Totta vai parodiaa: Brittipoliisi varoittaa olettamasta toisen sukupuolta – kehottaa käyttämään toivepronomineja
Oletko koskaan ihmetellyt, miksi esimerkiksi Twitter-käyttäjillä saattaa olla profiilinsa kuvauksessa he/him, she/her, they/them tai vaikka hur/dur. Kyse on toivepronomineista, joilla henkilö toivoo tai vaatii puhuteltavan itseään. Koska esimerkiksi englannin kielessä persoonapronominit määräytyvät sukupuolen perusteella, toisen henkilön puhutteleminen edellyttää joko henkilön sukupuolen olettamista tai toivepronominin tietämistä. Sosiaalisissa tilanteissa piilee siis suuri väärinsukupuolittamisen riski.
Väärinsukupuolittaminen voi uhata toisen hyvinvointia ja olla henkisen väkivallan muoto. Tämä ei ole pelkästään sukupuolentutkimuksen akateemisissa kammioissa rakennettu näkemys, vaan osa brittiläistä sosiaalisen median poliisiviestintää. Luoteis-Englannissa sijaitsevan Cheshiren alueen apulaispoliisipäällikkö Julie Cooke esitti Twitter-videollaan kansainvälisen pronominipäivän toivotuksen:
“Tänään on kansainvälinen pronominipäivä. Tämä päivä on tärkeä erityisesti heille, jotka identifioituvat transsukupuolisiksi tai muunsukupuolisiksi.
Väärin sukupuolittamisella voi olla valtava vaikutus toiseen ihmiseen tai hänen hyvinvointiinsa. Se voi myös olla yksi tapa kaltoinkohdella toista, ja se ei vain voi hyväksyä.
Tämän päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta, saada ihmiset keskustelemaan ja ymmärtämään, miksi on niin tärkeää ymmärtää juuri ne pronominit, joilla ihmiset toivovat heitä kutsuttavan.”
Maailmankuulu parodiahahmo Titania McGrath jakoi videon saatteella:
“Fantastista nähdä poliisin ryhtyvän viettämään pronominipäivää ja taistelevan väärinsukupuolittamista vastaan. Puukkoisku voi olla paha, mutta ainakaan sitä ei voi uudelleentwiitata.”
Vaikkei apulaispoliisipäällikkö Cookella olekaan Twitterin myöntämää sinistä henkilöllisyyden varmistusmerkkiä, hän ei kuitenkaan ole parodiatili tai ainut asiassa kunnostautunut brittipoliisi. Esimerkiksi vasta lokakuun alussa Pohjois-Yorkshiren poliisi ylpeili twitterissä siitä, että eräs pidätyksen kohteeksi joutunut transsukupuolinen mies oli kiittänyt poliisia toiminnastaan. Poliisi ei ollut tylysti olettanut miehen sukupuolta alkaessaan puhuttelemaan hänelle, vaan varmisti kohteliaasti, millä pronominilla asiakas toivoisi itseään puhuteltavan.
Myöskään pronominipäivä ei ole parodiaa, vaikka Cooken puheenvuorosta ei selviäkään, miten henkilökohtaiset toivepronominit varsinaisesti liittyisivät lakiin tai sen valvontaan. Pronominipäivä on verrattain uusi tempaus, jota on vietetty viime vuodesta lähtien. Taustalla toimii itsenäinen kampanja, jonka hallituksessa istuu henkilöitä mm. useista yhdysvaltalaisista yliopistoista.
Omalla nimellään esiintyvistä someprofiileista kenties tunnetuin #PronounsDay-teemapäivään epäironisesti osallistunut henkilö on Yhdysvaltain Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Elizabeth Warren. Hän julistaa, että jokainen ihminen ansaitsee kunnioittavaa kohtelua, joka alkaa oikeiden pronominien käyttämisestä.
Pronominipäivän taustalla oleva yhteiskunnallinen keskustelu on varsin tuore ja myös kiistelty identiteettipoliittinen ilmiö. Kanadassa vuonna 2016 uudistettu laki “Bill C-16” velvoittaa käyttämään ihmisistä heidän haluamiaan persoonapronomineja. Kolmen viime vuoden aikana maailmanlaajuista mainetta niittänyt puhuja ja kliinisen psykologian professori Jordan B. Peterson nousi julkisuuteen kyseiseen lakiin liittyvän kohun myötä. Hän julkaisi videoita, joissa kritisoitiin yleisesti poliittista korrektiutta sekä erityisesti Bill C-16 -lakia. Peterson piti uhkana, että vahingossa tapahtuva väärän sukupuolen olettaminen voitaisiin tulkita rangaistavaksi vihapuheeksi.
Petersonin tulkinta on herättänyt skeptisyyttä, ja toisten asiantuntijoiden mielestä Kanadassa laki ei johtaisi aivan niin helposti vihapuhetuomioihin väärinsukupuolittamisesta. Euroopassa tilanne on vielä auki.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää