Trump otti selkeän voiton New Hampshiren esivaalissa – Haley vannoo jatkavansa kamppailua
Trumpin haastaja sai New Hampshiressa ensimmäiseltä äänestysalueelta täydet 100 prosenttia äänistä, mutta Trump sai lopulta selkeän voiton. Nyt ihmetellään enää sitä, kuinka kauan Nikki Haley jaksaa vielä sinnitellä kisassa.
Floridan kuvernööri Ron DeSantis vetäytyi republikaanien presidenttikisasta sunnuntaina ja ilmoitti siirtyvänsä Donald Trumpin tukijaksi. Tämän jälkeen esivaaleista tuli Trumpin ja Nikki Haleyn kaksinkamppailu.
Nikki Haleylle ennustettiin New Hampshiren esivaaleissa huomattavasti parempaa kannatusta kuin Ohiossa. Niin myös kävi: Haley pärjäsi jopa gallupeja paremmin saaden vajaat 44 prosenttia äänistä. Mutta hän ei saanut sitä yllätysvoittoa, jonka hän olisi tarvinnut pitääkseen rahoittajansa tyytyväisinä.
Donald Trump sai yli 54 prosenttia äänistä, mutta hän ei saanut kaipaamaansa tyrmäysvoittoa, jolla olisi saanut Haleyn kokonaan pois kisasta. Ovensuukyselyjen mukaan tärkeimmät poliittiset kysymykset Trumpin äänestäjille olivat maahanmuutto ja talous.
Täyspotti ensimmäiseltä äänestysalueelta
New Hampshiren esivaalit alkoivat Haleyn kannalta lupaavasti: hän sai täydet 100 prosenttia äänistä ensimmäiseltä tuloksensa julkaisseelta äänestysalueelta. Dixville Notch -nimisessä kylässä on 1960-luvulta asti järjestetty esivaalit heti vuorokauden vaihduttua puolen yön jälkeen.
Aikoinaan Balsams Grand Resort -hotellissa pidetty äänestys oli suuri mediatapahtuma. Nyt lomahotelli on suljettu ja koko kylässä on enää puolisen tusinaa äänioikeutettua, mutta heistä jokainen antoi äänensä Nikki Haleylle. Neljä äänestäjistä oli rekisteröitynyt republikaanien kannattajiksi ja kaksi sitoutumattomiksi.
Bidenin kannattajiakin äänestämässä
Yhdysvaltain vaalijärjestelmän erikoisuus on, että äänioikeutettuja vaaditaan rekisteröitymään äänestäjiksi. Säännöt vaihtelevat osavaltioittain, mutta yleensä henkilön on ilmoitettava rekisteröityessään, onko hän demokraattien vai republikaanien äänestäjä vai sitoutumaton äänestäjä.
Rekisteröityessä ilmoitettu puoluekanta ei kuitenkaan sido äänestäjää varsinaisena vaalipäivänä, mutta osavaltiosta riippuen se voi rajoittaa hänen mahdollisuuttaan osallistua puoluekohtaisiin esivaaleihin. New Hampshiressa demokraattien äänestäjäksi rekisteröitynyt ei saa äänestää republikaanien esivaaleissa, mutta sitoutumaton äänestäjä saa.
Tämä mahdollistaa sen, että demokraattien kannattaja voi ilmoittaa olevansa sitoutumaton ja antaa äänensä republikaanien esivaaleissa Nikki Haleylle ihan vain kampittaakseen Trumpin pääsyä presidenttiehdokkaaksi. Varsinaisissa vaaleissa sama henkilö voi sitten äänestää Bidenia. Gallupien mukaan Haleyn odotettiin saavan Trumpia enemmän ääniä nimenomaan sitoutumattomilta äänestäjiltä, ja niin myös tapahtui.
New Hampshiressa pidettiin samaan aikaan myös demokraattien esivaalit, joissa oli listalla vähemmän tunnettuja ehdokkaita, joilla ei ole mitään mahdollisuutta päästä demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Istuva presidentti Joe Biden ei ollut New Hampshiren esivaaleissa virallisesti edes ehdolla puolueen sisäisten organisointisotkujen takia.
Trump: “Kohta ehdokkaita on enää yksi”
New Hampshiren esivaalituloksen jälkeen kysymys on enää siitä, kuinka kauan Haley jaksaa vielä sinnitellä kisassa. Trump oli maanantaina kampanjatilaisuudessa pitämässään puheessa luottavainen sen suhteen, että hän olisi kohta ainoa ehdokas.
– Republikaanisesta puolueesta tulee päivä päivältä yhtenäisempi, Trump sanoi.
– Alussa kilpailevia ehdokkaita oli 13 ja nyt meitä on vain kaksi. Luulen, että huomisen jälkeen on vain yksi.
Trumpin toive ei vielä toteutunut, mutta kaikille alkaa olla selvää, että presidentinvaalit käydään Joe Bidenin, 81, ja Donald Trumpin, 77, välillä. Haley sanoi puheessaan, että tämä “uusintaottelu 80-vuotiaiden ehdokkaiden kesken” on sellainen, jota useimmat amerikkalaiset eivät haluaisi.
Miljardöörit Haleyn tukena
Nikki Haley on saanut kampanjansa tukijoiksi useita miljardöörejä, koska hänet nähtiin ainoana ehdokkaana, jolla on todelliset mahdollisuudet Trumpin kaatamiseen. Vaalirahaa on kerätty viime vuodesta lähtien jo yli 40 miljoonaa dollaria. Ohion esivaalien pettymyksen jälkeen osa tukijoista alkoi kuitenkin perua puheitaan: rahoitus loppuisi, jos New Hampshiressa ei tulisi menestystä.
Vielä New Hampshiren tuloksen julkistamisen jälkeenkin Haley vakuutti, että hän tulisi pysymään mukana kisassa ainakin kotiosavaltionsa Etelä-Carolinan 24. helmikuuta pidettäviin esivaaleihin asti. Hänen kampanjatiiminsä on varannut Etelä-Carolinasta mainosaikaa jo puolella miljoonalla.
Haley toimi kaksi kautta Etelä-Carolinan kuvernöörinä vuosina 2010-2017. Toisen kauden hän jätti kesken, kun silloinen presidentti Donald Trump nimitti Haleyn Yhdysvaltain YK-suurlähettilääksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Etelä-Carolina Dixville Notch Yhdysvaltain presidentinvaalit 2024 New Hampshire Ron DeSantis Nikki Haley esivaalit Joe Biden Donald Trump YK
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Useat USA:n uutiskanavat: Trumpin puheita ei enää näytetä suorana – maahanmuutto on liian arka aihe
“Vaalidenialistin” nousu puhemieheksi on osoitus Trumpin voimasta
USA:n rajan yli ennätysmäärä laittomasti tulevia – jopa Bidenia alkaa huolestuttaa
Trumpin muurin paluu – kaaos jatkuu USA:n etelärajalla
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.