

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP) pitää Pietarsaaresta etänä Teams-tiedotustilaisuutta kuntavaalien siirtymisestä, kuvattu tietokoneen näytöltä Helsingissä 6. maaliskuuta 2021. Kuntavaalit siirretään koronavirustilanteen takia järjestettäväksi 13. kesäkuuta. / LEHTIKUVA
“Totta kai järjestetään”, “ehdottomasti pidettävä ajallaan”, “hieman törkeää” – Näin puheet kuntavaaleista muuttuivat
Hallitus on ilmoittanut peruvansa kevään kuntavaalit koronavirustilanteen vuoksi. Asiasta kertoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.). Näillä näkymin vaalit on tarkoitus siirtää kesälle, mutta lopullisen päätöksen siirrosta tekee eduskunta. Muistin virkistykseksi on hyvä katsoa, mitä vaalien järjestämisestä ehdittiin luvata. Näin puheet muuttuivat.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on ilmoittanut, että kevään kuntavaaleja ei järjestetä normaalissa aikataulussa.
Vaalit oli tarkoitus järjestää 18. päivä huhtikuuta. Henriksson ilmoitti tilanteesta launtaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
“Vielä eilen aamulla, kun lähdin töihin, olin sitä mieltä, että vaalit pidetään 18.4.” Henriksson kertoi, vedoten edellisenä päivänä näkemiinsä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmiin Suomen koronavirustilanteen mahdollisista kehityskuluista kevään aikana.
THL:n esittämissä mallinnuksissa Suomessa voisi olla vaalien aikana jopa 11000 päivittäistä koronavirustartuntaa – mikä tarkoittaisi käytännössä lähes täydellistä epäonnistumista viruksen torjunnassa.
Väestöön suhteutettuna THL:n esittämä luku olisi huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Isossa-Britanniassa, jossa koronakuolleisuus on ollut koko Euroopan suurinta.
Myös THL:sta on kommentoitu huomiota herättäneiden laskelmien merkitystä:
“Tähän on vain esitetty tiettyjä mallinnuslukuja, joiden perusteella voi käydä näin tai voi olla käymättä, mutta ei tämä ole se meidän arvio. Oikeusministeri on nyt sitten poiminut itse tällaisia lukuja nähtävästi”, asiaa kommentoi THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.
Näillä näkymin THL:n “laskuharjoitusten” perusteella vaalit siirrettäisiin kesäkuulle, mutta lopullisen päätöksen asiasta tekee eduskunta.
Perussuomalaiset vastustavat vaalien siirtämistä, mutta muut puolueet ovat siirtyneet hallituksen linjoille.
Muistin virkistykseksi onkin nyt hyvä katsoa, mitä vaalien järjestämisestä ehdittiin äänestäjille ja ehdokkaille tätä ennen luvata. Näin puheet muuttuivat.
Oikeusministeriö: Kuntavaalit “suunniteltu turvallisiksi koronavirustilanteesta huolimatta”
Vaalien järjestäminen demokraattisesti ja lain määräämällä tavalla Suomessa on oikeusministeriön ja eduskunnan vastuualuetta.
Oikeusministeri Henrikssonin johtamalla ministeriöllä on ollut noin vuosi aikaa tehdä tarvittavia erityisjärjestelyitä koronavirustilannetta varten niin, että vaalien järjestäminen onnistuu. Ministeriö onkin jatkuvasti vakuuttanut, että vaalit ovat aikataulussa koronatilanteesta riippumatta.
Esimerkiksi 1.10.2020 ministeriöstä vakuutettiin, että kuntavaalit on “suunniteltu turvallisiksi koronavirustilanteesta riippumatta”.
21.1.2020 ministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi, etteivät hallitus tai virkamiehet ole tehneet edes valmisteluja siltä varalta, että vaaleja siirrettäisiin:
“Sen kummempia etukäteissuunnitelmia meillä ei ole, mutta äkkiä ne syntyvät, jos tarve on”, Jääskeläinen kertoi.
3.2.2021 ministeriö vielä toisti vakuutuksensa siitä, että vaalit voidaan järjestää “epidemiatilanteesta riippumatta”:
“Tavoitteena on varmistaa turvallinen äänestäminen epidemiatilanteesta riippumatta. Suomessa on hyvät valmiudet järjestää kuntavaalit myös koronatilanteessa”, ministeriöstä kerrottiin.
Yle: “Oikeusministeri Henriksson laittoi pisteen spekuloinnille kuntavaalien siirtämisestä”
Ylelle joulukuussa antamassaan haastattelussa oikeusministeri Henriksson kertoi myös, että vaalit järjestetään aikataulun mukaisesti. Spekulaatioille asiassa ei jätetty tilaa:
“Oikeusministeri Henriksson laittoi pisteen spekuloinnille kuntavaalien siirtämisestä: Vaalit järjestetään ensi keväänä alkuperäisen aikataulun mukaisesti”, Yle kertoi.
Haastattelussa myös korostettiin sitä, kuinka tärkeää vaalien toimittaminen ajallaan on demokratian kannalta:
“Henrikssonin mukaan demokratiaan kuuluu, että vaalit toimitetaan ajallaan tarvittaessa vaikeissakin olosuhteissa”, artikkelissa kerrotaan.
Sisäministeri Ohisalo: Spekulointi kuntavaalien siirtämisestä “hieman törkeää”
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo puolestaan piti spekulaatiota kuntavaalien siirtymisestä “hieman törkeänä”.
Ennen kuin vihreät kannattivat vaalien siirtämistä, Ohisalo tuomitsi jyrkästi spekulaatiot siitä, että vaaleja oltaisiin siirtämässä. Ohisalo kommentoi asiaa Ylen TV1:n Ylen Aamun haastattelussa 19.2. – muutamaa viikkoa ennen kuin myös vihreiden kelkka asiassa kääntyi:
“Totta kai järjestetään. Tämä on keskeinen demokratian peruspilari, johon ihmiset myös luottavat, vaalit instituutiona. Me halutaan, että ne järjestetään nyt. Me ei tiedetä mitä tapahtuu puolen vuoden päästä, jos sinne joku lähtisi pohtimaan siirtoja. Ei sellaista ole ollut puolueiden puheenjohtajien pohdinnoissa. Minun mielestä muulla spekulointi tiettyjen puolueiden suunnasta on hieman törkeää, sanoisinko, se rapauttaa luottamusta meidän yhteiseen instituutioon”, ministeri Ohisalo vakuutti.
Video Ohisalon vastauksesta on katsottavissa tästä.
Kokoomuksen Orpo: “Vaalit on ehdottomasti pidettävä ajallaan”
Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti etukäteen, että ei aio suostua vaalien siirtoon:
“Lähden siitä, että vaalit on ehdottomasti pidettävä ajallaan. Tautitilannetta ei pidä vähätellä, mutta se ei myöskään ole nykyisellään syy siirtää vaaleja”, Orpo sanoi.
Vain muutamaa päivää tämän jälkeen Orpo suostui vaalien siirtoon.
Myös kaikki muut puolueet perussuomalaisia lukuunottamatta taipuivat hallituksen uuteen esitykseen.
Henriksson pettynyt, mutta ei tietenkään itseensä
Vaalien järjestämisestä vastuuta kantava oikeusministeri Henriksson kertoi vaalien peruuntumisen jälkeen olevansa pettynyt.
Ministeri ei kuitenkaan ollut pettynyt itseensä tai äänestäjille ja ehdokkaille annettuihin toistuviin petettyihin lupauksiin vaalien järjestämisestä. Sen sijaan hän oli pettynyt perussuomalaisiin:
”Tässä tilanteessa on tietenkin erittäin harmillista, että kaikki puolueet eivät nyt tätä päätöstä lähteneet tukemaan”, Henriksson kommentoi sen jälkeen, kun perussuomalaiset ilmoittivat haluavansa pitää kiinni sovitusta vaaliaikataulusta.
“Kuntavaalien siirto hyvin lyhyellä varoitusajalla vastoin suurimman oppositiopuolueen tahtoa olisi askel kohti kansanvallan romuttamista”, totesi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Markku Tervahauta koronavirus Anna-Maja Henriksson Arto Jääskeläinen THL Maria Ohisalo Kuntavaalit Oikeusministeriö Ville Tavio Petteri Orpo Demokratia hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piiri vastustaa kuntavaalien siirtämistä: “Onko kyse puhtaasti politikoinnista?”

Ranne kuntavaalien siirrosta: Hallitus politisoi vaali-instituution

Simula, Rantanen ja Ranne: Ehdokaslistojen vahvistamatta jättämisestä hirveä sotku

Ylen gallup: Perussuomalaisilla suurin kuntavaalikannatus – SDP putosi kolmanneksi

HS-gallup: Perussuomalaisilla ainoana puolueena yli 20 prosentin kannatus – SDP kannatuskyselyn suurin pudottaja
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää