

Wikipedia
Trump vai Biden? – Näissä osavaltioissa ratkeaa Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimi
Demokraattien Joe Biden jatkaa Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloslaskennan johdossa, kun ääntenlasku jatkuu jo kolmatta päivää. Tilanne ei kuitenkaan välttämättä ole Donald Trumpille niin huono kuin miltä se näyttää, sillä presidentti johtaa yhä ääntenlaskentaa useissa osavaltioissa, joiden tulosta ei ole julistettu.
Demokraattipuolueen presidenttiehdokas Joe Biden jatkaa yhä Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskennan johdossa, kun vaalien lopullisen tuloksen saaminen uhkaa venyä viikkojen tai jopa kuukausien mittaiseksi prosessiksi.
Tilanne ei kuitenkaan ole istuvalle presidentille Donald Trumpille välttämättä niin huono kuin miltä se tällä hetkellä näyttää.
Tämänhetkiset laskentaennusteet näyttävät Trumpille vain 213 valitsijamiestä, kun Bidenilla olisi kasassa jo 253 voittoon tarvittavista 270 valitsijamiesäänestä.
Todellisuudessa kisa voi kuitenkin olla huomattavan paljon tiukempi. Tämä johtuu siitä, että useat osavaltiot joissa Trump johtaa ääntenlaskentaa eivät ole ilmoitetuissa luvuissa mukana, koska niistä ei ole vielä saatu tuloksia. Esimerkiksi ottamalla voitot Pennsylvaniasta, Georgiasta, Pohjois-Carolinasta sekä Nevadasta Trumpilla olisi kasassa tarvittava määrä valitsijamiehiä.
Biden on siis etulyöntiasemassa, mutta Trumpin kortit eivät ole vielä loppuneet. Käytännössä istuvan presidentin Trumpin pitäisi aluksi pystyä pitämään tämänhetkinen johtoasemansa useissa osavaltioissa. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole.
Katsotaanpa tilannetta tarkemmin.
Biden johtoon Michiganissa ja Wisconsinissa, kamppailu Pennsylvaniasta jatkuu
Yhdysvaltain koillisosan niin sanotulla ruostevyöhykkeellä kamppailu avainosavaltioiden voitosta jatkuu. Pelissä on kolme osavaltiota: Michigan, Pennsylvania ja Wisconsin. Nämä ovat perinteisiä työläisdemokraattiosavaltioita, jotka Trump käänsi itselleen 2016.
Nyt näyttää siltä, että Biden olisi voittamassa sekä Michiganin että Wisconsinin. Yhteensä näistä kahdesta irtoaisi 26 valitsijamiestä – merkittävä voitto Bidenin kampanjalle.
Trumpin kampanja saattaa vielä yrittää jotenkin haastaa näitä tuloksia. Esimerkiksi Trumpin kampanjapäällikkö Bill Stepien ilmoittikin jo vaativansa Wisconsinin äänten uudelleenlaskentaa. Tämä on osavaltiossa mahdollista, jos voittomarginaali on alle prosentin, kuten se nyt näyttäisi olevan.
Sen sijaan Pennsylvaniassa Trumpin johto pitää edelleen, kun noin 10 prosenttia äänistä on laskematta. Tämä toisi Trumpille 20 valitsijamiestä, jos johto pitäisi loppuun saakka.
Trump johtaa yhä myös Pohjois-Carolinassa ja Georgiassa
Trump johtaa kisaa myös 15 valitsijamiehen Pohjois-Carolinassa, jonka tuloslaskennan valmistumisessa uskotaan kuitenkin kestävän vielä jopa viikon ajan.
Pohjois-Carolinan rajanaapuri Georgiassa Trump johtaa niin ikään ääntenlaskentaa, jonka taas uskotaan valmistuvan pian. Georgian äänistä jo noin 99% on laskettu ja Trumpin marginaali on noin 20 000 äänen luokkaa. Osavaltion voitto toisi Trumpille 16 valitsijamiestä.
Arizona ehdittiin jo julistaa Bidenille – ennenaikaista?
Länsirannikkoa kohden Arizonan osavaltion kisa ehdittiin jo vaali-iltana julistaa Bidenin voitoksi, mutta ääntenlaskennan edetessä osavaltion tilanne on tasoittunut Trumpin eduksi niin paljon, että se on jälleen pelissä mukana.
Arizonassa, jonka Trump voitti 2016, on jaossa 11 valitsijamiestä. Bidenin johto on noin 70 000 äänen luokkaa, kun reilu 10 prosenttia äänistä on yhä laskematta.
Arizonan tilanne on samalla hyvä muistutus siitä, että myös media saattaa ottaa itselleen roolia voittajan julistamisessa, vaikkei siihen välttämättä olisi riittäviä perusteita.
Median omat laskennalliset tulosennusteet saattavat mennä pieleen tai sisältää vääristymiä hieman siinä missä gallup-tuloksetkin. Samalla näillä median etukäteisjulistuksilla voidaan myös luoda mielikuvia siitä, kuka oikeastaan on kisan johdossa ja kuinka paljon.
Ainakin jälkikäteen arvioiden tiettyjen mediayhtiöiden päätös Arizonan tuloksen julistamisesta jo vaali-iltana olikin kyseenalainen. Mukana oli myös republikaanien oma pää-äänenkannattaja Fox News.
Ratkaisu Las Vegasissa? – Myös pienemmät osavaltiot voivat nousta ratkaisijan rooliin
Normaalissa tilanteessa väkiluvultaan pienemmät osavaltiot kuten yhä ääntenlaskuaan tekevät Nevada ja Alaska eivät kerää suurta huomiota, mutta jos vaalituloksesta on tulossa hyvin tasainen, myös jokin pienempi osavaltio saattaisi nousta ratkaisijan rooliin.
Esimerkiksi tietyissä laskentaskenaarioissa uhkapelikaupunki Las Vegasista tunnettu Nevadan osavaltio ja sen kuusi valitsijamiestä saattaisivat jopa ratkaista presidenttiyden.
Biden on ääntenlaskennan tässä vaiheessa Nevadassa hienoisessa johdossa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ääntenlaskenta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on käynnissä

Trumpin mahdollisuudet alkavat näyttää heikoilta, juridiikka astelee kuvioihin mukaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää