Saippuakuplia. Kuvituskuvaa. / LEHTIKUVA
Toimittajat ilman rajoja -järjestön pomo: “Liian monella toimittajalla akateeminen koulutus ja vasemmistoliberaali arvomaailma”
Toimittajat ilman rajoja -järjestön Saksan puheenjohtaja Christian Mihr sanoo, että liian monella toimittajalla on akateeminen koulutus ja vasemmistoliberaali arvomaailma. Täysin sama ongelma on havaittavissa myös Suomessa.
Liiallinen samanlaisuus voi pahimmillaan olla uhka uutisoinnin tasapuolisuudelle, sanoo Welt-lehden haastattelema Christian Mihr. Hän painottaa itsekritiikin merkitystä toimittajan työssä.
Nuoren toimittajakunnan olisikin hyvä ymmärtää, ettei sen maailmankatsomus edusta suomalaisten enemmistön näkemyksiä.
Toimittajat ilman rajoja -järjestö kamppailee maailmanlaajuisesti lehdistönvapauden puolesta. Saksassa tilanne on valtavan hyvä verrattuna Turkin, Egyptin ja Kiinan kaltaisiin maihin, joissa toimittajia heitetään vankilaan.
Welt-lehden haastattelija haluaa kuitenkin kysyä, käyttävätkö saksalaiset toimittajat vapauttaan riittävästi. Monet ovat kritisoineet mediaa yksipuolisesta uutisoinnista. Mediatutkija Michael Haller toteaa tutkimuksessaan, että media on kirjoittanut maahanmuutosta liian kritiikittömästi.
– On aivan totta, että toimittajat ovat enimmäkseen vasemmistoliberaaleja, mikä kävi ilmi myös äskettäisestä Journalismi Saksassa -tutkimuksesta, Mihr vastaa.
– Turvapaikanhakijakriisi toi tämän kysymyksen uudelleen esille, ja siitä on keskusteltava. Toimituksiin tarvittaisiin monipuolisempia, vähemmän idealistisia näkökulmia ongelmiin.
– Alasta on tullut yhä akateemisempi. Liian monet toimittajat katsovat maailmaa samojen lasien läpi. Toimitusten tulisi edustaa samaa näkökulmien moninaisuutta kuin todellisuuskin. Jos kaikki toimittajat on sosiaalistettu yhdenmukaisiksi, uutisoinnin tasapuolisuus vaarantuu, Mihr sanoo.
Suomessa median ongelmana keskittyminen ja kuplaantuminen
Äskettäin julkaistun selvityksen mukaan omistajuuden keskittyminen on suurin uhka Suomen median monimuotoisuudelle. Median tilaa tutki yleiseurooppalainen Media Pluralism Monitor -selvitys.
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio teki äskettäin kirjallisen kysymyksen median objektiivisuuden palauttamisesta. Tavio moittii trendiä, jossa uutiset perustuvat kylmien faktojen sijasta toimittajien omaan tarinankerrontaan.
Tavio viittaa kysymyksessä Tampereen yliopiston tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyönä vuonna 2016 valmistuneeseen tutkimusartikkeliin, jonka mukaan vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n yhteenlaskettu kannatus oli journalistiopiskelijoiden keskuudessa 86,4 prosenttia.
Näiden puolueiden yhteenlaskettu kannatus on Suomessa kuitenkin huomattavasti niukempaa kuin mainittu 86,4 prosenttia. Esimerkiksi edellisissä presidentinvaaleissa vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n ehdokkaat saivat ainoastaan 18,6 prosentin ääniosuuden. 81,4 prosenttia suomalaista ei äänestänyt näiden puolueiden ehdokasta. Eduskuntavaalien 2015 tulos ei ollut sanottavasti parempi – punavihreä sektori keräsi 32,17 prosentin osuuden.
Nuoren toimittajakunnan olisikin hyvä ymmärtää, ettei sen maailmankatsomus edusta suomalaisten enemmistön näkemyksiä.
Liberaalivasemmistolla valtava yliedustus toimittajakunnassa
Helsingin yliopiston viestinnän tutkija Anu Kantola huomasi tutkimuksessaan, että politiikan toimittajien nuorin sukupolvi eroaa aiemmista siinä, että he painottavat omien mielipiteidensä ilmaisua. Tämä johtaa siihen, että uutisoinnin objektiivisuus kärsii, kun omien mielipiteiden tuputtaminen nousee etualalle.
Suomen Uutiset käsitteli äskettäin tätä aihetta laajemmin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS-Nuoret: Ylioppilaskuntien pakkojäsenyys pois – “Ajavat punavihreää turmiollista agendaa”
Nyt se tapahtui: vihreät ohitti Sdp:n Ylen kannatusmittauksessa – punavihreiden kokonaiskannatus silti laskussa
Näkökulma: Objektiivista journalismia vai omien mielipiteiden tuputtamista? Nuori toimittajasukupolvi marssittaa maskotteja julkisuuteen seurauksista välittämättä
Nuori suvistoimittaja karkasi neutraalin uutisen kimppuun, näin ohraisesti kävi
Mitä nyt? Onko feminismiä tunnustavien naisehdokkaiden journalistinen arviointi nykyään ”pilkkaa”?
Näin meitä vedätetään: Vihervasemmistolainen media syöttää omia mielipiteitään uutisina
Ronkainen paheksuu yliopistojen politikointia: Olisiko Rajat kiinni -mielenosoituksesta saanut opintopisteitä – tuskin!
Halla-aho: Median harjoittama ”persuntorjunta” on vienyt huomiota pois asiakysymyksistä
MT: Keskustalaisen Ilkka-lehden ex-päätoimittaja ei edelleenkään pidä politiikkojen suoraa tukemista ongelmana, harmittelee median yksiäänisyyttä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää