YLE
Timo Soini: Pää kylmänä Naton kanssa, omaan puolustukseen satsattava
– Perussuomalaisten kanta Natoon on, että meidän ei pidä hakea Naton jäsenyyttä, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini paalutti Ylen Ykkösaamussa lauantaina.
Asia tuli esille laajassa haastattelussa Naton isäntämaapöytäkirjan kautta, joka allekirjoitettiin äskettäin Naton huippukokouksessa Walesissa. Pöytäkirjassa määritellään, millä tavoilla Nato-maat toimivat Suomessa, jos Suomi joukot kutsuu. Pöytäkirja herätti julkisuudessa myös keskustelua, onko asiaa valmisteltu salassa ja mihin se valtuuttaa Naton joukot.
– Kutsumatta ei tänne tulla, Soini painottaa.
Pää kylmänä Naton kanssa
Soini korostaa, että yhteisymmärryspöytäkirja on monimutkainen kokonaisuus, joka käsittää monia asioita huollosta, kuljetuksista ja vakuutuksista alkaen: siihen liittyy kymmenen eri ministeriötä ja Trafi.
Lakia avun pyytämisestä eikä vastaanottamisesta ei ole. On vain yhteistoimintapöytäkirjoja. Kun ennen on toimittu harjoitus kerrallaan, nyt määritellään yhtenäinen käytäntö. Soini kehottaa pitämään pään kylmänä.
– Tässä tunteet höyrähtävät, minäkin saan sähköpostia, että nyt pitää mennä Natoon, toiset sanovat, että ei. Pitää olla pitkä ja looginen linja!
Uskottavan puolustuksen hinta: 200 miljoonaa lisää
Soini korostaa, että Suomen pitää puolustaa maata aina omin voimin. Se tarkoittaa, että määrärahoja pitää nostaa. Puolue vaatii niiden korottamista 200 miljoonalla eurolla vuotta kohden, mikä on enemmän kuin armeija itse vaatii.
– Se tarkoittaa, että meillä on riittävät määrärahat, koulutusta, kertausharjoituksia ja pidetään huolta siitä, että määrärahat riittävät harjoituksiin, toimintaan, palkkoihin ja materiaaliin, Soini sanoo.
Hän sanoi puolustusvoimien toteuttaneen säästötavoitteen esimerkillisesti, vaikka se oli kohtuuton. Nyt pitää rahoitus korjata.
– Asia on meille tärkeä. Haluamme puolustusvoimille liikkumavaraa, Soini tuumaili.
Lisäksi hän vaatii periaatepäätöstä hävittäjien korvaamisesta, koska se ei onnistu normaalin budjetin puitteissa.
– Tarve on aina olemassa: Suomea pitää puolustaa, siihen velvoittaa nykytilanne ja historia, Soini painottaa.
Obaman puhe oli tärkeä
Soini pitää erittäin merkittävänä, että USA:n presidentti piti Virossa puheen, jonka mukaan Viroa ei jätetä yksin.
– Se oli ainoa viesti, jonka hän voi viedä: Artikla 5 yhteiseen puolustukseen sitoutumisesta ei voi hapantua: on selvää, että tämä pitää tehdä selväksi ja tarpeen tullen toistaa. Kun USA:n presidentti sanoo sen Virossa, se on kova viesti.
Presidentti Sauli Niinistön korostamaa Lissabonin sopimusta hän ei pidä yhtä merkittävänä, vaikka sekin sisältää EU:n jäsenmaiden välisiä turvatakuita.
– Tämä on asia, jota ei pidä väheksyä eikä pelata pelilaudalta pois, mutta kun katsotaan pykälien taakse, onko rautaa, niin Natolla sitä on, EU:lla ei ole mitään joukkoja, Natolla on, Soini muistuttaa.
Entä jos EU:sta tulisi Naton jäsen, häneltä kysyttiin.
– Itsenäinen maa hakee jäseneksi itse jos on hakeakseen, Soini vastasi.
Venäjällä on vaikutusvaltaa
Soinin mukaan jokainen tunti Ukrainan aselevossa herättää toivoa rauhasta. Hän sanoo aselevon osoittavan, että Venäjällä on alueella vaikutusvaltaa: separatisteista ei löytynyt joukkoja, jotka jatkaisivat taisteluja korkeiden neuvotteluiden jälkeen: se osoittaa presidentti Vladimir Putinin vaikutusvallan.
Soinin mukaan on selvää, että vaikka tämä on kuinka “Ukrainan sisäinen asia”, Venäjä on osapuoli ja EU toinen. Siitä huolimatta Venäjän ja EU:n ei pitäisi sopia asioita Ukrainan pään yli.
– Etupiiriajattelu ei saisi tulla takaisin Eurooppaan!
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Jussi Niinistö: Ulkomaalaisten maakaupoista Suomessa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää