

Arkistokuvaa
Tolppanen: Lihottaako hallitus kehyspäätöksillä eläkepomojen pankkitilejä?
Perussuomalaisten Maria Tolppanen piinasi hallitusta kyselytunnin alussa kysymyksellä eläkkeiden indeksileikkausten oikeudenmukaisuudesta. Ja tarkoituksenmukaisuudesta: onko niissä lainkaan järkeä?
– Koska työeläkkeen leikkaus ei vaikuta valtiontalouteen – se vaikuttaa vain pienituloisen eläkeläisen toimeentuloon, Tolppanen huomautti.
Tämä johtuu siitä, että suurin osa eläkkeistä koostuu työeläkkeistä, jotka eivät tule valtion kassasta vaan yksityisten työeläkeyhtiöiden rahastoista.
– 90 prosenttia eläkkeistä on työsuhteista karttunutta työeläkettä, joiden suurimmat maksajat ovat yksityiset työeläkeyhtiöt. Eläkeindeksien leikkaus ei siis tule valtion kassaan, vaan yksityisten eläkeyhtiöiden kassaan ja yhtiöiden eläkepomoille, joilla on ennestään älyttömän suuret palkat, Tolppanen sivalsi.
– Hallitus on monilla päätöksillään heikentänyt eläkeläisille suunnattuja palveluita. Kysynkin, miksi olette eläkeläisten kimpussa ja kuristatte heitä näillä toimenpiteillä, jotka ovat täysin merkityksettömiä valtiontalouden kannalta, Tolppanen jyrähti.
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) toisti vanhan mantran siitä, ettei hallitus voinut välttää leikkaamasta myös etuuksia. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) myönsi indeksileikkausten ulottuvan yksityisiin eläkkeisiin, mutta kiisti rahojen kulkeutuvan eläkejärjestöjen palkkoihin. Katainen kummeksui, kuinka oppositio huolehtii työeläkkeistä, muttei niinkään kansaneläkkeistä.
Hallitus ei päätä eläkeyhtiöiden rahoista
– Hallitus tuskin pystyy vaikuttamaan eläkeyhtiöiden sisäiseen varainkäyttöön. Eläkeläisten kustannukset sen sijaan nousevat, mutta eläkeläisen tilinauha ei nouse plussalle koskaan, Tolppanen totesi.
Myös Kauko Tuupainen (ps.) muistutti lähes puolentoista miljoonan eläkeläisen murheista, joiden tulot ovat vähentyneet merkittävästi ansiotuloihin verrattuna.
– Kun hallitus viisaudessaan on leikkaamassa eläkeindeksiä 75 prosenttia. Inflaatio on tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia, joten heikennystä tapahtuu voimakkaasti. Kuitenkin sen vaikutus valtiontalouteen on minimaalinen. Koska hallitus aikoo lopettaa eläkeläisten kurittamisen – varsinkin, kun eläkeläiset ovat rakentaneet hyvinvointivaltion, Tuupainen kysyi.
Valuvatko lapsilisät ulkomaille?
Tolppanen kysyi vielä, miksei hallitus uskalla leikata sieltä, mistä voisi: hän muistutti EU:n yhdistelmälupadirektiivin avanneen jo lapsilisien maksamisen ulkomaille.
– Liekö tuossa ollut paljonkaan totta, Katainen epäili hipoen eduskunnan pysyväismääräystä olla syyttämättä kansanedustajaa valehtelusta.
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) vakuutti, ettei hallitus ole siirtymässä asumisperusteisesta sosiaaliturvasta työperustaiseen. Hän sanoi hallituksen katsovan, millaisia lainmuutoksia tarvitaan, jotta EU-sitoumuksista pidetään kiinni, muttei asumisperustaisuudesta luovuttaisi.
Katainen asettaisi asiat mittasuhteisiin
Katainen kehotti asettamaan vaikutukset oikeisiin mittasuhteisiin.
– Indeksin vaikutus on joitakin senttejä tai euroja. Myös eläkeläiset ovat talkoissa mukana. Eläkeläiset sanovat toreilla usein, että indeksi tuo vain 80 senttiä. Kun se leikataan puoliksi, siitä jää 40 senttiä. Vaikutus on niin vähän tai niin paljon, Katainen totesi.
– Ajatelkaa, jos tottelisimme teitä? Mitä tälle maalle sitten tapahtuisi, Katainen vielä kysyi.
Vuokrat kohoavat kymmeniä prosentteja
Myös Hanna Mäntylä (ps.) huomautti vanhusten kulujen nousevan monin tavoin. Vanhusten palvelutalojen vuokrat saattavat nousta jopa kymmeniä prosentteja.
– Hallituksen linjauksen mukaan vanhus voi riitauttaa asian oikeudessa ratkaistavaksi. Pienituloiselle eläkeläiselle käräjille lähtemiseen liittyvän riskin ottaminen on kuitenkin liian suuri. Sälytättekö kaiken vastuun eläkeläisten ja tuomioistuinten harteille, Mäntylä kysyi.
Asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) sanoo asuntorahasto Aran valvovan vuokrien tasoa. Jos yhtiö ei saa valtion tukea, voi kustannusten nouseminen vaikuttaa vuokriin ikävällä tavalla, Viitanen totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäntylä esitti hallitukselle epäluottamuslausetta – perheet nöyryytettyinä ja rikki revittyinä
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää