla ulkomaisia halpatyöläisiä Yhdysvaltoihin, Vance kertoo New York Times -lehden haastattelussa. Hän haluaisi muuttaa tätä kuviota tiukentamalla maahanmuuttopolitiikkaa, jolloin yritykset joutuisivat laittomien siirtolaisten sijasta palkkaamaan jonkun niistä seitsemästä miljoonasta työikäisestä amerikkalaisesta, jotka nyt ovat vailla työtä.

Onko Ukrainan tuki vaarassa?

Senaatissa J.D. Vance on vastustanut Ukrainalle annettuja tukipaketteja. Hänen näkemyksensä mukaan Ukrainassa käytävä sota tulee päättymään rauhansopimukseen, jossa Ukraina joutuu luopumaan osasta alueistaan. Vancen mielestä matemaattiset tosiasiat ovat Ukrainaa vastaan.

– Ukraina tarvitsisi enemmän sotilaita kuin he voivat saada riviin. Ja enemmän materiaalia kuin Yhdysvallat voi toimittaa, Vance kirjoitti New York Times -lehden mielipidekirjoituksessaan huhtikuussa.

Ukraina on esimerkiksi sanonut tarvitsevansa tuhansia Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, mutta Yhdysvallat valmistaa niitä vain 550 kappaletta vuodessa.

Vance on kuitenkin sitä mieltä, että ”ei olisi Yhdysvaltain etujen mukaista” antaa Venäjän valloittaa Ukraina kokonaan. Hän on valmis tukemaan Ukrainan itsenäisyyttä pitkäjänteisesti rauhansopimuksen jälkeen.

Kiina on USA:n tärkein kilpailija

Vance edustaa sitä republikaanien piirissä yleistä näkemystä, että Kaukoitä ja erityisesti Taiwan on Yhdysvalloille paljon tärkeämpi alue kuin Ukraina. Hän haluaa panostaa Kiinan kanssa käytävään taloudelliseen kamppailuun ja tukea Taiwania.

Trumpin mahdollisen uudelleenvalinnan myötä EU:n pitää ottaa suurempi vastuu omasta puolustuksestaan. Tämä tarkoittaa puolustusmäärärahojen ja oman aseteollisuuden tuotannon merkittävää kasvattamista, kuten Donald Trump jo edellisellä presidenttikaudellaan painotti.

Ukrainassa käytävän sodan myötä Euroopan poliitikot ovat jo itsekin alkaneet ymmärtää, että Trump on ollut tässä aivan oikeassa. Sen suuremmasta ”painajaisesta Euroopalle” ei ole kysymys.

SUOMEN UUTISET