LEHTIKUVA
Tiukkaa taistoa tekoälystä – Google haastaa Microsoftin omalla tekstirobotillaan
Tekoäly on päivän sana ja pikkuhiljaa se haastaa ihmistaidot. Google vastaa nyt Microsoftin haasteeseen ja antaa oman tekstirobottinsa kotvasen kuluttua julkiseen käyttöön. Bard-robotin lanseerauksessa kävi ilmi, että koneoppiminen ja pythonin pykääminen ovat tekijästään riippuvaisia ja paljon näyttää edelleenkin olevan kiinni tietokannoista.
Google julkaisi maanantaina oman tekoälypohjaisen keskustelurobottinsa. Bard-nimen saanut ohjelmisto on suora kilpailija Open AI:n marraskuussa julkaisemalle Chat GPT:lle. Sen kehittämiseen Microsoft on syytänyt miljardeja dollareita.
Haastaa perinteiset hakukoneet
Tekoälyn ripeä kehitys ilmeisesti yllätti Googlen emoyhtiö Alphabetin, kun viime vuoden lopulla näytti jo siltä, että yritys olisi jäämässä Microsoftin kyydistä. Chattibotti nimittäin haastaa perinteiset hakukoneet ja toimettomuus olisi saattanut tehdä Googlelle jopa Nokiat.
Googlen ja Alphabetin toimitusjohtaja Sundar Pichai kuvailee Bardia ”kokeelliseksi, keskustelevaksi tekoälypalveluksi”, joka vastaa kyselyihin ja osallistuu keskusteluihin. Ohjelmisto on alkuun luotettujen testaajien käytössä ja tulee suuren yleisön saataville ”lähiviikkoina”.
Alku aina hankalaa
Bardin lanseeraus lähti kompuroiden liikkeelle sillä se tosiasiallisesti mokasi ensimmäisessä demossa. Bardille nimittäin esitettiin kysymys: ”Mistä James Webb – avaruusteleskoopin uusista löydöistä voisin kertoa 9-vuotiaalle lapselleni?”
Hetken pohdittuaan Bard pamautti The Vergen mukaan vastaukseksi, että ko. teleskooppi ”otti ensimmäiset kuvat planeetasta oman aurinkokuntamme ulkopuolella”.
Twitter kohahti välittömästi ja somessa sauhuttiin saman tien, että Bardin höpinät eivät pidä paikkaansa. Ensimmäiset kuvat eksoplaneetasta löytyivät kuulemma NASA:n sivuilta jo 14 vuotta ennen JWST:n aikaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aurinkokunta demo eksoplaneetta NASA James Webb -avaruusteleskooppi kokeellinen keskusteleva tekoälypalvelu chattibotti Alphabet Bard ChatGPT Open AI Chat GPT koneoppiminen Sundar Pichai Tekoäly Microsoft Google Nokia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tekoäly antaa droonille luvan tappaa: Ukrainan taivaalla lentävät itsenäisiä päätöksiä tekevät koneet
Automaatio haastaa vanhan maailmanjärjestyksen: Halvat robotit paiskivat pian yksinkertaisimmatkin työt
Oppilaiden kirjoitustaito heikkenee, tekoälyn kirjoitustaito vahvistuu
Tutkijat paljastivat tekoäly ChatGPT:n olevan poliittisesti puolueellinen ja suosivan vihervasemmiston agendoja
Tekoäly vie poliittisen korrektiuden uudelle tasolle – mieluummin ydinräjähdys kuin vihapuhe
Kauhu kuristaa kulttuuriväkeä – tekoäly tuuppaa taiteilijankin turhan pantiksi
Tekoälyn hyödyntäminen leviää kulovalkean tavoin – EU yrittää saada lainsäädännöllä henkeä takaisin pulloon
Tekoäly haastaa eliitin ylivallan – ihmisen kaltainen ohjelmisto askarruttaa asiantuntijoita
Tekoäly vie ammattilaisten työt: British Telecom leikkaa jopa 55 000 työntekijää – lähes puolet väestä pihalle
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää