Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Tohtorikolmikko: Euro on ehkä jo mennyttä

10.01.2017 |16:44

VTT Heikki Koskenkylä, VTT Peter Nyberg ja GnS Economicsin pääekonomisti Tuomas Malinen kirjoittavat yhteisvaluutta euron pelastusongelmista Huffington Postissa. Kirjoittajat tuovat kylmät ja ikävät tosiasiat heti aluksi esille: jotkut euromaat eivät ole vieläkään toipuneet eurokriisistä. Suomi kuuluu näihin maihin. Joidenkin maiden talous on edelleen pienempi kuin euroon liityttäessä. Jotain olisi siis syytä tehdä.

Kolmikon kirjoituksessa todetaan yhteisvaluutan korjaustoimien olevan epärealistisia, tai ainakin poliittisesti erittäin vaikeita toteuttaa. Valtioiden välisiin tulonsiirtoihin perustuva yhteisvastuu on eräs kompastuskivistä. Kirjoittajat muistuttavat, että väliaikaiseksi tarkoitetuista pelastus- tai avustusrahastoista on valuuttaliitoissa tavannut tulla pysyviä tulonsiirtomekanismeja. Euro ei ole heidän mielestään poikkeus. He muistuttavat, että Yhdysvalloissakin tulonsiirroilla tasataan eri osavaltioiden tuloja.

Euroopan keskuspankin tuoma rahoitusapu lankeaa sekin ennen pitkää euromaiden veronmaksajien harteille. Näin tapahtuu, kun heikon kilpailukyvyn euromaat eivät pysty suorittamaan keskuspankille tehtyä velkalastia.

Kirjoittajien mielestä piirustuspöydällä on vain kaksi ideaa euron pelastamiseksi. Joko euromaista muodostetaan Yhdysvaltojen kaltainen liittovaltio, jossa tulonsiirroilla tasataan jäsenmaiden kilpailukykyeroja. Vaihtoehtoisesti palattaisiin Maastrichtin sopimuksen alkuperäiseen konseptiin noudattamalla no bailout -sääntöä.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa euromaiden tulisi luovuttaa määräysvaltansa keskushallinnolle. Verotus, sosiaaliturva- ja palkkaustasoista pitäisi päättää ylikansallisella tasolla. Kirjoittajien mielestä tällaisen ratkaisun onnistumismahdollisuus on lähes olematon.

No bailout -säännön palauttaminen puolestaan tarkoittaisi sitä, että eri jäsenmaat voivat joutua maksuhäiriöihin ja siten konkursseihin. Heikosti pärjäävät maat lentäisivät eurosta ulos. Epäsymmetristen taloussokkien edessä yhteisvaluutan jäsenmaat voisivat hipsiä pois eurosta ennen todellisia vaikeuksia.

Kirjoittajien mielestä nyt voi olla jo liian myöhäistä pelastaa euro. He lohduttavat lukijoitaan kuitenkin huomauttaen, ettei euro olisi ensimmäinen epäonnistunut yhteisvaluuttahanke.

Henri Alakylä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää