Peruspomo-kirjaa työstävä Soini on käyttänyt paljon aikaa selvittääkseen, miksi perussuomalaiset on tullut suureksi puolueeksi.
– Ennen suomen poliittinen kenttä oli hyvin vakiintunut. Kaikki muut pysyivät ennen paikallaan, SMP:n tai perussuomalaisten kannatus liikkui. Nyt on käynyt toisin. Meidän kannatuksemme on vakio, mutta muiden kannatus liikkuu. Olemme ryhmässä oppineet paljon, mutta vielä on opittavaa. Vanhat puolueet ovat huonoja, jopa niin huonoja, että kepu pärjää, Soini veisteli.
Soini korosti onnistuneen puoluekokouksen ja uuden johdon kentältä saaman tuen merkitystä.
– Muut eivät meitä horjuta, vain me itse voimme tyriä tämän puolueen menestyksen.
Kyytiin on tulijoita
Samalla Soini muistutti, että johtajien vastuu on suuri, oli sitten kysymys puolueesta, eduskuntaryhmästä, piireistä tai puolueosastoista.
– Ei pidä lähteä johtajaksi, jos ei kestä sitä. Yhteiset pelisäännöt täytyy olla niin, ettei Soini höyrähdä sen euronsa kanssa yli äyräiden, eikä kukaan muukaan. Ei vaihdeta joukkuetta, vaikka pelaajia voidaan vaihtaa tai joku on hetken vaihtopenkillä.
– On tärkeää, että perussuomalainen ajattelee, että minulla on poliittinen kanta ja yhä useammalla suomalaisella on poliittinen kanta, ja se on perussuomalainen.
Puheenjohtaja korosti myös näkyvyyden tärkeyttä kentän parissa. Jos kansanedustajaa ei näy S-marketin edessä, tulee hänelle “menolippu Mikkelin junaan”.
– Me olemme vahvoja persoonia, mutta tärkeintä on, että puolueen kannatus on korkea, koska silloin voi itsekin tulla uudelleen valituksi”, Soini muistutti ja jatkoi:
– Miksi kaikki eivät kannata meitä? Meidän viestimme on joko ymmärretty tai väärinymmärretty. Luulen, että sekä että. Ihmettelen muuten, miksi politiikan tutkijat eivät olleet paikan päällä Joensuun puoluekokouksessa. Siellä olisi ollut haastateltavia ja tutkittavaa.
Pakkoruotsi kiihdyttää
Puolueessa ratkaisee jäsenet ja vaaleissa äänestäjä. Soinin mielestä vanhoilla puolueilla on ollut kaikki mahdolliset resurssit käytettävissään, mutta ne eivät ole osanneet hyödyntää niitä.
– Ketään ei enää abortti tai homoliitot kiihdytä, mutta pakkoruotsi kiihdyttää. Me emme myöskään saa jumiutua pakkoruotsiin. Teki mieli sanoa jotain Arhinmäen lipunheilutuksesta, mutta istuin neljä tuntia käsien päällä ja niin se meni ohi, Soini nauratti kuulijoitaan.
Soinin mielestä muilta puolueilta puuttuu strategia.
– Tässä me olemme tällä hetkellä muita edellä. Kun aloitimme, olimme hädin tuskin perhe, sitten olimme suku, sitten sukuseura, sitten olimme kansanliike ja nyt olemme kansanpuolue. Tänään pitää miettiä miten huomenna pärjätään. Me määrittelemme omalla linjalla oman käytöksemme. Yksittäiset asiat eivät selitä perussuomalaisuuden kannatusta. Olemme monen asian puolue.
Johtajan pitää tuntea joukkonsa
Soini ihmetteli, miten Jutta Urpilaiselle tuli yllätyksenä se, että demareista peräti 73 prosenttia kannatti pakkoruotsin poistamista.
– Pitää tuntea joukkonsa, niin ei tule yllätyksiä. Meidän tilanne on erittäin hyvä. Painotan sitä, että kun hoidamme edustajan toimemme hyvin ja pidämme kannatuksen korkealla, niin me emme mahdu seuraavan kerran tähän saliin, puheenjohtaja innosti kuulijoita.
Puheensa lopussa Soini kertoi jytkyyn johtaneiden tapahtumien taustoista. Hän nosti keskeiselle sijalle sen, että huomattavan moni perussuomalaisten kansanedustaja tuli valituksi valtuustoon vuoden 2008 vaaleissa. Sen jälkeen ”porukka marinoitui” ja oli valmiina eduskuntavaaleihin. Samoin ehdokkaiden hankinta oli menestys.
– Kuntavaaleissa pyysin salolaista puolueaktiivia laittamaan lehteen ilmoituksen, jossa sanottaisiin: ”Tule ilmoittautumaan Timo Soinille henkilökohtaisesti kunnallisvaaliehdokkaaksi.”
Tämä onnistui yli odotusten. Paikalle tuli kuusi ehdokaskandidaattia. Tämän jälkeen sama temppu uusittiin kaikkialla.
– Sieltä lähti perussuomalaisten kannatuksen kasvu nousuun. Jos sama homma pätee, niin jytkähtää ensi kerrallakin, Soini lupasi puheensa päätteeksi.