Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Törkeä pahoinpitely toi somalialaiselle tuomion, mutta ei karkotusta

07.04.2016 |14:26

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavion mielestä ulkomaalaisten, vakavista rikoksista tuomittujen karkottamispäätökset eivät saisi olla virkamiesten käsissä.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 28-vuotiaan Omar Muhumed Maowin kuuden vuoden vankeuteen 80-vuotiaan miehen törkeästä pahoinpitelystä. Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV.

Oikeus määräsi, että tuomittu istuu koko tuomionsa ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen, koska hän on syyllistynyt aikaisemminkin väkivaltarikoksiin ja häntä pidetään mielentilatutkimuksen perusteella erittäin vaarallisena.

Maahanmuuttovirasto ei määrännyt karkotusta

Maow kohdisti rikoksensa Alzheimerin tautia sairastaneeseen mieheen, jota hän löi, kuristi ja potki miehen asunnolla. Syyttäjä syytti Maowia myös uhrin raiskaamisesta, mutta tämä jäi näyttämättä, koska uhri oli aiemmin maksanut nuoremmille miehille seksistä.

Vuonna 2008 Suomeen tullut Maow sai oleskeluluvan suojelun tarpeen perusteella. Useisiin rikoksiin syyllistynyttä miestä on syytetty mm. tapon yrityksestä ja hän on ollut vangittuna. Maahanmuuttovirasto pohti miehen karkottamista vuonna 2013, muttei sitä määrännyt.

Karkotus automaattiseksi

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavion mielestä ulkomaalaisten, vakavista rikoksista tuomittujen karkotuspäätös ei saisi olla Maahanmuuttoviraston käsissä.

– Jos ulkomaalainen tuomitaan kahden vuoden tai pidempään vankeusrangaistukseen, hänet määrätään automaattisesti rikostuomion yhteydessä käännytettäväksi tai karkotettavaksi sekä toistaiseksi voimassaolevaan maahantulokieltoon, Tavio esitti viime marraskuussa jättämässään lakialoitteessa, jota hän kutsuu ”karkotusautomaatiksi”

Lisärangaistus rikoksesta

Nykyisin ulkomaalaisen rikollisen maasta käännyttäminen tai maasta karkottaminen sekä maahantulokiellon määrääminen tapahtuvat useamman viranomaisen toiminnan ja useamman tuomioistuimen prosessin myötä.

– Karkotus tapahtuu nykyisin reittiä käräjäoikeus/hovioikeus/KKO (rikostuomio), poliisi (esitys), maahanmuuttovirasto (päätös) ja hallinto-oikeus/KHO (valitus). Lakialoitteen myötä karkotus tapahtuisi suoraan nykyisen prosessin ensimmäisessä vaiheessa (rikostuomio) tekemällä karkotuksesta rikoksen lisärangaistuksen.

– Laki toisi toteutuessaan huomattavia säästöjä poliisille, maahanmuuttovirastolle ja tuomioistuimille. Lisäksi karkotusprosessi nopeutuisi, Tavio painottaa.

Maasta poistamista nopeutetaan

Tavion mielestä vakaviin rikoksiin syyllistynyt ulkomaalainen on menettänyt yhteiskuntaluottamuksensa Suomessa ja siksi lain vahvana lähtökohtana tulisi olla tällaisen henkilön karkottaminen.

– Aloite on sopusoinnussa hallitusohjelman kirjauksen kanssa, jonka mukaan törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden, rikoksen uusijoiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamista nopeutetaan, Tavio painottaa.

Kuvassa: Kuvan henkilö ei liity artikkeliin. Kuvituskuva.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää